| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Közbeszerzésre várva PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 1
SlabVynikajce 
Piatok, 05.oktbra 2012 - 13:26 hod.
obrázok
Újabb döntést hoztak a Nánai út rekonstrukciójával és az új körforgalom kiépítésével kapcsolatban az önkormányzat szeptemberi ülésén.
Ennek értelmében a gigaberuházás finanszírozásának módjáról még nem határoznak, mindaddig, amíg le nem zajlik a közbeszerzés a körforgalommal számoló, és a körforgalom nélküli változatról is. Csak ezek eredményei után dönt majd a képviselő-testület arról, hogy Párkány mekkora kölcsönt vesz fel a megvalósításra.
A képviselői interpellációk keretében Csepregi Zoltán arra kérdezett rá, vajon miért büdösített szinte egész nyáron a város csatornarendszere, van-e információ arról, hogy mikor, milyen rendszerességgel tisztítják a hálózatot?  A polgármester írásbeli választ ígért, 30 napon belül. Szigeti Lászó képviselő lakossági megkeresést tolmácsolt, miszerint a Petőfi utca lakosait zavarja, hogy a hulladékgyűjtő telep már reggel hétkor „beindul“, nem lehetne-é reggel nyolckor kezdeni a munkaidőt? A város tárgyalni fog a céggel. Jozef Slabák képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a Sobieski utca egyes szakaszain nagyon magas a gaz, kérte az illetékeseket, hogy intézkedjenek az ügyben. Vitkó Andrea képviselő azt nehezményezte, hogy július végén-augusztus elején hétvégente már este háromnegyed tízkor kialudt a közvilágítás a korzón és a belvárosban, és ez nagyon zavaró turistaidényben. A képviselő asszony azt is bírálta, hogy a városi vécé nagyon kevésszer van nyitva- erre is panaszkodnak a vendégek. Nagy Imre, az Ave képviselője a felvetésre úgy reagált, a korzó közvilágítását az említett esetekben többször leellenőrizték, de a vezetékekben nem találtak hibát, és az ominózus időszak után már nem fordult elő ilyen eset. A sétálóutca kiszolgálására mindenesetre készenlétbe helyeztek egy villanyszerelőt. Ami pedig a városi vécé nyitva tartását illeti, az Ave a várossal kötött szerződés alapján tartja nyitva a tolaettet, az szabályozza a hétvégi nyitva tartást is, az ünnepnapokról nem rendelkezik a szerződés- az nincs benne. Hosszabbított nyitva tartás városi akciók idején érvényes. Ján Oravec polgármester közölte, hogy jövőre a város már úgy rendeli meg a nyitva tartást, hogy az ünnepnapok, államünnepek alatt is el lehessen menni toalettre és jobban odafigyelnek a turistaszezonra is. Lengyel Attila képviselő arra kérdezett rá, mikor kezdik el a Szent István úti kerékpársáv megvalósítását. Mint kiderült, jelenleg a közbeszerzés zajlik a projekt elkészítésére, ez október elejére készül el.
A város költségvetésével kapcsolatban a polgármester megjegyezte, Párkány jól áll anyagilag, a bevételek meghaladják a kiadásokat, azért is, mert ezeket, ha csak lehet, visszafogják, ugyanakkor minden városi intézmény és cég működése biztosított.
Bár a júliusi önkormányzati ülés után a Nánai út felújításával és az új körforgalom kiépítésével kapcsolatban nagy vita volt várható, a testület és a polgármester a szeptemberi ülésen higgadtan, ugyanakkor meglepően simán kezelte az ügyet. A pénzügyi bizottság ellenezte, hogy a körforgalom is kiépüljön, a vagyonkezelési bizottság pedig szintén nem fogadta el, hogy az eredetileg 852 ezer eurós beruházási tétel további mintegy 50 ezer euróval emelkedjen. Az építészeti bizottság ugyanúgy elutasította, hogy több,  mint 900 ezer euróra lőjék be a költségeket (ez ráadásul hitelből- a szerk megj.). A bizottság javasolta, hogy Párkány írjon ki közbeszerzést a körforgalmat tartalmazó és a körforgalom nélküli projektre is, majd a közbeszerzés konkrét eredményei után döntsenek a finanszírozás módjáról. A városi tanács és a képviselő-testület lényegében ezt a javaslatot fogadta el a szeptemberi önkormányzati ülésen. Ján Oravec polgármester úgy véli, ez korrekt kompromisszum, a városháza szerint a közbeszerzés lezajlása után a projekt költségei csökkenni fognak még. A polgármester azt is közölte, hogy a projekt megvalósítására már csak a jövő évi költségvetéséből folyósít pénzt a város. –Lényeg, hogy nem elméletekből indulunk majd ki, és absztrakt számokból, hanem az elektronikus regisztrációval lezajlott közbeszerzés után már konkrétan el lehet majd dönteni, hogy körforgalom nélkül vagy azzal együtt újul-e meg a Nánai út. Ján Oravec polgármester lapunknak úgy nyilatkozott, mivel roppant kedvező banki ajánlatot kapott a város, jövőre érdemes lesz elgondolkodni azon a Nánai úttal kapcsolatban, hogy a város tegyen-e saját pénzt a projektbe, vagy csak tisztán hitelből takarja-e ki a költségeket.
A testületi ülésen döntöttek a civil szervezetek és intézmények városi támogatási alapjában lévő pénz elosztásáról is. Ezzel kapcsolatban sokat vitáztak azon, miként és hogyan kéne pontosítani a kulturális alap statútumát, miszerint semmiképp se forduljon elő az, hogy egy adott szervezet, társulás, szövetség pénzt kér, odaítélik neki egy konkrét rendezvényre, de ennek ellenére a rendezvényből a kérelmezőnek kommersz, anyagi haszna keletkezik. Emiatt a kulturális alap statútumát a közeljövőben meg fogják változtatni- az erre vonatkozó anyagot átdolgozásra visszaadták a városi hivatalnak.
Biztos továbbá, hogy el fog készülni egy Párkány történelmét a XX. század végégig feldolgozó monográfia, ám hogy erre irodalmi pályázatot írnak-e ki, vagy más módon választják-e ki a szerzőt, netán szerzőket, arról az önkormányzat most még nem döntött. A kulturális bizottság viszont Jozef Slabák képviselő szorgalmazására komolyan foglalkozik a kérdéssel, előrelépés jövő tavaszra várható. Az árvaháznak az önkormányzat 1300 eurót szavazott meg karácsonyra, a Párkányban rendezett gyorsasági motorcsónak Európa- és Világbajnoksággal kapcsolatban pedig 2500 euró támogatást szavaztak meg.
A testületi ülésen döntöttek a kulturális bizottság személycseréiről, miként a pénzügyi bizottságba is új tagok kerültek. Eszerint a kulturális bizottság új tagjai: Benyo Mónika, Nagy Márta és Nemes Zoltán. A pénzügyi és költségvetési bizottság új tagja pedig Menyhárt Szilvia lett.
-buch-
 
Dnešný deň

Sobota, 20.aprla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Marcel
Zajtra m meniny: Ervn

Kalendár udalostí
« < Aprl 2024 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Anketa
Kam sa chystáte tento rok na dovolenku?
 
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes2174
mod_vvisit_counterVčera10733
mod_vvisit_counterTento týždeň43476
mod_vvisit_counterTento mesiac149328
mod_vvisit_counterCelkom3612367