| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

DrĂĄkĂłi szigor a szlovĂĄk utakon! PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Nedeža, 14.decembra 2008 - 08:00 hod.

A parlament már megszavazta, az államfői igen még hiányzik Hamarosan változhatnak a közúti szabályok Szlovákiában: a jelenlegi 60 kilométer per óráról 50-re csökken a lakott területen belül megengedett legnagyobb sebességet, és egész évben kötelező lesz a világítás. A téli gumik használata csak akkor lesz kötelező, ha az úttestet összefüggő hóréteg, illetve jég borítja. 

 

A már említett sebesség csökkentésre a kezdeményezők szerint azért van szükség, hogy sikerüljön leredukálni a közúti balesetek számát. A statisztikák az utóbbi öt év során kedvezőtlenül alakultak, ráadásul évről-évre nő a halásos áldozatok száma is: 2006-ban 62 033 szerencsétlenség történt, ami 2042-vel több, mint 2005-ben. A halálos áldozatok száma tizenkilenccel nőtt, háromnegyedük lakott területen következett be.
 
A zsolnai közlekedési kutatóintézet vizsgálata szerint a 10 kilométer per órás csökkenés a gyalogosok felét menthetné meg (2006-ban 194 gyalogos és 45 biciklis lelte közúton halálát). A kutatóintézet azt is megállapította, hogy míg a 60 kilométer per órás sebességnél 84 százalékuk veszíti életét, 70-nél nincs esélyük a túlélésre. Az elemzés szerint a sofőrök 40-50 százaléka rendszeresen a megengedettnél gyorsabban hajt, ezért a kihágók egy esetleges lefülelés esetén a jövőben jóval nagyobb, akár 25 ezer koronás büntetésre is számíthatnak (az eddigi 2000 korona helyett pedig akár ötezerre is büntethetnek majd a helyszínen). A rendőrök akár 40 ezer koronás bírságot is kiszabhatnak arra a sofőrre, aki megtagadja az alkoholtesztet. Az új törvény kötelezővé teszi a téli gumi használatát, és az egész éves világítást, de könnyebben bevonják majd a vezetői engedélyeket is. Kemény büntetésre számíthatnak azok a személyek is, akik alkohol befolyása alatt ültek a volánhoz: nemcsak a vezetői engedélyük három évre való elvesztésével, de 25 ezer koronás büntetéssel is fizethetnek a kihágásért.  
 
Dneťný deň

Štvrtok, 18.apríla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Valér
Zajtra má meniny: Jela

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Apríl 2024 > »
N P U S Š P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes7051
mod_vvisit_counterVčera7743
mod_vvisit_counterTento týŞdeň28297
mod_vvisit_counterTento mesiac134149
mod_vvisit_counterCelkom3604842