| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

VĂ˝hody novĂŠho teplovodnĂŠho potrubia PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Piatok, 05.októbra 2012 - 13:40 hod.
obrázokKoncom augusta sa dokončili výmenné práce na teplovodnom potrubí. Podľa riaditeľa Enerbytu ochráni táto výmena obyvateľov pred mnohými nepríjemnosťami, ktoré by sa prejavili hlavne príchodom zimy. O prácach aj o novom vedení sme sa opýtali Juraja Szóráda. Prečo bola potrebná výmena teplovodného potrubia?
Životnosť takýchto potrubí je priemerne 30 – 40 rokov. Tie, ktoré sme vymenili, mali už poriadne po štyridsiatke. Potvrdzujú to aj nepríjemnosti, ktoré nás postretli z tohto dôvodu pri prácach. Na Bartókovej ulici sme mali napríklad deväť havárií, potrubie držala pokope už iba vonkajšia vrstva zeme. Výmenu potrubia sme vykonali vlastnými silami, financovali sme ho z bankového úveru. Väčšiu časť úveru plánujeme splácať prevádzkovaním z taktiež v súčasnosti stavanej kogeneračnej jednotky. Kogeneračným plynovým motorom vyrobíme elektrickú energiu a vzniknutý tepelný odpad zavedieme do systému a napríklad zohrejeme ním vodu. Je to vysoko účinný systém zaužívaný na mnohých miestach. Ako vieme aj v elektrárňach je najväčší problém, čo urobiť s teplom. My ho vieme aj predať. Kde vymeníme jedno potrubie, na základe návodu, 1/20 investície sa zaráta do ceny tepla a na 25 rokov ho zdraží. Naším cieľom je znížiť toto zvyšovanie, pretože kogeneračný systém sľubuje návratnosť investície za 3,5 roka.
To znamená, že obyvatelia Štúrova môžu počítať so znížením ceny za kúrenie?
V takejto podobe to nie je pravda. Účinok investĂ­cie na cenu tepla by som opĂ­sal na jednom vlaňajĹĄom prĂ­klade. Ako zĂĄklad si zoberme zvýťenie ceny plynu za rok 2011 o 11%. TĂ˝m, Ĺže sme vymenili vĂ˝mennĂŠ stanice za hospodĂĄrnejĹĄie, – čo tieĹž stĂĄlo veÄža peňazĂ­, – podarilo sa nĂĄm hospodĂĄriĹĽ, Ĺže zvýťenie namiesto 11% bolo v naĹĄom meste iba 6,4%. V podstate to znamenĂĄ, Ĺže sme znĂ­Ĺžili zvyĹĄovanie. Cena tepla sa skladĂĄ z dvoch častĂ­ -fixnej a pohyblivej časti. FixnĂĄ časĹĽ zahŕňa skĂ´r ĂşdrĹžbĂĄrske prĂĄce, priamo nesĂşvisĂ­ s mnoĹžstvom tepla. PohyblivĂĄ  časĹĽ zahŕňa cenu za pouĹžitĂş energiu. Sem mĂ´Ĺžeme počítaĹĽ plyn, elektriku a vodu. Tieto dve jednotky dĂĄvajĂş spolu cenu tepla. S investĂ­ciou, ktorĂş sme robili, sa zvýťi cena fixnej časti, ale znĂ­Ĺži sa cena pohyblivej. VerĂ­me, Ĺže naďalej budeme produkovaĹĽ takĂŠto pozitĂ­vne zmeny v tejto oblasti.
Ktorých častí mesta sa výmena týkala?
Je to ťažké ohraničiť, pretože náš systém je nezávislý od ulíc, ale týkalo sa to hlavne nasledovných ulíc: Gaštanová, Jesenského, Bartókova, Športová, Lipová, Vörösmartyho, Smetanova a Záhradnícka ulica a tiež Družstevný rad. Dokopy sme uložili približne 7,5 km potrubia.

AkĂ˝ bol pracovnĂ˝ postup?
Laicky je to ťažko vysvetliteľné, jedná sa o zložitý pracovný postup. Základom bolo, podľa kolegami precízne vypracovaného plánu, priebežne vybrať zo zeme staré rúry na kúrenie, namiesto ktorých sme uložili nové teplovodné potrubie. Potom sme vybrali staré teplovodné rúry a vložili do zeme vedenie na kúrenie. Tieto sme uložili do piesku, urobili sa GPS merania, aby sme v budúcnosti vedeli, kde sú aké potrubia uložené. Potom nasledovalo uloženie optických káblov, ktoré budú slúžiť v prospech mesta a našej firmy. Potom sme zakryli vzniknuté jarky a opravili chodníky, parky a cesty. Samozrejme sme urobili röntgenové a tlakové skúšky potrubia, aby boli obyvatelia čo najmenej bez dodávky vody. V porovnaní s ostatnými mestami tieto práce zvyčajne prebiehajú približne tri týždne, my sme sa to snažili skrátiť čo najviac. Úplné dokončovacie práce ešte nie sú hotové, plánujeme ich dokončiť na jar budúceho roku, pretože kde je hrubo nasypaná čerstvá pôda, mohli by neskoršie na cestách a chodníkoch vzniknúť prepadliny. Snažíme sa priebežne, racionálne, spoločne s mestom ako majiteľom verejného priestranstva vykonať terénne práce. Prosím k tomu trpezlivosť obyvateľov!

Čo musíme vedieť o novom potrubí?
Počas výmien sme namiesto starých rúr uložili dopredu tepelne izolované oceľové a umelohmotné rúry. Ich kvalita a tepelná izolácia je svetovej úrovne. Oceľové rúry zvárala cudzia firma, umelohmotné sme uložili a sprevádzkovali vlastnými kapacitami. Týmito prácami sme obyvateľov ochránili pred mnohými nepríjemnosťami, pretože staré vedenia, hlavne v zime, sú v období kúrenia vystavené veľkému tlaku a vtedy sa lámu a tým spôsobia aj viacdňové výpadky kúrenia na celom sídlisku. Nezabúdajme, že zlá tepelná izolácia starého vedenia zabezpečovala podlahové kúrenie verejných priestranstiev z našich peňazí.
Petra Porubszky
preklad g.p.
 
Dneťný deň

Utorok, 16.apríla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Dana a Danica
Zajtra má meniny: Rudolf

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Apríl 2024 > »
N P U S Š P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes4104
mod_vvisit_counterVčera6290
mod_vvisit_counterTento týŞdeň10395
mod_vvisit_counterTento mesiac116247
mod_vvisit_counterCelkom3595825