| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Névadó kiállítás a galériában PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
Utorok, 26.jna 2012 - 08:51 hod.
úlius 4-én névadó kiállítás nyílik a Barta Gyula Galériában. Barta Gyula Párkány szülöttje, a szlovákiai magyar képzőművészet nesztora volt, több neves kitüntetésben is részesült. Képei számos galériában megtalálhatók, a párkányi tárlat több neves alkotását is bemutatja. A párkányi sétálóutcán található képtár elnevezéséről még tavaly döntött a képviselő-testület. Az ünnepi névadó kiállítás délután 4-kor nyílik, kezdő helyszíne a mozi lesz. Itt nemcsak köszöntő beszédek hangzanak el, a Duna Televízió Dunakép című műsorának Barta Gyulával készített beszélgetése is felelevenül. Ezt követően a galériában folytatódik a megnyitó, ahol Barta Gyula festőművész alkotásai lesznek láthatók.  
Barta Gyula Párkányban született 1922-ben, Érsekújvárban és Esztergomban járt gimnáziumba, végül Dunaszerdahelyen érettségizett. Később Gallé Tibor Képzőművészeti Iskolájának a hallgatója volt Budapesten, majd a pozsonyi Műszaki Főiskolán és a Szlovák Képzőművészeti Főiskolán tanult.
Barta művészetét nagyban befolyásolta a Duna-mente, Dél-Szlovákia tájai. „Nemcsak maga a folyó, hanem a túlsó part sejtelmes titka, Esztergom látképe, későbbi elérhetetlensége, majd az évtizedekig csonka Mária Valéria-híd szomorú jelképe, végül az újjáépítése is része volt egy hosszú élet meghatározó élményeinek” - mondta egyszer magáról a Pozsonyban és a Párkány-Révkomárom közti Duna parton évtizedek óta „egyszerre, de egyugyanazon életet” élő Barta Gyula. Ahogy Párkány honlapja írja róla, „Barta Gyula tanúja, krónikása és gyakran társszerzője is régiónk félfeudális társadalmi közösségből a mai modern fejlett társadalommá válásának, konkrétan Dél-Szlovákia újjászületésének. Képzőművészetileg megragadott ipari motívumai, kamara és illusztrációs alkotásai lehetőséget nyújtanak annak a korszaknak az összehasonlítására és értékelésére, amelyben még nemrég éltünk, és amelyben most is élünk. Barta mester számára Dél-Szlovákia és közeli tájegysége a Dunamenti Alföld mindig termőföldet jelentettek, amelybe hosszú éveken át vetette nem hétköznapi képzőművészeti tehetsége magvát, hogy azután a természet és élete őszén learassa élete és saját alkotóképességének termését”. Barta Gyulát 80. születésnapján Párkány Pro Urbe díjjal jutalmazta. 1975-ben Cyprián Majerník-díjat kapott, 1989-ben Érdemes művész-díjat. 2002-ben Posonium Művészeti Díjjal ismerték el munkásságát. Tagja volt a Szlovák Képzőművészeti Szövetségnek és a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának is. Képei magángyűjteményeken kívül a Szlovák Nemzeti Galériában, a pozsonyi Városi Galériában, a komáromi, érsekújvári, dunaszerdahelyi, nagyszombati, párkányi galériákban és a Dél-csehországi Galériában is fellelhetők. Barta Gyula 86 éves korában, 2008-ban hunyt el.
 
Dnešný deň

Pondelok, 23.septembra 2019
as: hodn

Dnes m meniny: Zdenka
Zajtra m meniny: ubo

Kalendár udalostí
« < September 2019 > »
N P U S P S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1658
mod_vvisit_counterVčera2365
mod_vvisit_counterTento týždeň1658
mod_vvisit_counterTento mesiac55438
mod_vvisit_counterCelkom2865093