| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Apáink emlékére – emlékezés a Don-kanyar hőseire PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
Pondelok, 12.marca 2012 - 07:57 hod.
obrázokZsúfolásig megtelt helyiségeiben tartotta január 20-án idei első megnyitóját a Párkányi Városi Múzeum. A doni kivonulás 70. évfordulója alkalmából megrendezett kiállítás azoknak az – elsősorban Párkány környéki katonáknak állít emléket, akik 1942 áprilisa és júliusa között érkeztek a keleti hadszíntérre, és a Magyar Királyi Honvédség kötelékében részt vettek a Don-menti hadműveletekben. A kiállítás megszervezésében részt vállalt a lévai Barsi Múzeum, az Oroszkai Katonai Múzeum és Baráti Köre, Kvitek Marián gyűjtő és más magánszemélyek.

 

A német katonai vezetés, látva a keleti arcvonalon történő súlyosbodó helyzetet, 1942. január elején már a teljes fegyveres erő frontra küldését követelte Magyarországtól. Ehhez képest a magyar katonadiplomácia sikereként lehet elkönyvelni, hogy a már hadműveleti területen lévő több dandár erejű megszálló csapatokon túl „csak” a 2. hadsereget kellett a harctérre küldeni. A mintegy 200 000 fős hadsereg átlagéletkora 35-40 év között mozgott. A csapatoknál szolgálatot teljesítők nemzetiség szerinti megoszlása az ország összlakosságára jellemző arányszámokat mutatta. Katonáink már a tavaszi kiszállítás során harcba kerültek a partizánokkal, majd részt vettek a Don folyóra történő előretörés heves küzdelmeiben. Voronyezstől délre mintegy 200 km-es hosszúságban szállták meg a Don jobb partját, de két helyen is szovjet hídfők ékelődtek a magyar vonalak közé. 1943. január 12-én megindult az uriv-sztorozsevojei, majd 14-én a scsucsjei szovjet hadművelet, amely – az elégtelen téli felszerelés, a gyenge fegyverzet, a lehetetlen parancsok, a sokszoros túlerő és nem utolsó sorban a bajtársiatlanul viselkedő német szövetségesek hozzáállása következtében felmorzsolta erejüket. A harcok során mintegy 48-49 ezer hősi halottat és eltűnt katonát veszített a honvédsereg, közel 50 ezer katona sebesült meg, és mintegy 26 ezer honvéd jutott hadifogságba. A szétvert 2. hadsereg maradványait 1943. április-májusában szállították haza.
A rendezvényen részt vett rangos vendégeket Kornélia Slabáková polgármester-helyettes, a Szlovák-Magyar Baráti Társaság társelnöke üdvözölte. Szegő László dandártábornok, főhadsegéd kíséretében megjelent a rendezvényen Schmittné Makray Katalin, a magyar hadisírgondozás fővédnöke, aki meleg szavakkal szólt a vendégekhez. A kiállítást Szakály Sándor hadtörténész, egyetemi professzor, az MTA doktora nyitotta meg. A megnyitót követően dokumentumfilm vetítésére került sor, a HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály, valamint a Háborús Keresőszolgálat szakembereinek segítségével pedig a hozzátartozók kereshették eltűnt, elhunyt szeretteiket. Az eseményt a Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy által vezetett egység, valamint Vizi Gabriella trombita szólója tette még emlékezetesebbé.
Schmittné Makray Katalint és kíséretét Oravec János polgármester fogadta a városházán. A tárlatot március 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők a városi múzeum Vámház köz 2. sz. alatti épületében.

-j-

 
Dnešný deň

tvrtok, 18.aprla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Valr
Zajtra m meniny: Jela

Kalendár udalostí
« < Aprl 2024 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1273
mod_vvisit_counterVčera7743
mod_vvisit_counterTento týždeň22519
mod_vvisit_counterTento mesiac128371
mod_vvisit_counterCelkom3601861