| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

LevickĂŠ mĂşzeum v Ĺ tĂşrove PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Utorok, 26.júna 2012 - 08:42 hod.

Dňa 16. júna bola v Mestskom múzeu v Štúrove otvorená výstava s názvom Klenoty Tekovského múzea v Leviciach. Výstava bola zorganizovaná pri príležitosti 85. výročia založenia múzea v Leviciach.


Ako p. PhDr. Ján Dano, riaditeľ Tekovského múzea v Leviciach vo svojom otváracom príhovore povedal, múzeum počas svojej 85-ročnej existencie získalo vyše 110 000 ks predmetov. Mnohí si podľa názvu terajšej výstavy možno myslia, že vystavené sú samé šperky, zlato, perly, diamanty a podobné skvosty. Pre pracovníkov Tekovského múzea sú ale všetky zbierkové predmety klenotom.
Odborní pracovníci múzea pod uvedeným názvom vybrali práve tie najvzácnejšie, najzaujímavejšie a nie tak často vystavované predmety z odborov archeológie, histórie, umenia, numizmatiky a etnografie. K výstave patrí aj vkusne zostavený sprievodca výstavou, ktorý podľa jednotlivých odborov sprevádza návštevníka po vzácnych exponátoch. Z archeológie napr.: bronzová plastika znázorňujúca Osirisa z obdobia panovania egyptských faraónov Novej ríše (1542 – 1069 pr. Kr.), súčasti konského postroja – datované do 8. storočia pr. Kr., z histórie ručne šité hodvábne dámske topánky z konca 18. storočia, z knižného fondu viacjazyčný slovník vydaný v r. 1598, z etnografie plastika Pieta z polovice 18. storočia, hlinený džbán zdobený plastickým dekórom z 19. storočia, ženský a mužský odev, z umenia erb rodiny Kereskényi z r. 1618 a z numizmatiky poklad mincí zo 17 – 18. storočia.
Výstava je ďalším skvelým príkladom spolupráce medzi štúrovským a levickým múzeom, ktorá už niekoľko rokov prináša nevšedné zážitky aj pre návštevníkov nášho múzea. Po otváracom akte výstavy, na ktorom sa aktívne spolu podieľala aj pracovníčka Tekovského múzea Mgr. Margaréta Novák Pölhös, odborne sprevádzala výstavou záujemcov, teda priamych zúčastnených vernisáže. Účinkovali na nej pedagógovia ZUŠ Ferenca Liszta v Štúrove Zuzana Gyarmatiová na klavíry a Jozef Kurina na flaute. Výstava potrvá do 24. augusta 2012.

J.J.

 
Dneťný deň

Piatok, 19.apríla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Jela
Zajtra má meniny: Marcel

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Apríl 2024 > »
N P U S Š P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
Anketa
Kam sa chystĂĄte tento rok na dovolenku?
 
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes732
mod_vvisit_counterVčera9323
mod_vvisit_counterTento týŞdeň31301
mod_vvisit_counterTento mesiac137153
mod_vvisit_counterCelkom3606321