| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Az idén sem úszuk meg olcsón a Karácsonyt PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
Nedea, 14.decembra 2008 - 08:11 hod.

Néhány hét múlva ismét itt a karácsony, és vele együtt a nagy pénzkiadások ideje. Bár a jóslatok ellenére nem valószínű, hogy a tavalyinál többet kérnek el a karácsonyi pontyért, ám a szoba ékét jelentő, élő fenyőfáért 30 százalékkal is magasabb árat fizethetünk. Ami a szaloncukrot illeti, a Magyarországon kapható kimért lesz az idén is a legolcsóbb „karácsonyfa dísz”.  

 

A karácsonyi menü egyik biztos pontjának számító pontyot többnyire az üzletláncokban szerezzük be. Ennek egyik oka, hogy a kisebb boltokban szinte lehetetlen élő halat kapni, a hobbi horgászok pedig elvileg nem árulhatnák zsákmányukat. A szeretet ünnepe előtt megnövekvő halvásárlási kedv miatt nagy szerep hárul ilyenkor az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző bizottságokra is, akik remélhetőleg az idén is mindent megtesznek azért, hogy egészséges uszonyos kerüljön az ünnepi asztalra.
 
Két évvel ezelőtt a szlovák, illetve magyarországi szupermarketekben fellelhető élő pontyokban is veszélyes kémiai anyagokat találtak: a fertőzött vízi élőlények állítólag Szlovákiából, és annak szomszédos országaiból, Csehországból, Lengyelországból, Ausztriából származtak.  A karácsonyi ponty kilója 100 –110 korona lehet Többnyire saját tenyésztésű, vagy Csehországból importált halat árusítanak az ünnepek előtt a szlovák üzletek: az idén a legismertebb folyami uszonyos kilója 100-110 koronába fog kerülni (az utóbb említett ország egyébként a pontyok tekintetében Európa fő termelőjének számít).
 
Párkány környékén több lehetőség is akad a karácsonyi ponty beszerzésére: a környező bevásárlóközpontokon, illetve tenyészeteken kívül a csallóközaranyosi Aranyhal Étterem és Panzióban saját kezűleg is kihalászhatjuk azt. Itt több tíz mázsa mázsa szelíd, könnyen kifogható ponty vár a vállalkozókedvűekre. Aki ily módon szeretné beszerezni a karácsonyi betevőt, annak az egy horgászbotra vonatkozó napi jegyet is ki kell fizetnie, ehhez természetesen horgászengedély nem szükségeltetik.  
 
Szlovákiában évről - évre több tengeri hal fogy A növekvő tengeri hal vásárlás ellenében karácsonykor még mindig az élő ponty a legkedveltebb, az említett pikkejest a pisztráng és a busa követi. Néha a városok, illetve falvak piacterein is árusok jelennek meg: a kofák az első osztályú pontyot 100 koronáért, a válogatott kilóját 110 korona körül adják majd. A tavalyihoz képest nagy valószínűséggel a Magyarországi árak sem igazán változnak: a ponty 600-800 forint körül, a csuka 900-1000, a harcsa 1400, a süllő 1500 forint körül fog mozogni (természetesen egyes akciók során olcsóbban is megvehetjük a nyálkás finomságokat). Ami a fagyasztott uszonyosok pénzbeli értékét illeti, az nagyon változatos: egy 400 grammos tengeri csoda akár már hatvan koronáért is megvehető, a folyami, fagyasztott harcsa kilós csomagjáért azonban 250-300 koronát is elkérnek, a süllő akár 400 koronába is belekerülhet. 
 
A karácsonyfa ára az egekbe szökik Szlovákiában eddig magasságtól, sűrűségtől és fajtától függően változott a fenyőfa ára, ez a trend azonban megváltozott. Az elmúlt évekből kiindulva most is a Dániából származó normandiai fenyő lesz a legkelendőbb, ennek ára 750 koronától 2500- ig terjed majd.
 
A kereskedők véleménye szerint évről-évre többen szerzik be becsületes úton a fenyőfát.  Az idősebbek körében nagyobb mértékben terjed a cserepes változat (a kisebb, méteres darabok feltehetően 700 koronába kerülnek majd). A szóban forgó módozatnak egyébként több előnye is van: így például karácsonyt követően az udvar ékességévé válhat a növény, az elkövetkező évben pedig ha úgy gondoljuk, újra a szoba dísze lehet. Mellette szól az a tény is, hogy évről-évre borsosabb áron lehet élő fenyőhöz jutni, a cserepeset pedig elég csak egyszer megvenni és az év melegebb hónapjain kellő képen gondozni. A műfenyő használata szintúgy népszerű, ezekből a nagyobbakat viszik a leginkább. Ez a praktikussága miatt kelendő, amellett, hogy nem koszol, több mint tíz évet is kibír, így nem kell évről évre fizetni érte. A legdrágábbnak az ezüstfenyőszerűek számítanak: a két méter körüli akár 1500 koronába is belekerülhet. A kisebbek ára magasságtól és fajtától függően változik: 640-1500 korona között mozoghatnak.
 
Dnešný deň

Pondelok, 23.septembra 2019
as: hodn

Dnes m meniny: Zdenka
Zajtra m meniny: ubo

Kalendár udalostí
« < September 2019 > »
N P U S P S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1661
mod_vvisit_counterVčera2365
mod_vvisit_counterTento týždeň1661
mod_vvisit_counterTento mesiac55441
mod_vvisit_counterCelkom2865096