| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Gazdagabb lesz idén a Jézuska?! PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
Utorok, 13.decembra 2011 - 11:37 hod.
obrázokEgy felmérés szerint az idén 6,6 százalékkal többet költ Szlovákia lakossága a karácsonyi ajándékokra, mint tavaly. Az akciókat sokan várják, érdemes azonban megnézni, miért kerül a termék leárazásra, illetve milyen az összetétele.

A fent említett felmérés szerint a legtöbbet kozmetikumokra költünk, második helyen a könyvek és a ruhák szerepelnek. Bár a megkérdezettek nagy része inkább könyvet szeretne kapni, mégis novemberben a kozmetikumokból fogyott több. De emellett egyre gyakrabban tesznek a fa alá ajándékutalványt, például wellness szolgáltatásokra is.

Ismét a magyarországi üzletek járnak jól?
Az olasz államkötvények kamatának süllyedése, majd Magyarország leminősítése miatt nagyot zuhant a forint. Ennek következtében a karácsonyra szánt pénzösszeg nagy részét a magyarországi üzletekben költik el régió lakói. Fontos tudni, hogy nem mindenért éri meg átmenni a túloldalra. Megnéztük, hogy a hal, a szaloncukor, a csoki mikulás, a pezsgő, illetve a sütéshez és a karácsonyi hangulathoz, az ízekhez elengedhetetlen vaníliacukor mennyibe kerül nálunk és a szomszédunknál. Egy Esztergomban és egy Párkányban lévő üzlethálózat kínálatai között böngésztünk. Meg kell jegyeznünk, hogy ezen termékek árait még a nagy karácsonyi akciók előtt vizsgáltuk meg.
A karácsonyhoz mindenképp hozzátartozik a hal és a fenyőfa, de nem mindenki vásárol ilyenkor élőhalat, élő fát. Körutunk alkalmával még nem is árultak élő fákat, uszonyost, bár az egyes külföldi üzletláncok már októberben „bedobták” karácsonyi akciós katalógusukat. Ezek viszont nem az élelmiszerre, illetve a karácsonyfára összpontosítottak, inkább arra, mi kerüljön a fa alá. Ami a fenyőfa árakat illeti, nem kell nagy emelkedésre számítani.
„Hal fronton” két közkedvelt fagyasztott halfajta árát hasonlítottunk össze nálunk és Magyarországon. Szlovákiában a fél kilós Alaszkai Tőkehalfiléért 2,59 eurót, Magyarországon 649 forintot fizetünk. A fél kilós Pangasius halfajta nálunk 2,99, Magyarországon ugyanez a halfajta 600 grammos csomagolásban csak 699 forint volt.
A szaloncukrot körutunk alkalmával szintén nem akciós áron árulták még. Azonban Magyarországon a karácsonyi édességből ilyenkor már nagyobb volt a választék. Egy felmérés szerint Magyarországon a legfinomabbnak a Milka mogyorókrémes szaloncukor bizonyult, ennek 380 grammos változata 1799 forintba kerül. A legnépszerűbb, egyben legolcsóbb zselés szaloncukor 400 grammos csomagolásban 369 forintért, nálunk a zselés szaloncukor 500 grammos csomagolásban 2,29 euróért kapható.
A nálunk legnépszerűbb Hubert De Lux pezsgőt 4,99 euróért vehetjük meg, a Magyarországon közkedvelt Törley Doux Tokaji 1446 forint, a legolcsóbb pezsgőfajtákat pedig itt már 399 forintért is megvásárolhatjuk. A legolcsóbb fajta, akciós vaníliacukor Magyarországon 15 forint, nálunk 0,04 cent.


Sok millió csoki mikulás a polcokon
Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy egy külföldi üzletlánc 300 különböző szezonális terméket is forgalmaz, csoki mikulásból tavaly 3 milliót, szaloncukorból 1000 tonnát rendeltek. Kell is ez a mennyiség, hiszen egy Magyarországon végzett felmérés alapján 2,2 millió forintot költenek édességre ilyenkor az emberek.
Csoki mikulás vásárlásánál érdemes odafigyelni arra, hogy milyen alapanyagból készült a figura: beazonosítatlan növényi zsiradékot, vagy valóban kakaós masszából készült kakaóvajat tartalmaz-e. A minőségre általában garancia a márkanév is.
Érdemes elolvasni a szaloncukor vásárlásánál is a termék címkéjét: ki a gyártója, milyen az összetétele, illetve ellenőrizni kell a minőség megőrzésének határidejét. Ne csak azt nézzük meg, mi van kiírva a polcon, hanem azt is, mi szerepel a terméken. A csomagolásra is figyeljünk oda, ha a zacskóban olyan szaloncukrot találunk, ami nincs becsomagolva, higiéniai okokból inkább ne vegyük meg. Egyébként is érdemes szaloncukorból inkább a dobozos formát választani, az édesség így nem törik össze. A minőség garanciája lehet még az is, ha a csomagoláson fel van tüntetve a fogyasztói vonal telefonszáma.
Ha akciós terméket vásárolunk, nézzünk utána, miért került sor a leárazásra. Ha egy terméken több akció is szerepel, a vásárlónak jogában áll a feltüntetett legalacsonyabb árat fizetni. Ha legalább a fenti szempontokat figyelembe vesszük a karácsonyi bevásárlásnál, akkor jó eséllyel mondható el, hogy a nagy karácsonyi akcióhajszának nem lesz keserű utóíze.
cz

 
Dnešný deň

Sobota, 30.mja 2020
as: hodn

Dnes m meniny: Ferdinand
Zajtra m meniny: Petronela

Kalendár udalostí
« < Mj 2020 > »
N P U S P S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
« < Jn 2020 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1004
mod_vvisit_counterVčera1388
mod_vvisit_counterTento týždeň5750
mod_vvisit_counterTento mesiac59620
mod_vvisit_counterCelkom3448901