| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Nagyberuházás megszavazva PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
tvrtok, 02.augusta 2012 - 11:18 hod.
obrázokAz önkormányzat júliusi ülésén rábólintott a Nánai út felújítására és egy körforgalom megépítésére, 852 ezer euró összértékben.
A képviselő-testület júliusi ülésén megszavazta a Nánai út felújítását és egy körforgalom megépítését. Ezzel a döntéssel tulajdonképpen felhatalmazta a polgármestert, hogy 852 ezer eurós hitelről tárgyalhasson a bankokkal, a nagyberuházást Párkány ugyanis hosszú lejáratú kölcsönből finanszírozná. Mint arról már korábban beszámoltunk, a város az Állami Útkezelőséggel közösen újítja fel a Nánai utat, az állam mintegy 200 ezer euróval száll be a költségekbe.
A testület elé két változat került. Az egyszerűbb csak az útfelújítással számolt, 300 ezer euró értékben, a körforgalom kialakítása viszont további 500 ezer euróval növeli a költségkeretet. Ezt több képviselő is nehezményezte, néhányan azt is felvetették, hogy nem lenne-e olcsóbb egy puritánabb körforgalom kialakítása? „A leendő körforgalom már eleve egy lecsupaszított változatban épülne meg” – reagált Ján Oravec.

Ez még nem a hitelösszeg

A polgármester ugyanakkor figyelmeztetett, hogy mindez csak a beruházás előzetes költségvetése, a városháza arra számít, hogy ez az összeg a közbeszerzés során csökkenni fog, és ez végképp nem jelenti azt, hogy Párkány valóban 852 ezer eurós hitelt vesz fel. A bankokkal megkezdik a tárgyalást, a képviselő-testület pedig a szeptemberi ülésén dönt majd arról, hogy elfogadja-e a kialkudott feltételeket, a futamidőt és a hitel összegét.
„Mi az olcsóbb és a drágább projektről is tudunk tárgyalni a bankokkal. Viszont ha a képviselő-testület csak az egyszerűbb változatra ad megbízást, akkor annak költség- és hitelkeretét már nem lehet emelni, míg, ha a drágább verziót hagyja jóvá, akkor azt még menet közben is lehet egyszerűsíteni, a költségeket lefaragni, csökkenteni. Tehát a drágább változat jóváhagyásával a város tárgyalási mozgástere is nagyobb a hitelfeltételek intézésekor. Ugyanakkor tudni kell, hogy a Nánai út felújítása beruházásként mindig is számolt a körforgalom megépítésével, sőt egy külön letérő kialakításával is, melyen keresztül a Nána felől érkező és Érsekújvár felé haladó autósok el tudják hagyni a várost anélkül, hogy ez zsúfoltságot, közlekedési káoszt okozna. A körforgalomra tehát közlekedési szempontból is szükség van” – fejtette ki álláspontját a polgármester.
Kornélia Slabáková alpolgármester is azt hangsúlyozta, ha a testület nem szavazza meg a körforgalmat is tartalmazó, de drágább változatot, akkor utólag ezt már nem tehetik ez a projektbe. Az önkormányzat végül is jóváhagyta a 852 ezer eurós beruházást.

Telekátruházás a Vadasba

A képviselő-testület megszavazta, hogy a városnak a Vadas fürdőben található telkeit a fürdő saját tulajdonába ruházza át. Mivel Párkány eddig ezekkel a telkekkel kezeskedett a fürdő fejlesztési kölcsöneiben, ezzel a lépés lényegében tehermentesítés, mert a város így jóval több hitelt vehet fel, ha arra szüksége volna – fejtette ki a polgármester.  
A Delfin diszkó épületének eladásáról viszont megoszlottak a vélemények. A polgármester a városi tanács véleményét tolmácsolta, miszerint az épületet el kéne adni, mivel már most is rossz műszaki állapotban van, az pedig nehezen elképzelhető, hogy a város oda beruházzon. Márpedig így a bérlők lassan leélik az épületet, évek múlva pedig még rosszabb lesz az állaga. Mivel az épületre lenne érdeklődés, ezért a tanács az eladását javasolja – fejtette ki Ján Oravec. Lengyel Attila és Csepregi Zoltán képviselők ugyanakkor nem tartják jó ötletnek a Delfin eladását. Mint azt Lengyel kifejtette, a Vadas bejárata melletti, stratégiai területről van szó, márpedig a cél az, hogy a fürdő területe minél nagyobb és egységesebb legyen. Épp ezért szerencsésebbnek tartaná, ha hosszú távra bérbe adnák az épületet. A képviselők közül néhányan attól is tartanak, hogy az eladással precedenst teremtenek, azaz, ha a Delfint és a Drink nagyraktárt eladja a város, akkor további területekre jelentkeznek majd az érdeklődők.
Ján Oravec szerint nem lehet összehasonlítani a Vadasban található telkeket és ingatlanokat a Delfin helyével. Ráadásul a Vadasnak is rengeteg pénzébe kerülne az épület lebontása.
A testület végül is megszavazta, hogy a Delfint és a Drink nagyraktárt eladják.  
Idén mégsem költözik a városi könyvtár a Teraszok lakótelepi iskolaépületbe, és nem alakítják ki a beharangozott hulladékgyűjtő szigeteket sem. Az utóbbi célra az idei költségvetésben meghatározott 10 ezer euróból olyan helyeken alakítanak ki betonfelületeket, ahol a konténerek sárban, földes talajon állnak. Hogy miért marad el a könyvtárköltöztetés, és miért nem építik ki idén a hulladékgyűjtő szigeteket, arról e havi számunkban külön cikkben számolunk be.

