| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Tavasszal épülhet a pásztói és helembai híd PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 1
SlabVynikajce 
Pondelok, 07.novembra 2011 - 10:40 hod.
obrázok

Az Ipoly-hidak újjáépítésének ügyében pozitív változások történtek. Két nógrádi átkelőt nemrégiben adtak át, s az ipolypásztói és a helembai híd története ismét kedvező fordulatot vett. A jelek szerint időben sikerül beszerezni a szükséges engedélyeket, az építkezés 2012 tavaszán elkezdődhet.

Mint ismeretes, az Ister Granum Eurorégió korábban pénzt nyert el az Ipolydamásd-Helemba, valamint Vámosmikola-Ipolypásztó közötti híd, és a Tésát Ipolyviskkel összekötő átkelőhöz vezető út megépítéséhez szükséges tervek elkészítésére. Nyitra megye mindhárom projekt támogatására rábólintott. 2009-ben elkészültek az építkezés anyagi támogatását célzó pályázatok is. A helyi ügyek intézését Wollent József vezetésével az Ipoly Unió vállalta magára. Április végén mindkét Párkányhoz közeli átkelő megépítésének támogatására rábólintott az Európai Unió. Akkor még hetek kérdésének tűnt a szükséges dokumentumok beszerzésére, azonban kiderült, nem olyan egyszerű a helyzet. Wollent Józseftől korábban megtudtuk, a támogatási szerződés csak akkor érkezik meg, ha építkezési engedéllyel is rendelkezni fognak, melyhez azonban területhasználati engedély is szükségeltetik. A két érintett ország vízügyi szakemberei kifogásolták az építkezési tervek egyes részeit, így azokat módosítani kellett. Helembánál 27 centiméterrel emelték meg a leendő hidat, Vámosmikolánál pedig az ártéren lévő bekötőút átvezetését erősítették meg. Minderre az árvíz miatt volt szükséges, amikor a Duna oly mértékben visszaduzzasztotta az Ipolyt, hogy az régen nem látott magasságokba áradt. A magyarországi Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ezért haladékot kért és kapott is az uniótól. A szükséges dokumentumokat 2011 végéig kell beszerezni ahhoz, hogy ne vesszen el a pénzcsomag. Wollent József lapunknak elmondta, az elképzeléseknek megfelelően haladnak a dolgok. „Az új építkezési tervek elkészültek, a területhasználati kérvényt beadtuk Nyitra-megye közlekedési osztályára. Ha ezt kézhez kapjuk, az építkezési engedély következik” – fejtette ki Wollent, aki szerint év végéig sikerül mindent elintézni. A módosított tervek elkészítése újabb pénzfedezetet igényelt, a magyarországi partnernek szerencsére sikerült bebiztosítani az anyagiakat. A támogatási szerződés alapján eredetileg egy éven belül kellett volna elkészülnie az átkelőknek, melyek betonpanel, kerékpárúttal ellátott hidak lesznek. A szakemberek szerint egy ilyen szerkezet 8-9 hónap alatt kivitelezhető. Az építkezési engedély kiadását követően már magára az építkezésre írják ki a közbeszerzést, amely 2012 tavaszán elkezdődhet.
Kasza-Szép Éva
 
Dnešný deň

Nedea, 08.decembra 2019
as: hodn

Dnes m meniny: Marna
Zajtra m meniny: Izabela

Kalendár udalostí
« < December 2019 > »
N P U S P S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1020
mod_vvisit_counterVčera2632
mod_vvisit_counterTento týždeň18570
mod_vvisit_counterTento mesiac18570
mod_vvisit_counterCelkom3038072