| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Toxikus anyagokkal teli a Duna PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
Streda, 15.februra 2012 - 08:56 hod.

Egy decemberben nyilvánosságra hozott kutatás szerint némely növényvédő szerek koncentrációja a megengedett határérték többszörösét is meghaladja a Dunában, valamint a Vágban. Ahhoz, hogy a flóra helyre álljon, zöldebbé kellene tenni a déli régió mezőgazdaságát.

A Központ a Hosszútávon Fenntartható Alternatíváért (CEPTA) szlovákiai polgári társulás különböző időpontokban és helyeken vett mintát a határfolyó Párkánytól Pozsonyig terjedő szakaszán. Mind az öt mérés eredménye szerint magas a vegyi szennyezettség. Mint azt Daniel Lešinský, a társulás tagja nyilatkozta: „Minden nyári minta a megengedett határértékeknél magasabb koncentrációt mutatott ki a növényvédő szerekből. Komáromban öt különböző vegyület is átlépte az egészségügyi határértéket, más régiókban pedig a betiltott Atrazin maradványait mutatták ki a vízben”. Ráadásul az Acetochlor nevezetű növényvédő szer a Duna és a Vág egyes pontjain a megengedett érték hatszorosát is meghaladja. A CEPTA magyar partnerrel és független laboratóriumokkal is együtt dolgozott, a kutatás a Szennyezett vizektől mentes mezőgazdaság elnevezésű határon átívelő projekt részét képezte. A laboratóriumok 31 mintát vizsgáltak meg, s a próbamérések is hasonló eredményeket mutattak. A CEPTA szerint egyébként fel lehetne lépni a vegyi anyagokkal szemben, melynek egyik lehetséges módja a földművelés zöldebbé tétele, tehát a növényvédő szerek korlátozása lenne.
Mindeközben az almásfüzitői zagytározóról is újabb negatív hírek láttak napvilágot. A Greenpeace decemberben arra figyelmeztetett, a tározóból veszélyes anyagok szivárognak a Dunába. Ennek bizonyítékául elmondták, hogy a rendkívül alacsony vízállás miatt sikerült mintát venni a Duna medréből, az eredmények szerint arzént, molibdént és brómot tartalmaz a meder. Mindezt az egészségügyi határérték fölötti mennyiségben. Simon Gergely, a Közép- és Kelet Európai Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője szerint a fentiek egyértelműen bizonyítják, hogy a zagytározó komoly környezeti veszélyforrásnak tekinthető. „A tározó nem rendelkezik a veszélyes anyagok szivárgását megakadályozó szigeteléssel, s a Duna felőli oldalán nincs kiépítve a megfigyelőrendszer sem” – közölte. A szlovákiai környezetvédelmi tárca karácsony előtt vizsgálatokat végeztetett a Duna Izsa alatti és feletti részein: a mérések szerint az arzén koncentrációja a határfolyó szlovákiai szakaszán a megszabott határértékek alatt mozog. A méréseket 2012-ben is elvégzik a Vízgazdálkodási Vállalat szakemberei.  

K.Sz.É.

 
Dnešný deň

Utorok, 26.mja 2020
as: hodn

Dnes m meniny: Duan
Zajtra m meniny: Iveta

Kalendár udalostí
« < Mj 2020 > »
N P U S P S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes89
mod_vvisit_counterVčera569
mod_vvisit_counterTento týždeň658
mod_vvisit_counterTento mesiac54528
mod_vvisit_counterCelkom3443808