| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

A hazai az igazi! PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
Streda, 15.februra 2012 - 08:55 hod.
obrázok

Tavaly novembertől az udvarról is árulhatnak az őstermelők Szlovákiában. A gazdák szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium agrártámogatási rendszerének ilyen jellegű módosítására már rég szükség lett volna. Ezzel egyet értenek a gyártók is, azonban ők az új rendelettel kapcsolatban aggályaiknak is hangot adtak.

Egy felmérés alapján a visegrádi négyek közül Szlovákiában található a legkevesebb hazai a polcokon, itt mindössze a teljes árukészlet felét teszi ki a hazai termék. Ezen az állapoton igyekszik javítani a Földművelésügyi és Vidékfejlesztésin Minisztérium, mégpedig úgy, hogy tavaly november elsejétől bevezette az ún. udvarról történő eladást. A rendelet három kategóriába sorolja a rendszerbe bekapcsolódó termelőket. Az elsőbe tartoznak a kistermelők, akik éves bevétele nem haladja meg a 2000 eurót. A másodikba a vállalkozók, akik legfeljebb évi 47 500 eurós bevétellel rendelkeznek, a harmadikba pedig a nagytermelők, akikre mennyiségi küszöb vonatkozik. Nem mindenki árulhat azonban udvarról, csak az, aki ezt a szándékát az illetékes közegészségügyi, és élelmiszerbiztonsági hivataloknak jelezte. A vágóhíd és a hús bontása esetében jóváhagyási kötelezettség van, tehát kérvényt kell beadni. Az illetékes szerv megvizsgálja a feltételeket, és amennyiben ezek teljesítve vannak, jóváhagyja. Az udvarról történő eladás esetében elég beregisztráltatnia magát az illetőnek.
A kormányrendelet szerint udvarról mézet, tejet, tojást, baromfihúst, nyúlhúst valamint vadhúst árulhatnak a gazdák, természetesen csak meghatározott mennyiségben és csak egy adott területen. A szabályok betartását a Közegészségügyi Hivatal, valamint a Regionális Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági hivatal is ellenőrzi. Amennyiben valamilyen vétséget fedeznek fel, a gazda pénzbírságra számíthat.
A gazdák a kormányrendeletet örömmel fogadták. „Szeretném a saját üzletemben a saját kezem által megtermelt zöldséget és gyümölcsöt árulni, amiről biztosan tudom, hogy egészséges, és bátran merem ajánlani vevőimnek” - mondta Zámbó Balázs vállalkozó. A gyártók viszont aggodalmuknak is hangot adtak. „Én azt mondom, hogy ám legyen, foglalkozzanak vele, próbálják értékesíteni azt, amit kitermeltek, próbálják ellátni a hazai piacot a még meglévő hazai termékkel. Viszont számomra nem világos, hogy egyéb más produktumok, melléktermékek elhelyezése hogyan lesz megoldva, illetve a higiéniai előírásokat hogyan fogják betartani, mert ezek a problémás dolgok, hiszen a törvény ezt nem oldja meg” - mondta Pintér József Danubius kft. tulajdonosa. A hazai gyártók és a gazdák azonban egy dologban egyet értenek: a nagy üzletláncok termékeivel ellentétben a sajátjukra esküsznek, szerintük éppen a hazai termék a minőség garanciája. „A fogyasztó érdeke is az, ami a miénk, hogy hozzájusson jó minőségű hazai termékhez, és kihasználja azt a lehetőséget, hogy közvetlen kapcsolatba kerül az őstermelővel. Igényel bizonyos beruházásokat, hogy teljesíteni tudjuk a higiéniai előírásokat, de erre önerőből nem futja. Reméljük, hogy kapunk anyagi támogatást, illetve a kormány hozzájárul ahhoz, hogy ez a rendszer beinduljon” - Olegra Kálmán az Agref kft. tulajdonosa.
-czm-

 
Dnešný deň

Piatok, 19.aprla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Jela
Zajtra m meniny: Marcel

Kalendár udalostí
« < Aprl 2024 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes9574
mod_vvisit_counterVčera9323
mod_vvisit_counterTento týždeň40143
mod_vvisit_counterTento mesiac145995
mod_vvisit_counterCelkom3610739