| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Költöztetés és gyűjtőszigetek elhalasztva PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
tvrtok, 02.augusta 2012 - 12:27 hod.
obrázokIdén a város nem alakít ki hulladékgyűjtő szigeteket és a könyvtár sem költözik ki a Teraszok lakótelepi iskolaépületbe – derült ki az önkormányzat júliusi ülésén.

Csepregi Zoltán képviselő a testületi ülésen azt firtatta, vajon miért nem kerül sor a könyvtár költöztetésére, és a városi hivatal által kidolgozott jelentésben miért szerepel az, hogy a könyvtár zavarná a szabadidőközpont működését, holott, szerinte, ha a jelentésben javasolt művészeti alapiskola költözne oda, az még inkább zavarná a szabadidőközpont foglalkozásait.
Arra is rákérdezett, hogy a városháza deklarált szándékával ellentétben miért nem kezdte meg eddig az új hulladéktárolási rendszer keretében a panelházak melletti zárt hulladékgyűjtő szigetek kialakítását. Csepregi azt is nehezményezte, hogy a szigetek kialakítási költségeinek egy részét a város a lakóközösségekre hárítaná. „Ilyesmi eddig sehol nem hangzott el, ráadásul az önkormányzat erre a célra az idei költségvetésben 10 ezer eurót különített el.  Nem tartom korrektnek, hogy ezeket a költségeket a lakókkal fizettessük meg, ilyen alapon a közutak, járdák felújítását is az emberekkel kéne megfizettetni, hiszen ők használják” – taglalta a képviselő.
A felvetésekre Ján Oravec polgármester és Miroslav Šafranko, Párkány főépítésze reagált.  
A polgármester a könyvtárköltözés elhalasztásával kapcsolatban kifejtette, a terepszemlén arra a következtetésre jutottak, hogy a könyvtárnak az új környezetben jobb helye lenne a földszinten, annál is inkább, mert ha majd a művészeti alapiskola is odaköltözik, akkor a könyvtárat megint bolygatni kellene. Épp ezért a volt ebédlő épületrészét jelölték ki a könyvtár számára. Ott viszont mintegy 300 ezer eurós átalakításra, felújításra lenne szükség ahhoz, hogy a könyvtár rendeltetésének megfelelően működni tudjon. Mivel erre pillanatnyilag a városnak nincs pénze, ezért a hivatal javasolta a határozat elnapolását, azzal, hogy a jövő évi, vagy a további évek költségvetésében már külön összeget szánjanak e célra. Az épületegyüttes emeleti helyiségeit pedig a művészeti alapiskola számára tartanák fenn.
A könyvtár tehát idén biztos nem költözik fel a Teraszok lakótelepre.
Miroslav Šafranko főépítész a hulladékgyűjtő szigetek kiépítésének elhalasztását a rendkívül magas költségekkel indokolta.
„Az eredeti elképzelés az volt, hogy a hulladékgyűjtő edényeket a lakók zárt rendszerben tárolnák, ketrecekben, ahová csak az adott bejáratok, háztömbök lakóinak lenne kulcsa. A város úgy tervezte, hogy minden nagyobb panelházhoz kialakít ilyen zárható hulladékgyűjtő szigetet” – taglalta Šafranko. Sajnos az előzetes költségvetés szerint 4500 euróba kerülne egy ilyen sziget kiépítése, lebetonozása, körbekerítése. Az építészeti osztály az interneten olyan cégeket is keresett, akik kész, ideszállítható szigeteket gyártanak le, ám sajnos ezek még drágábbak, 10 ezer euróba kerülnek, ennyi a beszerzési költségük. Épp ezért a városi költségvetésben az idei évben erre a célra szánt 10 ezer euróból most csak azokat a helyeket betonozzák le, ahol a konténerek sárban, földes talajon, nem megfelelő helyen állnak – mondta el Miroslav Šafranko. A főépítész hozzátette: 40-70 hulladékgyűjtő sziget kiépítését a már fent említett gyártási és beszerzési költségek mellett a város nem tudja felvállalni, főképp most, a jelenlegi költségvetésből nem.
A hulladékgyűjtő szigetek kialakítását tehát elhalasztotta a város.
Csepregi Zoltán viszont továbbra sem érti, hogy a költségeket miért hárítanák át a lakókra, illetve miért nem lehetne elkezdeni, ha csak szakaszosan is a szigetek kialakítását.
Ján Oravec polgármester viszont úgy látja, a lakóközösségeknek igenis be kell szállniuk a költségekbe, mert az ő érdekük a zárt szigetek kiépítése és az ellenőrzött szemétlerakás és tárolás, hiszen ők termelik meg a hulladékot. Ha ugyanis a szigetek meglesznek, akkor hatékonyabb lehet a hulladékgazdálkodás is, mert rögtön ki fog derülni, hogy melyik tömbhöz hányszor kell menni a konténerekért, azaz ki termel több szemetet. Az sem fordulhatna elő, hogy más házaktól hordják az ő kukáikba a szemetet, és a turkálók sem férnének hozzá az edényekhez, mindez tehát a lakók érdeke is- indokolta a polgármester.
Egy biztos, idén még nem kezdik meg a ketreces szigetek kialakítását.

A Párkányi Városi Könyvtár értesíti az olvasókat, hogy 2012. augusztus 1.-től augusztus 31.-ig zárva lesz. Nyitás 2012. szeptember 3.-án.

- buch -

 
Dnešný deň

Piatok, 19.aprla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Jela
Zajtra m meniny: Marcel

Kalendár udalostí
« < Aprl 2024 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1934
mod_vvisit_counterVčera9323
mod_vvisit_counterTento týždeň32503
mod_vvisit_counterTento mesiac138356
mod_vvisit_counterCelkom3606890