Panasz a párolgásmérőkre

Szigeti László képviselő az új parkolási rend kapcsán interpellált, több lakos panaszkodott ugyanis a vasárnapi fizetős parkolásra. A misére járó párkányiak nehezményezik, hogy nekik szintén parkolójegyet kell váltaniuk a templomnál. Szigeti azt is felvetette, nem lehetne-e méltányossági alapon eljárni ebben az esetben, netán változtatni az életbe lépett parkolási renden. A polgármester szerint nem. Az okokról és az új parkolási rend nyomán keletkezett helyzetekről szintén külön cikkben számolunk be.
Szintén képviselői kérdésre válaszolva Ján Oravec az ülésen közölte, a törvény értelmében a város felkészült a kétnyelvű nyomtatványok bevezetésére, ezzel nincs gond. Az ülésen szintén szóba került, hogy az Enerbyt házkezelőség idén már nem vette figyelembe párolgásérzékelő, radiátorokra szerelt költségelosztó készülékek értékeit, míg tavaly ezt is beleépítette az elszámolásba. Csepregi Zoltán képviselő lakossági panaszokra is hivatkozott, miszerint a mérők szerinti költségelosztás nem arányos és igazságos, mert más és más a lakások fekvése, helyzete, az Enerbytnek ezt is figyelembe kéne vennie, ráadásul egyesek hűtőbe teszik a mérőkészüléket vagy más módon manipulálnak vele.
„A nyári párolgás mértéke - amikor nem fűtenek -, egyáltalán nem befolyásolja azt az összeget, amit a lakó, bérlő az Enerbytnek fizet” - jelentette ki a polgármester. „Ez a számláló és a nevező esete, márpedig, ha a számláló nem változik, akkor mindegy, mekkora a nevező. Ha mindenkinek párolog, akkor ugyanannyi hőt nem ezerfelé osztanak, hanem ezerötszáz felé. Az ami osztódik, az nyáron állandó, mert nincs hőtermelés. Emiatt tehát senkinek sem kell félnie a költségnövekedéstől. Elszámoláskor pedig az együtthatók értékénél figyelembe veszik a lakások helyzetét is” – taglalta a polgármester.

Horgászok a tilosban?

Csepregi Zoltán képviselő azt is megemlítette, tudomására jutott, hogy a párkányi horgászszervezet illetéktelenül járt el, és egy szomszédos község csekkjeit osztogatta a tagoknak, akik az illetéket erre fizették be. A képviselő szerint Párkány emiatt mintegy 2 ezer eurós bevételtől esett el, ráadásul a törvény szerint a párkányi horgászok esetében csakis Párkány lett volna jogosult ezt az illetéket beszedni.
Ján Oravec közölte, tudnak az esetről és a szomszédos települést már fel is szólították, adjon magyarázatot erre, de a falu még nem reagált. Ha továbbra sem indokolják meg, miért ők szedték be az illetéket, akkor Párkány az adóhivatalon vagy más hatóságon keresztül fogja visszakövetelni ezt a pénzt.
A képviselő-testület jóváhagyta, hogy az idei költségvetésen belül 10 ezer eurót csoportosítsanak át a Szövetkezeti sori óvoda pavilonjai teljes rekonstrukciójának projektjére. A beruházás összértéke mintegy 200 ezer euró, ebből a tervdokumentáció elkészítéséhez van szükség az átcsoportosított összegre.
A testület ugyanakkor nem szavazta meg a Déli Régió párkányi vállalkozóinak az áprilisi ülésen elnapolt kérvényét, miszerint  Párkány az egész város területén 50 százalékkal  csökkentse a vendéglátóipari célokra kialakított teraszok, és az erre a célra használt közterületek négyzetméterenkénti bérleti díját.
Az önkormányzat legközelebbi rendes ülésére szeptemberben kerül sor.
-buch-
 
Dnešný deň

Sobota, 20.aprla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Marcel
Zajtra m meniny: Ervn

Kalendár udalostí
« < Aprl 2024 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes3269
mod_vvisit_counterVčera10733
mod_vvisit_counterTento týždeň44571
mod_vvisit_counterTento mesiac150423
mod_vvisit_counterCelkom3612939