| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Iba domĂĄce je to pravĂŠ PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Streda, 15.februára 2012 - 08:55 hod.
obrĂĄzok

Od novembra vlaňajšieho roku môžu prvovýrobcovia na Slovensku predávať aj z vlastného dvora. Podľa gazdov takúto agrárnu podporu od Ministerstva pôdohospodárstva a vidieckeho rozvoja už potrebovali dávnejšie. S týmto súhlasia aj výrobcovia, oni ale majú aj výhrady voči novému nariadeniu.

Na základe prieskumu, z členov vyšehradskej štvorky má najmenej domácich produktov v obchodoch práve Slovensko, domáce produkty tvoria iba polovicu celkových zásob tovaru. Tento stav sa snaží zlepšiť Ministerstvo pôdohospodárstva a životného prostredia a to tak, že vlani v novembri zaviedlo tzv. predaj z dvora.
Systém zapojených výrobcov rozdeľuje do troch kategórií. Do prvej patria malí výrobcovia, ktorých ročný obrat nepresahuje 2000 eur. Do druhej kategórie podnikatelia s ročným príjmom 47 500 eur a do tretej veľkopodnikatelia.
Predávať z dvora napriek tomu nemôže každý. Najprv sa treba zahlásiť na Úrade verejného zdravotníctva SR. V prípade bitúnku a porciovaní mäsa je potrebné podať žiadosť o povolenie predaja. Príslušný úrad skontroluje podmienky, ak sú splnené, vydá povolenie. Ak sa jedná iba o predaj z dvora, stačí sa zaregistrovať. Podľa nariadenia vlády z dvora môžu gazdovia predávať med, mlieko, vajcia, hydinu, zajačinu ako aj divinu, samozrejme iba v ohraničenom množstve a na určenom mieste. Dodržiavanie nariadení kontroluje úrad verejného zdravotníctva, ako aj veterinárny a potravinový ústav. Ak zistia prečin, gazda môže počítať s peňažnou pokutou.
Gazdovia s poteĹĄenĂ­m prijali nariadenie vlĂĄdy.
„Chcel by som vo vlastnom obchode predávať vlastnoručne vypestovanú zeleninu a ovocie, o ktorých určite viem, že sú zdravé a smelo ich môžem odporučiť kupujúcim“ - povedal Zámbó Balázs, podnikateľ.
Výrobcovia naopak vyjadrili aj svoje pochybnosti.
„Ja hovorím, nech sa s tým zaoberajú, pokúsia sa predať to, čo vypestovali, nech skúsia obsadiť domáci trh s ešte existujúcim domácim produktom. Ale pre mňa nie je jasné, ako bude riešený predaj iných ďalších produktov a umiestnenie niektorých vedľajších produktov. Alebo ako budú dodržané hygienické zásady. Tieto veci znamenajú problém, pretože zákon ich nerieši“ – povedal Jozef Pintér, majiteľ Danubius s.r.o.
Domáci výrobcovia a gazdovia sa v jednom určite zhodnú: oproti výrobkom veľkých obchodných reťazí na svoje prisahajú, práve domáce výrobky sú garanciou kvality.
„Záujem spotrebiteľa je taký istý ako aj náš, aby sa dostal ku kvalitnému domácemu výrobku a využil možnosť dostať sa do priameho kontaktu s prvovýrobcom. Vyžaduje si to isté investície, aby sme splnili hygienické predpisy, na to však z vlastných nestačíme. Dúfame, že dostaneme finančnú podporu, alebo vláda prispeje k rozbehnutiu systému“ - Koloman Olegra, majiteľ Agref s.r.o.
Preklad: g.p.

 
Dneťný deň

Štvrtok, 25.apríla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Marek
Zajtra má meniny: Jaroslava

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Apríl 2024 > »
N P U S Š P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes12718
mod_vvisit_counterVčera10580
mod_vvisit_counterTento týŞdeň40063
mod_vvisit_counterTento mesiac205082
mod_vvisit_counterCelkom3640376