| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Opäż sa budĂş klenúż mosty cez IpeÄž PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 1
SlabéVynikajúce 
Štvrtok, 20.novembra 2008 - 20:00 hod.

V spojitosti s výstavbou nových IpeÄžských mostov uĹž dlhoročne nenastal váĹžnejší obrat: plány sa postupne pripravovali, ale ich realizácia sa hlavne z nedostatku peňazí neuskutočnila. Čoskoro sa začne výstavba dvoch nógradskych hraničných prechodov, popri tom dostali zelenú realizácie ďalších
mostov na území Euroregiónu Ister-Granum.

 61b

Problematika IpeÄžských mostov zahŕňa v sebe plány takej veÄžkej oblasti, ktorá sa ĹĽahá oď Ipolytarnócu aĹž po Szob. Pred I. svetovou vojnou stálo na slovensko-maďar-skom hraničnom úseku rieky IpeÄž 47 mostov, dnes je ich v prevádzke iba niekoÄžko. Také sú napríklad mosty medzi obcami Slovenské Ďarmoty - Balassagyarmat alebo Salka - Letkés. Momentálne prebieha obnova 12-tych prechodov. V niektorých usadlostiach sú zatiaÄž financie ba na zhotovenie plánov, tie šĹĽastnejšie uĹž majú aj povolenie a čakajú na začatie prác. Medzi takéto patria usadlosti v nógradskej Ĺžupe a jedná sa o mosty medzi obcami Rárospuszta a Rároš, patriace k obci Nógrádszakái, a Pőstyénpuszta-PeĹĽov, ktoré sú vo verejnej správe Szécsényu.

Regionálne plány vo veci IpeÄžských mostov.

V našej oblasti začiatkom 20. storočia stálo osem ipeÄžských mostov. Rozpočet na ich obnovu vrátane infraštrukturálnych investícií, ciest, hrádzí podÄža kalkulácie Főmterv RT na rok 2004 by bolo spolu 3,4 miliardy forintov. Firma so sídlom v Budapešti vypracovala štúdium, v ktorom predstavila aj poradie výstavby mostov podÄža dôleĹžitosti. Pri určovaní poradia bola dôleĹžitým hÄžadiskom infraštruktúra, ako aj rozmiestnenie dôleĹžitých dopravných uzlov. Prvé miesto zaujal most medzi obcami ChÄžaba-Ipolydamásd, nasleduje most Pastovce-Vámosmikola alebo Vamosmikola - Bielovce.

Ďalšie poradie:
Vyškovce nad IpÄžom- Tésa, Drégejypalánk - IpeÄžské Predmos-tie, Koláre -Ujkovár, Orhalom - Vrbovka, Pőstyénpuszta - PeĹĽov, MuÄža - Nógrádszakál.

ChÄžaba a Pastovce

ChÄžabu s Ipolydamásdom spájal drevený most postavený v 19. storočí, neskôr bol nahradený kompou. Pri realizácii vvodného diela Nagymaros (1989) ďaka Štátnemu vodohospodárskemu investičnému podniku vznikol nový most, po prerušení práce bol most v prevádzke iba vo výnimočných dňoch, napríklad počas sviatkov, aĹž ho napokon v roku 2000 zničil Äžadový prúd vody. Realizačný plán a povolenie na stavbu nového mosta uĹž boli raz zhotovené. Nový most by mal byĹĽ postavený na mieste starého vojenského mostu, ktorý je majetkom Štátnej pokladnice, a je zároveň aj úsekom medzinárodnej cyklistickej cesty. PodÄža predstáv má byĹĽ rieka IpeÄž preĹĽatá 45 m, dvoj prúdovým mostom. DôleĹžitosĹĽ mosta medzi Pas-tovcami a Vámosmikolou spočíva v tom, Ĺže obec je dôleĹžitým dopravným uzlom (tu sa rozchádzajú cesty smerom na Ĺ˝eliezovce, Šahy, Nové Zámky). Most v Pastovciach bol vyhodený do povetria nemeckými vojskami v roku 1945. Na moste premávala do trianonskej dohody aj malá Ĺželeznica, ktorá spájala usadlosti oblasti Börzsöny s Pastovcami. Nový prechod by neslúĹžil iba na cestnú premávku, ale opät by premávala aj malá Ĺželeznica. Prvá Ĺželezničná traĹĽ v Pastovciach vznikla v roku 1885, v roku 1908 pri Nagybörzsönyi pripojili spojovaciu traĹĽ, ktorá pokračovala do obce Kisírtáspuszta. Trasa dostala číslo 457. Prechody môĹžu byĹĽ postavené do roku Euroregion Ister-Granum v rámci programu hraničnej spolupráce INTERREG III získal 44 miliónov forintov na zhotovenie plánov výstavby mostov medzi obcami Ipolydamásd - ChÄžaba, Vámosmikola - Pastovce, a spojovacej cesty k prechodu Vyškovce - Tésa. PodÄža parlamentného poslanca Ivána Farkasa nitrianska Ĺžupa v júni odsúhlasila podporu na všetky tri projekty.

61


„Plánovacie dokumentácie sú pripravené, vyprapovanie projektu potrebného na konkurz EU ešte nechá na seba čakaĹĽ. Ĺ˝upa oslovila Ministerstvo dopravy, aby im odovzdala kompetencie ako aj na to, aby podpísala s Maďarskom medzivládnu dohodu, čo je jednou z podmienok konkurzu" - vysvetÄžoval Iván Farkas, a dodal: investičné náklady je moĹžné kryĹĽ na 95% zo zdrojov únie. Realizácia závisí aj od toho, kedy bude vypísaný vhodný konkurz. Spomínaný projekt je vedený v plánovacej dokumentácii Ĺžupy do roku 2013.


Na Ipli aj pešie mosty


Medzi 3 pármi hraničných obcí Poiplia plánujú postaviĹĽ most pre chodcov a cyklistov, realizátorom myšĹˆenky by bol Euroregion Ister-Granum. Jedná sa o Vamosmikola - Bielovce, Ipolytölgyes - Malé Kosihy, Lelá - Liliompuszta. Medzi Bielovcami a Vámosmikolou sa jedná o 30-40 m dlhý most s Äžahkou konštrukciou, torý by odborníci postavili behom 1 aĹž 2 mesiacov. V Lelej voÄžakedy stál drevený most, ktorý ho spájal s katastrom obce Letkés. Ä˝udia cez most chodili na druhú stranu rieky obrábaĹĽ svoje polia. Nový most by mal dôleĹžitú úlohu, oblasĹĽ by sa stala súčasĹĽou turistického ruchu. ProtiÄžahlá strana IpÄža je pekne vybudovaná, aĹž po ohyb Dunaja je pre turistov - cyklistov k dispozícii cyklistická cesta.

Eva Szépová (preklad-SK: gp)

 
Dneťný deň

Sobota, 20.apríla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Marcel
Zajtra má meniny: Ervín

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Apríl 2024 > »
N P U S Š P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes5273
mod_vvisit_counterVčera10733
mod_vvisit_counterTento týŞdeň46575
mod_vvisit_counterTento mesiac152427
mod_vvisit_counterCelkom3613649