| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Szükség van okos és jó emberekre! PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 1
SlabVynikajce 
tvrtok, 03.mja 2012 - 15:03 hod.
obrázokHa az emberi elismerések vezérelték volna, bizonyára nem a göröngyös utat választja. Mégis ezzel vívta ki mindenki megbecsülését. Mons. Burián László atya, vagy ahogyan sokan nevezik, Laci bácsi március 26-án a tanítónap alkalmából átvehette Szent Gorazd nagy emlékérmét Eugen Jurzyca iskolaügyi minisztertől az egész életében végzett áldozatos munkájáért. Persze nem ő volt az egyetlen kitüntetett, de ő volt az egyetlen, akit a jelenlevők állva, egy percig is tapsoltak.

 

A 91 éves lelkiatyát nem könnyű utolérni. Vagy misézik, vagy gyóntat, vagy éppen interjút ad. Párkányi lakásában azonban szakít ránk is időt, nem azért, mert szeret reflektorfényben lenni, csupán azért, hogy ezt a lehetőséget is kihasználja a tanításra. Amikor a lakásba beléptem, szemem rögtön megakadt a vitrinben elhelyezett számtalan kitüntetésen. Számolja még? – tettem fel rögtön a kérdést. „Nem igazán, de tényleg sokat kaptam. Nem tudom, melyik volt számomra a legkedvesebb, mindegyiket nagy örömmel vettem át. Úgy érzem, hogy ezt a kitüntetést sem csak pedagógusként kaptam, hanem a papi munkám elismeréseként is” – mondja.
Laci bácsi 12 évig működött szlovák terülten, de sosem kényszerült arra, hogy feladja nemzetiségét. „Nem tartom sem a magyart nagyobbnak a szlováknál, sem a szlovákot a magyarnál. Egyenrangú állampolgárnak érzem magam, aki itt akarja jól érezni magát. Tisztelem a más nemzetiségűeket, vallásúakat, de azt nem tudom elfogadni, ha bárki feladja hitét, nemzetiségét. Hogyan várhatnám én azt egy szlováktól, hogy megbízzon bennem, ha azt látja, hogy feladtam még a nemzetiségemet is? A megalkuvó magyarokat még a szlovákok sem becsülik” – állapítja meg bölcsen Laci bácsi, aki egészen biztosan tudja, miről beszél. Akkor is ezt vallotta, amikor a deportált magyarok után indult az ismeretlenbe és felkutatta honfitársait, hogy legalább némi vigaszt nyújtson nekik. Ekkora áldozatra csak az őszinte hit és szeretet képes. „Nem tartom magam hősnek, egyszerűen csak a munkámat végeztem örömmel, szeretettel. Ma is ezt teszem, mert az emberek nagyon várják a jó szót, biztatást. Voltak erőt próbáló pillanatok az életemben, de megráztam magam és tovább mentem” – mondja a 91 éves lelkiatya, aki még ma is szeret vezetni, vasárnap két miséje is van, elsőáldozásra, bérmálkozásra készíti fel a gyerekeket, fiatalokat. „Igyekeztem mindig rendes embereket nevelni belőlük, akik pénzért, jólétért nem tagadják meg a legfontosabbat, hitüket és nemzetiségüket. Szükség van okos és jó emberekre! Nem lehet az életben a gyűlöletre, a bosszúállásra építeni, csakis a szeretet vihet előre” – vallja, majd rátérünk néhány aktuális kérdésre is. Ilyen például az iskolák bezárása. „Nagyon meglátszik egy falun, ha nincs iskolája, pedagógusa. Olyan ez, mintha elindulnék Pozsonyba, de sehol nem lenne útjelző tábla. Lehet, hogy elérnék a célba, de mindenképpen nagyon sokáig tartana az út. Az ideális az lenne, ha a pedagógus a pappal együtt tudna foglalkozni a gyerekekkel” – tanácsolja.
Laci bácsival mindenről lehet beszélni, Da Vinci kódjáról, az Európai Unióról, bármiről. De mindent áthat a hit és az életbölcsesség, amivel a 91 éves, fiatalos pap rendelkezik. Ezért nehéz akár egy sort is írni róla, mert akármilyen jó írás születne Burián László nyugalmazott ebedi esperes-plébánosról, az mind üres fecsegésként hatna. Laci bácsit személyesen kell ismerni! Egy biztos, ha tökéletlenek is a fenti sorok, eddig talán még sosem fordult elő, hogy a cikk írása közben, míg a beszélgetésre visszagondoltam, ennyire áthatott volna a jóleső érzés és az öröm, hogy 91 év nehéz életút után nem egy megtört, életunt emberre, hanem egy gerinces, szerető és örömtől sugárzó papra találtam. Laci bácsinak ezúton is gratulálunk, jó egészséget és Isten áldását kívánjuk!
Czigler Mónika

 
Dnešný deň

Sobota, 20.aprla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Marcel
Zajtra m meniny: Ervn

Kalendár udalostí
« < Aprl 2024 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes5461
mod_vvisit_counterVčera10733
mod_vvisit_counterTento týždeň46763
mod_vvisit_counterTento mesiac152615
mod_vvisit_counterCelkom3613840