| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Čakajúc na verejné obstarávanie PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
Piatok, 05.oktbra 2012 - 13:35 hod.
obrázokOhľadne rekonštrukcie Nánanskej cesty a vybudovania kruhového objazdu znovu rozhodovali na septembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. V zmysle toho sa nerozhodnú o spôsobe financovania veľkej gigainvestície až dovtedy, kým sa neuskutoční verejné obstarávanie, ktoré počíta s kruhovým objazdom a aj s verziou bez kruhového objazdu. Iba po týchto výsledkoch rozhodne zastupiteľstvo o tom, akú veľkú pôžičku si Štúrovo zoberie na uskutočnenie.   
V rámci interpelácie poslancov sa Zoltán Csepregi opýtal, prečo skoro počas celého leta smrdela mestská kanalizácia, a či sú informácie o tom, že kedy a ako často je systém čistený? Primátor sľúbil písomnú odpoveď do tridsiatich dní. Poslanec László Szigeti tlmočil žiadosť obyvateľov, podľa ktorej obyvateľov ulice Petőfiho ruší to, že prevádzka zberných surovín sa začína už ráno o siedmej. Nedal by sa začiatok pracovnej doby posunúť na ôsmu hodinu? Mesto bude jednať s firmou. Poslanec Jozef Slabák upozornil, že na niektorých úsekoch ulice Sobieskeho je vysoká burina a žiada dotyčných, aby konali vo veci. Poslankyňa Andrea Vitkóová sa sťažovala, že koncom júla, začiatkom augusta počas víkendov na Pešej zóne a v centre mesta zhaslo verejné osvetlenie už o trištvrte na desať, čo je v turistickej sezóne veľmi rušivé. Poslankyňa kritizovala aj to, že mestské toalety sú zriedka otvorené. Aj na to sa sťažujú hostia. Imre Nagy, zástupca AVE, reagoval nasledovne: „Verejné osvetlenie viackrát kontrolovali, vo vedení nenašli žiadnu chybu. Po spomínanej ominóznej situácii sa to už neopakovalo. Na obsluhu Pešej zóny dali do pohotovosti elektrikára. Čo sa týka otváracej doby mestských toaliet, sú otvorené na základe zmluvy AVE s mestom, a to upravuje aj víkendovú otváraciu dobu. Sviatky zmluva nepredpisuje, nie sú zahrnuté. Predĺžená otváracia doba je platná počas mestských podujatí.“ Primátor Ján Oravec oznámil, že mesto na budúci rok objedná otváraciu dobu tak, aby sa toalety mohli používať počas víkendov, sviatkov, štátnych sviatkov a viac prihliadnu aj na turistickú sezónu. Poslanec Attila Lengyel sa spýtal, kedy začnú s realizáciou cyklistickej cesty na ulici Sv. Štefana. Ako vysvitlo, v súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na prípravu projektu. Hotový bude začiatkom októbra.   
Vo veci mestského rozpočtu primátor poznamenal, že Štúrovo stojí finančne dobre. Príjmy prevyšujú výdavky aj preto, lebo tie, keď sa len dá, zadržia. Zároveň je činnosť všetkých  mestských organizácií zabezpečená.   
Aj keď po júlovom zasadnutí samosprávy sa v prípade obnovy Nánanskej cesty a výstavby kruhového objazdu očakávala veľká diskusia, zastupiteľstvo a primátor na septembrovom zasadnutí začali rozoberať tému prekvapivo hladko a rozvážne. Finančná komisia bola proti výstavbe kruhového objazdu, komisia správy mestského majetku tiež neprijala zvýšenie pôvodnej čiastky 852 tisíc eur investičnej položky o ďalších 50 tisíc eur. Komisia výstavby taktiež zamietla, aby sa náklady zvýšili na viac ako 900 tisíc eur (a to navyše z úveru, poznámka redakcie). Komisia navrhla, aby Štúrovo vypísalo verejné obstarávanie na projekt s výstavbou kruhového objazdu a bez kruhového objazdu. O spôsobe financovania sa rozhodnú po konkrétnych výsledkoch verejného obstarávania. Mestská rada a zastupiteľstvo prijalo v skutočnosti toto rozhodnutie na septembrovom zasadnutí. Primátor Ján Oravec si myslí, že je to korektný kompromis. Podľa mestského úradu po uskutočnení verejného obstarávania sa náklady na projekt znížia. Primátor oznámil aj to, že na uskutočnenie projektu vyčlení mesto peniaze až  z budúcoročného rozpočtu. Hlavné je to, že nebudeme vychádzať z teórií a abstraktných čísiel, ale po uskutočnení verejného obstarávania elektronickou registráciou sa budeme môcť konkrétne rozhodnúť, či sa rekonštrukcia Nánanskej cesty uskutoční bez alebo s kruhovým objazdom. Ján Oravec sa pre naše noviny vyjadril: „Nakoľko mesto dostalo veľmi výhodnú bankovú ponuku, oplatí sa na budúci rok v spojitosti s Nánanskou cestou zamýšľať nad tým, či má mesto vložiť vlastné peniaze do projektu, alebo náklady kryť iba z úveru.“  
Na zasadnutí zastupiteľstva rozhodli aj o rozdelení financií civilným organizáciám a inštitúciám z fondu dotácií. Ohľadne toho veľa diskutovali o tom, akým spôsobom a ako by bolo treba upresniť Štatút fondu kultúry, aby sa v žiadnom prípade nestalo to, že daná organizácia, združenie, zväz pýta peniaze, odsúhlasia im ich na konkrétne podujatie, ale napriek tomu má z podujatia žiadateľ komerčný, finančný zisk. Z uvedeného dôvodu v blízkej budúcnosti zmenia štatút kultúrneho fondu. Týkajúci sa materiál vrátili mestskému úradu na prepracovanie.  
Ďalej je isté, že sa chystá monografia, ktorá spracováva históriu Štúrova až po koniec dvadsiateho storočia. Či na to vypíšu literárny konkurz, alebo autora, autorov vyberú iným spôsobom, ešte mestské zastupiteľstvo nerozhodlo. Komisia kultúry na podnet poslanca  Jozefa Slabáka sa vážne zaoberá otázkou. Pokrok sa očakáva na jar budúceho roku. Detskému domovu odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo 1300 eur na Vianoce. Na Majstrovská sveta a Európy rýchlostných motorových člnov, ktoré sa uskutočnili v Štúrove, odsúhlasili dotáciu 2500 eur.
Na zasadnutí zastupiteľstva rozhodli aj o zmene členov kultúrnej komisie. Aj do finančnej komisie sa dostala nová členka. Podľa toho sú novými členmi kultúrnej komisie: Monika Benyó, Marta Nagy a Zoltán Nemes. Novou členkou komisie financií a plánovania rozpočtu sa stala Silvia Menyhártová.  
-buch-
Preklad: gp
 
Dnešný deň

tvrtok, 18.aprla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Valr
Zajtra m meniny: Jela

Kalendár udalostí
« < Aprl 2024 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Anketa
Kam sa chystáte tento rok na dovolenku?
 
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1659
mod_vvisit_counterVčera7743
mod_vvisit_counterTento týždeň22906
mod_vvisit_counterTento mesiac128758
mod_vvisit_counterCelkom3602134