| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Párkányi napló PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
Pondelok, 07.novembra 2011 - 10:42 hod.
obrázok

A minap egy különleges levelet pottyantott elém az elektronikus postagalamb. Különlegessége nem abban rejlett, hogy könyvbemutatóra invitált, hiszen ilyesfajta meghívót elég gyakran kapok. A bemutatandó könyv témája volt az, ami megérintett. A levél feladója, Végh József úr Diósjenőről rövid magyarázattal látta el a küldeményt. Ebből megtudtam, hogy az ő nagyapja, Végh Károly hagyatékáról van szó, aki 1883-ban Párkányban született.

A soha nem látott kézirat már a Diósjenőn felépített új családi házban, annak építésekor egy titkos rejtekhelyen vészelte át a háborút, hogy aztán unokái összefogásával napvilágot láthasson 2011-ben. Az irodalomtörténész unoka – aki már 2005-ben megjelentette az Életet tanította című, Végh Károly kántortanító élettörténetét feldolgozó könyvét – azonnal munkához látott, hogy nyomda alá rendezze a bő száz éves lapokat. Felismerte ugyanis, hogy ezek az évszázados sorok olvasmányosságuk mellet rendkívül értékes kordokumentumnak is számítanak.
„Alapvetően az munkált benne, hogy gyermekkorát, a Párkányban eltöltött fiatalságát megörökítse” – olvashatjuk a könyv előszavában, majd így tovább: „Az ötvenes évek végén megrendülten mesélte, hogy az esztergomi bazilika dombjáról még látta a szülőházának tetejét, de hazalátogatni nem tudott.
A könyv azzal az időszakkal kezdődik, amikor még hajóhíd kötötte össze a két partot: „Majd elfelejtettem leírni, hogy a Dunán vashidunk van ám! Olyan magas, hogy a hajók is átmehetnek alatta. Tavaly még csak fából készült hajóhidunk volt. Ezt egy kicsit sajnáljuk is!” Hogy miért írja ezt az esztergomi Szent-Benedekrendi főgimnázium tanulója, Végh Károly? Hát azért, mert időnként felvonták a hajóhidat, hogy a gőzhajók átkelhessenek alatta, és ez az Esztergomba járó párkányi diákoknak jó ürügy volt arra, hogy a latin óráról elkéshessenek. A vashíddal ezt már nem lehetett eljátszani.
A könyvet lapozgatva az embernek olyan fura érzése támad, mintha igazándiból bele csöppent volna egy letűnt világ bájos, kamaszos mindennapjaiba. Abba a száztíz évvel ezelőtti párkányi világba, amely a családi házat is befogadó Gurgyalban és annak környékén, szűkebb pátriája miliőjében kel életre. Kivételes alkalom, hogy az ember egy ilyen őszinte hangvételű, az eseményeket autentikus módon feldolgozó, egyéni látásmóddal megírt sorokat olvashasson szülőföldjéről. Hogy ennyi év távlatából a már szinte vadregényesnek tűnő világ levegőjét magába szíva, megérintse egy messziről jövő, réges-régi üzenet. Végh Károly Párkányi napló című könyvét ajánlom mindazoknak, akik betekintést szeretnének kapni a több mint száz évvel ezelőtti Párkány mindennapjaiba, egy jóízű diákhumorral fűszerezett párkányi ifjú szemszögéből láttatva. És persze azoknak, akik „csupán” kitűnő sztorikkal, a múlt homályából előbukkanó ízes történésekkel szeretnék szórakoztatni magukat.
Meg lesz rá a lehetőség, hiszen a decemberi hónapban tervezzük a könyv bemutatóját a városi múzeumban, melyről lapunk hasábjain fogjuk tájékoztatni az érdeklődőket. Egyben felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy Végh József, aki jelen lesz a könyvbemutatón, fel szeretné kutatni a Párkányban maradt rokoni szálakat. Végh Károlyról röviden még annyit, hogy tanítói oklevelének megszerzése után 1903-ban Lelédre került kántortanítónak, majd 1907-ben lett a diósjenői r. k. iskola kántortanítója. Gazdag tanítói pályafutását 1962-ben fejezte be Diósjenőn. Aki Végh Károly leszármazottja, vagy egyéb rokoni szálak fűzik hozzá, kérem, jelentkezzen a városi múzeumban személyesen vagy a 7524002-es telefonszámon, esetleg a Tto e-mailov adresa je chrnen pred spamovmi robotmi, potrebujete ma zapnut Javascript aby ste ju mohli vidie. e-mail címen. Köszönjük.

Juhász Gyula

 
Dnešný deň

Nedea, 08.decembra 2019
as: hodn

Dnes m meniny: Marna
Zajtra m meniny: Izabela

Kalendár udalostí
« < December 2019 > »
N P U S P S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes995
mod_vvisit_counterVčera2632
mod_vvisit_counterTento týždeň18545
mod_vvisit_counterTento mesiac18545
mod_vvisit_counterCelkom3038048