| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Jó bornak is kell(ene) a cégér! PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
Utorok, 26.jna 2012 - 08:33 hod.
obrázokHeves tiltakozást váltott ki a borászok körében a kormány azon igyekezete, miszerint a hazai borokra is kivetné a jövedéki adót, úgy, mint ahogy az a sör és tömény alkohol esetében évek óta gyakorlatban van. A hazai borászok azonban ezzel még inkább háttérbe szorulnának a külföldi behozatallal szemben. Régiónk borászait pedig ez az intézkedés még érzékenyebben érintené.
Szakértők szerint sem biztos, hogy a bor megadóztatásával a kormány jelentősen tudná növelni az államkassza bevételét. Az adó beszedésére fordított összeg ugyanis valószínűleg nagyobb lenne, mint maga az adó, amelynek egyelőre nem szabták meg a pontos összegét. Ha bevezetik, valószínűleg nem lesz több a literenkénti 15 centnél. A borászok szerint ezzel az intézkedéssel ellehetetlenítenék a hazai borászokat, nőne a külföldi behozatal, a hazai borok esetében pedig a feketepiac, amit ellenőrizni kellene. „A mérleg serpenyőjében a boradó igazán keveset nyomna. Egyelőre megoldatlannak látom azt a kérdést is, hogy ki és hogyan ellenőrizné a feketepiacot” – mondta a párkányi Drozdík pincészet tulajdonosa, Drozdík József. Hozzátette, korábban már voltak ilyen próbálkozások, ám azok eddig mindig kudarcot vallottak.
Több környékbeli borász szerint a boradó leginkább a Dél-szlovákiai borászokat érintené érzékenyen, hiszen ők hazai viszonylatban is hátrányban vannak más szlovákiai borvidékekkel szemben. Drozdík József úgy véli, ez a fejlettebb technológiának is köszönhető, amelyhez elégséges anyagi támogatást kapott többek között a Kis-Kárpátok, vagy a tokaji borvidék néhány borászata is. „Sikeresebb az a borászat, ahol irányított erjesztéssel tudják készíteni a borokat. Mi szinte a nagyapáink, dédapáink technológiájával dolgozunk, ez a módszer sok rizikót rejt magában. Ez persze nem azt jelenti, hogy borainkkal a minőség terén elmaradnánk. Néhány éve például egy borászati szaklap, a pozsonyi VÍNO REVUE borteszt versenyéhez csatlakoztunk, ahol a zöldveltelíni borok mérettetek meg. A mi mintánk itt megelőzte a Kis-kárpátok sztárborászainak borait” –mesélte a Drozdík pincészet tulajdonosa.
A Dél-szlovákiai borászok szerint a többi borvidék előnye nemcsak a számítógéppel vezényelt irányított erjesztés, illetve a fejlett modern technológia, hanem a jó marketing is. Drozdík József szerint, hatékony és jó marketinget biztos anyagi háttér nélkül nem könnyű megvalósítani, minőségorientált termelői szemlélet nélkül pedig szinte lehetetlen. „Azt nem merném kijelenteni, hogy a Kis-Kárpátok sztárborászatainak borai (nagy százalékban a kürti és a párkányi borvidéken termett szőlőből készülnek) nem jobbak a Dél-szlovákiai boroknál, de azt állítom, hogy nem annyival jobbak, mint amekkora lépéselőnnyel indultak köszönhetően annak, hogy a rajtnál „közel voltak a tűzhöz”. Sajnálatos, hogy az elmúlt kormányzat alatt, mikor a tárcát magyar nemzetiségű miniszter irányította, sem sikerült semmiféle előnyhöz juttatni a Dél-szlovákiai borászokat. Olyan, a tájért, szőlőhegyeinkért, borainkért felelősséget érző emberekre, vezetőkre lenne szükség, akik tudják, hogy a szőlő- és borkultúra, őseink kultúrkincseinek tartozéka, olyan értékek, gyökerek, amelyek megtartása, továbbvitele, minden nemzedék kötelessége!” – zárta le Drozdík József.
cz
 
Dnešný deň

Piatok, 19.aprla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Jela
Zajtra m meniny: Marcel

Kalendár udalostí
« < Aprl 2024 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes8591
mod_vvisit_counterVčera9323
mod_vvisit_counterTento týždeň39160
mod_vvisit_counterTento mesiac145012
mod_vvisit_counterCelkom3609892