| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

BiztatĂł lĂŠpĂŠsek korridor Ăźgyben PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Štvrtok, 06.novembra 2008 - 13:28 hod.
Az oly sok éve rebesgetett Baltikumot Balkánnal összekötő gyorsforgalmi folyosó ügyében kedvező lépések történtek. Ha a projekt TEN-T besorolást kapna, 2014-2020 közötti költségvetési időszakban megkezdődhet a kivitelezés. Ennek érdekében Esztergomban lobbicsoportot hoztak létre.
 
47

 

A hiányzó kapocs, amely Észak- és Dél-Európát kötné össze, éppen az a gyorsforgalmi út, amely térségünkön keresztül, a Zsámbéki-medence-Esztergom–Párkány–Zselíz–Léva-Besztercebánya–Zsolna nyomvonalon húzódhat. Az útvonal miatt évek óta csatáznak a felek, mind Szlovákiában, mind pedig a Duna másik partján több alternatíva létezik. A magyar rész két útvonala az idén bekerült a magyar Országos Területrendezési Tervbe (erre az OrszággyĹąlés is rábólintott), a nyomvonaltervek mellett a megvalósításhoz szükséges Esztergomot Párkánnyal összekötő teherhíd látványtervei is elkészültek. Az M11-es, az adriai kikötővárost, Pločét Budapesttel összekötő V/c helsinki folyosó meghosszabbításaként, Zsolna, Krakkó, Varsó érintésével érné el a balti-tengeri kikötővárost, Gdanskot. A szlovákiai szakasz, tehát az R3-as nyomvonalára Farkas Iván, MKP-s parlameti képviselő szavai szerint három alternatíva létezik. Az egyik szerint Ipolyság-Léva-Garamszentbenedek, a másik alapján Párkány-Léva-Garamszentbenedek, míg a harmadik variáns szerint Ipolyság-Zólyom lenne az útirány. „Nyitra megyében az előző éveknek köszönhetően a párkányi nyomvonal élvez prioritást, ehhez a térségi politikusok lobbija is hozzájárult” – fĹązte hozzá Farkas Iván. Párkány területrendezési terve alapján egyébként a nyomvonal egybeesne a gyár melletti úttal, majd Nána felé haladna tovább. Az Esztergomban létrehozott M11-es Munkacsoport tagjai közé magyarországi és szlovákiai országgyĹąlési képviselőket, polgármestereket, közlekedési szakembereket és a nyomvonal mentén található beruházók képviselőit kérték fel. Október 9-én egy olyan összefogás jött létre, amely amellett, hogy az információcsere legfőbb bázisa lehet, a célja az, hogy a helsinki folyosóra csatlakozó korridor régiónkra vonatkozó tervei (M11, R3) készüljenek el és az új tengely kapjon TEN-T besorolást. Ha az utóbbi megtörténne, akkor az unió által kiemelten támogatott nyomvonal lévén 2014-2020 közötti költségvetési időszakban megkezdődhetne az építés.   A projekt mellé egy korszerĹą, nagy teherbírású Duna - híd is párosul.  A Dunán Budapest és Pozsony között egyetlen komolyabb híd van, mégpedig a vámosszabadi határátkelőnél, ezért nagy fontossággal bír az, hogy a jövőben több teherhidat is építsenek. A folyosó miatt megerősödhetne a párkányi régió szerepe: az úthálózat fejlesztésének köszönhetően ipari parkok, logisztikai központ és további munkahelyteremtő beruházások jöhetnének a térségbe.

Szép Éva

 
Dneťný deň

Sobota, 20.apríla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Marcel
Zajtra má meniny: Ervín

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Apríl 2024 > »
N P U S Š P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes7937
mod_vvisit_counterVčera10733
mod_vvisit_counterTento týŞdeň49239
mod_vvisit_counterTento mesiac155091
mod_vvisit_counterCelkom3614883