| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Elkelt: papĂ­r helyett bioetanolt gyĂĄrtanak PĂĄrkĂĄnyban PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Pondelok, 12.marca 2012 - 08:06 hod.
obrázokTöbb mint két évvel ezelőtt zárt be a gyár fluting részlege. Akkor úgy tűnt, a tulajdonos, Smurfit Kappa hamarosan eladja a számára feleslegessé vált területeket, ám az érdeklődőkkel nem sikerült egyezségre jutni. Januárban azonban (nem hivatalos információk szerint) üzletet kötöttek: bioetanollal foglalkozó cég érkezik Párkányba.

 

A Smurfit Kappa csoport 2009 őszén jelentette be a párkányi papírgyár bezárását, melynek okaként a hullámpapír iránti kereslet csökkenését, és a gazdasági válságot emlegették. Mint akkor nyilatkozták, a gazdasági válság hatása a Kappát is érinti, ez főleg a hullámközépréteg papír utáni kereslet visszaesésében nyilvánult meg. A gyártásra és az eladásra nagy hatással volt a Párkányban használt fél cellulóz alapanyag cellulózzal való helyettesítése, valamint az is, hogy a felhasználók többnyire a hulladékpapírból gyártott árut részesítették előnyben. A cég tagadta, hogy bármilyen más „családi-üzleti“ összeszövődés, vagy egy másik érdekeltségi körükben lévő üzemük megerősítése állna a háttérben. Mindvégig az eladásról és új munkahelyek létrehozásának a segítéséről beszéltek. Az elmúlt két év alatt több, köztük papírgyártással foglalkozó partnerrel is tárgyaltak, mégis, egyezség nem született. Most azonban úgy látszik, pont kerülhet a két éve húzódó folyamat végére, s nem egy, a papíriparban mozgó cég lesz az új tulajdonos. Az eladásról a Smurfit Kappa lapzártánkig nem adott tájékoztatást, kérdéseinkre nem küldött választ. Oravec Ján, Párkány polgármestere azonban az eladást megerősítette. Oravec információi szerint az üzem februárban került új tulajdonosai kezébe. A beruházó bioetanol gyártással foglalkozik, s legkevesebb 50 ember számára ad majd munkát. Ahhoz, hogy beinduljon az előállítás, bizonyára el kell végezni néhány átalakítást, többek között a kazánokét is. A bioetanol biológiai eredetű hajtóanyagként is funkcionál, melyet olajos, vagy sok keményítőt, cukrot tartalmazó növényekből nyert biomassza feldolgozásával állítanak elő. Szlovákiában egyre több településen gyártanak bioüzemanyagot, melynek nagy része Németországba és Ausztriába kerül.
K.-Sz.É.

 
Dneťný deň

Sobota, 27.apríla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Jaroslav
Zajtra má meniny: Jarmila

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Apríl 2024 > »
N P U S Š P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
« < Máj 2024 > »
N P U S Š P S
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
Anketa
Kam sa chystĂĄte tento rok na dovolenku?
 
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1344
mod_vvisit_counterVčera14609
mod_vvisit_counterTento týŞdeň57719
mod_vvisit_counterTento mesiac222738
mod_vvisit_counterCelkom3648999