| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Nyitra-megye tĂĄmogatja a rĂŠgiĂłs Ipoly hidakat PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 4
SlabéVynikajúce 
Štvrtok, 06.novembra 2008 - 15:09 hod.
Az Ipoly-hidak újjáépítésével kapcsolatosan már évek óta nem volt komolyabb változás: a tervek folyamatosan készültek, de a kivitelezés főleg pénz hiányában mindig elmaradt. Hamarosan két nógrádi határátkelő építése kezdődik meg, emellett további - az Ister Granum Eurorégió területére megálmodott – hidak megvalósítása is zöld utat kapott.
 
61

Az Ipoly-hidak problematikája egy olyan nagy terület terveit öleli fel, amely Ipolytarnóctól egészen Szobig húzódik. A második világháború előtt 47 híd állt az Ipoly szlovák-magyar határszakaszán, ma ebből csak néhány üzemel. Jelenleg tizenkét határátkelő újjáépítése van folyamatban. Néhány településen egyelőre csak a tervek elkészíttetésére van pénz, a szerencsésebb helyeken már az engedélyezési eljárás is lefolyt, és a munkálatok megkezdésére várnak.

Régiós álmok Ipoly-híd ügyben

Térségünkben a 20. század elején nyolc Ipoly-híd állt. Újjáépítésüknek a költségvetése, beleértve az infrastrukturális beruházásokat, az utakat, az ártéri hidakat, a töltéseket, a FŐMTERV Rt. 2004-es költségkalkulációja szerint összesen 3,4 milliárd forint lenne. A budapesti székhelyĹą iroda egy esettanulmányban azt is bemutatta, hogy milyen fontossági sorrendben kellene létrehozni a hidakat. A rangsor felállításakor fontos szempont volt az infrastruktúra, továbbá az, hogy hol helyezkednek el a közlekedési csomópontok. Az első helyet az Ipolydamásd és Helemba közti határátkelő foglalta el, őt a Vámosmikola és Ipolypásztó vagy Vámosmikola és Ipolybél közti követte.

Helemba és Ipolypásztó

Helembát és Ipolydamásdot egy 19. században megépült fahíd kötötte össze, melyet a későbbiekben komp helyettesítette. A nagymarosi vízlépcső kivitelezésekor az Országos Vízügyi Beruházási Vállalatnak köszönhetően új szerkezet létesült, a munkálatok felfüggesztése után azonban csakis különleges napokon, például ünnepek alkalmával üzemelt, majd 2000-ben a jeges ár megsemmisítette. Az új hídnak a régi katonai monstrum nyomvonalán kellene áthaladnia, ez a szakasz egy nemzetközi kerékpárútnak is a része. Az elképzelések szerint egyébként 45 méter hosszú, kétsávos híddal lehetne átszelni az Ipolyt. A Vámosmikolát Ipolypásztóval összekapcsoló híd jelentősége abban rejlik, hogy a falu fontos közlekedési csomópont (Ipolyság, Zselíz és Érsekújvár felé is elágazik itt az út). Az ipolypásztói átkelő 1945-ben ment tönkre, a németek bombázták le. A hídon a trianoni egyezményig kisvasút is zakatolt, ez a Börzsöny településeit kötötte össze a szlovákiai településsel. A tervezett átkelő az elképzelések szerint nem csak közúti átjáró lenne, hanem a kisvasút újra áthaladna rajta.

 

61a

 

2013-ig elkészülhetnek az átkelők

Az Ister Granum Eurorégió az INTERREG III-A határon átívelő együttmĹąködési programban 44 millió forintot nyert el Ipolydamásd-Helemba, valamint Vámosmikola-Ipolypásztó közötti híd, és a Tésát Ipolyviskkel összekötő átkelőre vezető út megépítéséhez szükséges tervek elkészítésére. Farkas Iván, parlamenti képviselő elmondása szerint Nyitra megye júniusban mindhárom projekt támogatására rábólintott. „A tervdokumentációk készen vannak, az unós pályázathoz szükséges projekt kidolgozása azonban még várat magára. A megye felszólította a Közlekedési Minisztériumot arra, hogy adja át a hatásköröket, mint ahogy arra is, hogy írja alá Magyarországgal a kormányközi megállapodást, ez ugyanis a pályázat előfeltétele” – magyarázta az MKP-s képviselő, majd hozzátette: a beruházás költségeinek 95 százalékát uniós forrásból lehetne fedezni. A kivitelezés időpontja egyébként attól is függ, mikor lesz kiírva egy megfelelő pályázat. A szóban forgó projekt a megye 2013-ig megvalósulandó tervdokumentációjában szerepel.

Gyalogoshidak Leléden és Kiskeszin

Három Ipoly-menti falupáros között gyalogos, illetve kerékpárral is használható híd építését tervezik, az elképzelést az Ister Granum Eurorégió valósítaná meg. Ezek a Vámosmikola-Ipolybél, Ipolytölgyes-Kiskeszi, és Leléd-Liliompuszta között valósulnának meg. Vámosmikolán egy olyan könnyĹąszerkezetĹą, 30-40 méter hosszú szakaszt áthidaló hídról lenne szó, amelyet egy-két hónap lefogása alatt felépíthetnek majd a szakemberek. Leléden egykor állt egy fahíd, amely Letkés kataszterével kapcsolta össze a települést. Ezen keresztül jártak át az emberek a folyó másik partjára, ahol földjeik voltak.

Ipolypásztó első vasútja 1885-ben létesült, 1908-ban Nagybörzsönnyel összekötő vasútvonalat hoztak létre, amely tovább haladt Kisírtáspusztára. Ez a vasútvonal a 457-es számot kapta.

Szép Éva
 
Dneťný deň

Piatok, 19.apríla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Jela
Zajtra má meniny: Marcel

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Apríl 2024 > »
N P U S Š P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes5723
mod_vvisit_counterVčera9323
mod_vvisit_counterTento týŞdeň36292
mod_vvisit_counterTento mesiac142145
mod_vvisit_counterCelkom3608757