| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Výhody nového teplovodného potrubia PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
Piatok, 05.oktbra 2012 - 13:40 hod.
obrázokKoncom augusta sa dokončili výmenné práce na teplovodnom potrubí. Podľa riaditeľa Enerbytu ochráni táto výmena obyvateľov pred mnohými nepríjemnosťami, ktoré by sa prejavili hlavne príchodom zimy. O prácach aj o novom vedení sme sa opýtali Juraja Szóráda. Prečo bola potrebná výmena teplovodného potrubia?
Životnosť takýchto potrubí je priemerne 30 – 40 rokov. Tie, ktoré sme vymenili, mali už poriadne po štyridsiatke. Potvrdzujú to aj nepríjemnosti, ktoré nás postretli z tohto dôvodu pri prácach. Na Bartókovej ulici sme mali napríklad deväť havárií, potrubie držala pokope už iba vonkajšia vrstva zeme. Výmenu potrubia sme vykonali vlastnými silami, financovali sme ho z bankového úveru. Väčšiu časť úveru plánujeme splácať prevádzkovaním z taktiež v súčasnosti stavanej kogeneračnej jednotky. Kogeneračným plynovým motorom vyrobíme elektrickú energiu a vzniknutý tepelný odpad zavedieme do systému a napríklad zohrejeme ním vodu. Je to vysoko účinný systém zaužívaný na mnohých miestach. Ako vieme aj v elektrárňach je najväčší problém, čo urobiť s teplom. My ho vieme aj predať. Kde vymeníme jedno potrubie, na základe návodu, 1/20 investície sa zaráta do ceny tepla a na 25 rokov ho zdraží. Naším cieľom je znížiť toto zvyšovanie, pretože kogeneračný systém sľubuje návratnosť investície za 3,5 roka.
To znamená, že obyvatelia Štúrova môžu počítať so znížením ceny za kúrenie?
V takejto podobe to nie je pravda. Účinok investície na cenu tepla by som opísal na jednom vlaňajšom príklade. Ako základ si zoberme zvýšenie ceny plynu za rok 2011 o 11%. Tým, že sme vymenili výmenné stanice za hospodárnejšie, – čo tiež stálo veľa peňazí, – podarilo sa nám hospodáriť, že zvýšenie namiesto 11% bolo v našom meste iba 6,4%. V podstate to znamená, že sme znížili zvyšovanie. Cena tepla sa skladá z dvoch častí -fixnej a pohyblivej časti. Fixná časť zahŕňa skôr údržbárske práce, priamo nesúvisí s množstvom tepla. Pohyblivá  časť zahŕňa cenu za použitú energiu. Sem môžeme počítať plyn, elektriku a vodu. Tieto dve jednotky dávajú spolu cenu tepla. S investíciou, ktorú sme robili, sa zvýši cena fixnej časti, ale zníži sa cena pohyblivej. Veríme, že naďalej budeme produkovať takéto pozitívne zmeny v tejto oblasti.
Ktorých častí mesta sa výmena týkala?
Je to ťažké ohraničiť, pretože náš systém je nezávislý od ulíc, ale týkalo sa to hlavne nasledovných ulíc: Gaštanová, Jesenského, Bartókova, Športová, Lipová, Vörösmartyho, Smetanova a Záhradnícka ulica a tiež Družstevný rad. Dokopy sme uložili približne 7,5 km potrubia.

Aký bol pracovný postup?
Laicky je to ťažko vysvetliteľné, jedná sa o zložitý pracovný postup. Základom bolo, podľa kolegami precízne vypracovaného plánu, priebežne vybrať zo zeme staré rúry na kúrenie, namiesto ktorých sme uložili nové teplovodné potrubie. Potom sme vybrali staré teplovodné rúry a vložili do zeme vedenie na kúrenie. Tieto sme uložili do piesku, urobili sa GPS merania, aby sme v budúcnosti vedeli, kde sú aké potrubia uložené. Potom nasledovalo uloženie optických káblov, ktoré budú slúžiť v prospech mesta a našej firmy. Potom sme zakryli vzniknuté jarky a opravili chodníky, parky a cesty. Samozrejme sme urobili röntgenové a tlakové skúšky potrubia, aby boli obyvatelia čo najmenej bez dodávky vody. V porovnaní s ostatnými mestami tieto práce zvyčajne prebiehajú približne tri týždne, my sme sa to snažili skrátiť čo najviac. Úplné dokončovacie práce ešte nie sú hotové, plánujeme ich dokončiť na jar budúceho roku, pretože kde je hrubo nasypaná čerstvá pôda, mohli by neskoršie na cestách a chodníkoch vzniknúť prepadliny. Snažíme sa priebežne, racionálne, spoločne s mestom ako majiteľom verejného priestranstva vykonať terénne práce. Prosím k tomu trpezlivosť obyvateľov!

Čo musíme vedieť o novom potrubí?
Počas výmien sme namiesto starých rúr uložili dopredu tepelne izolované oceľové a umelohmotné rúry. Ich kvalita a tepelná izolácia je svetovej úrovne. Oceľové rúry zvárala cudzia firma, umelohmotné sme uložili a sprevádzkovali vlastnými kapacitami. Týmito prácami sme obyvateľov ochránili pred mnohými nepríjemnosťami, pretože staré vedenia, hlavne v zime, sú v období kúrenia vystavené veľkému tlaku a vtedy sa lámu a tým spôsobia aj viacdňové výpadky kúrenia na celom sídlisku. Nezabúdajme, že zlá tepelná izolácia starého vedenia zabezpečovala podlahové kúrenie verejných priestranstiev z našich peňazí.
Petra Porubszky
preklad g.p.
 
Dnešný deň

tvrtok, 18.aprla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Valr
Zajtra m meniny: Jela

Kalendár udalostí
« < Aprl 2024 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes2659
mod_vvisit_counterVčera7743
mod_vvisit_counterTento týždeň23905
mod_vvisit_counterTento mesiac129757
mod_vvisit_counterCelkom3602556