| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu

cURL error 35: SSL connect error

Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Petíció a vonatjáratokért PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 1
SlabVynikajce 
Pondelok, 27.augusta 2012 - 09:56 hod.
obrázok

FIGYELEM: Ha Ön is meg szeretné menteni a Párkány-Pozsony vonatjáratokat, akkor a petíciót a városháza közlekedési osztályán, a városi múzeum épületében és a városháza előcsarnokában írhatja alá az íveket!
obrázok
Ésszerűsítési okokra és a vasúti közlekedés hatékonyabbá tételére hivatkozva a Közlekedési Minisztérium Vasúti Főosztálya, valamint a Vasúti Személyszállító Vállalat 2012. december 9-étől, az új vasúti menetrend életbe léptétől megszünteti a jelenleg Párkányból reggel 4 óra 50 perckor induló Štúrovčan gyorsvonatot.
A Párkányból reggel 3 óra 57 perckor Lévába induló személyvonat, és a jelenleg Párkányból reggel 4 óra 5 perckor Érsekújvárba induló személyvonat helyett december kilencedikétől már csak egy személyvonat közlekedik majd – mégpedig Érsekújvárba, reggeli fél ötös párkányi indulással.
A Štúrovčan gyorsvonat tervezett megszüntetése miatt már a múlt évben is közel 150 ember tiltakozott, szerkesztőségünk értesülései szerint az utasok most is erre készülnek, mert felháborodtak a tervezett intézkedéseken.
„Roppant kellemetlen, hogy az új vasúti menetrend már nem számol a reggel négy óra öt perckor Párkányból induló személyvonattal, amellyel az emberek be tudtak érni Pozsonyba a hat órai műszakkezdésre, a legrosszabb viszont az, hogy kiiktatják a Štúrovčan gyorsvonatot is Párkányból, amellyel saját tapasztalataim szerint csak Párkányból rendszeresen 120-150 ember utazik, Köbölkúton és Kürtön pedig ehhez jön még 70-80 ember. Nonszensz, hogy míg Érsekújvárból gyakorlatilag minden félórában indul gyors Pozsonyba, addig ezt a lehetőségét, illetve ennek a töredékét is elveszik Párkányból” –mondta el szerkesztőségünknek Juraj Gavlas bényi lakos, aki menedzserként Pozsonyban dolgozik, és rendszeresen utazik a szóban forgó járatokkal. Szerinte a párkányi régióban már amúgy is roppant magas a munkanélküliség, másrészt pedig a Štúrovčan gyorssal eléggé sokan utaznak ahhoz, hogy megmaradjon a járat.  
Az utasok szerint a közlekedési tárca és a vasúti személyszállító közt született kompromisszum eredménye, azaz a fél ötkor majd Párkányból induló új személyvonat – sem megfelelő, mert az emberek így sem fognak beérni Pozsonyba reggel hatra, sőt, már azoknak is szoros az időpont, akik fél hétre járnak. Ugyanakkor az a vonat mindenhol megáll, viszont utaslétszámban csak Köbölkút és Kürt jelent komolyabb megállót.
Párkány levélben reklamált
Párkány városa az ügyben szintén reklamált, egyrészt a Vasúti Személyszállító Vállalat területileg illetékes igazgatóságán, másrészt pedig a közlekedési tárca vasúti főosztályvezetőjénél. Mindkét szerv válaszolt, ám a válaszlevelekből kiderül, hogy a minisztérium és a vasút is köti az ebet a karóhoz, azaz kitartanak a tervezett változtatások mellett.
Jirí Kubáček, a minisztérium főosztályvezetője Párkány városának válaszolva megállapítja, hogy a Štúrovčan gyorsvonat megszüntetése az utasok számára csak kisebb tehertételt jelent, hiszen ezt váltja majd ki tulajdonképpen az új, reggel fél ötkor Érsekújvárba induló személyvonat. A december kilencedikétől közlekedő új személyvonat ugyanis reggel öt óra 10 perckor érkezik majd Újvárba, ott át lehet szállni az R 872-es gyorsra, amely Érsekújvárból indul, 5 óra 21 perckor Pozsonyba. A főosztályvezető ugyanakkor levelében azt is közölte, hogy a leendő menetrend szerint azok az utasok, akik eddig Párkányból a 3:57-es személlyel utaztak, azok 21 perccel később lesznek bent Pozsonyban, akik pedig jelenleg a Štúrovčannal utaztak, azok 6 perccel korábban érnek majd a fővárosba.
A vasúttársaság szerint a jövőre állam által térített vasúti kilométerszámok a mérvadóak, nekik pedig bele kell férniük a minisztérium által szabott keretbe.
A párkányi vonatmegszüntetésekkel kapcsolatban Martin Kóňa, a közlekedési tárca szóvivője e-mailben válaszolt kérdéseinkre. Válaszában kifejtette, hogy a most Párkányból reggel 3 óra 57 perckor Lévára induló személyvonat az új menetrendjavaslatban megtartja eredeti útvonalát, azt viszont elismeri, hogy a most reggel 4 óra 5 perckor Párkányból induló személyvonat sorsáról sokat vitatkoztak a vasúttársasággal. A szóvivő közölte, végül is a vasút javaslata győzött, azaz, hogy reggel fél ötkor indítják majd csak Párkányból Érsekújvárba a személyvonatot. Azért, mert úgymond a vasút szerint ha korábban indítanák – azaz, ha a személyvonat még elérné az R 870-es gyorsot -, akkor kisebb lenne az utaslétszám.
A közlekedési tárca szóvivője a Štúrovčan gyors kapcsán megjegyezte, hogy a december 9-étől reggel fél ötkor Párkányból induló személyvonatról Érsekújvárban át lehet majd szállni az R872-es gyorsra –az átszállásra 11 perc lesz, Érsekújvártól Pozsonyig pedig gyakorlatilag megmarad a gyors eddigi útvonala…
-A minisztérium nem vizsgálja annak lehetőségét, hogy a Štúrovčan gyorsvonat megmaradhat-e a jelenlegi vonalon. A Párkány- Érsekújvár vonalra megszabott vasúti kilométerek kvótaszáma ugyanis nem teszi lehetővé további vonatokat rendelni erre a szakaszra – szögezte le válaszában a Közlekedési Minisztérium szóvivője.
Értesüléseink szerint az utasok aláírásgyűjtésbe kezdtek a vonatjáratok megmaradásáért. Itt hívjuk fel a párkányiak figyelmét, hogy ha támogatják a petíció célját, az íveket a városi hivatal építészeti osztályán, a városi múzeum épületében és a városháza előcsarnokában az információs pultnál lehet aláírni.
-buch -
 
Dnešný deň

tvrtok, 06.augusta 2020
as: hodn

Dnes m meniny: Jozefna
Zajtra m meniny: tefnia

Kalendár udalostí
« < Jl 2020 > »
N P U S P S
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
« < August 2020 > »
N P U S P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týždeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1