| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Tíz éve épült újjá a Mária Valéria híd PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 1
SlabVynikajce 
Utorok, 04.oktbra 2011 - 11:39 hod.
Párkány és Esztergom szeptember utolsó hétvégéjén emlékezett meg a Mária Valéria híd újbóli létének 10. évfordulójáról. Városunkban ünnepi testületi ülés is zajlott, melyen a múlt felidézése mellett egy példás életút is kitüntetést kapott: Burián László atya Párkány Pro Urbe díját vehette át.  

A hídünnep nyitánya a galériában volt. A megnyitón levetítették a fényképész – kamerás, kiállító Gyűgyi László és Muszka Róbert „híd filmjét”, mely sokak számára könnycsalogató perceket okozott. Némileg több mint 13 percben repítette vissza a jelenlévőket a múltba, s mutatta be a csonka híd kiteljesedésének mozzanatait. A múzeumban dokumentum kiállítás nyílt, mely ugyancsak az összekötő „kapoccsal” foglalkozik. Korabeli levelezések, tervrajzok sorakoznak fel, emellett Valkó János fényképész fotói és Lábik János képzőművész festményei, valamint kisfilmek is a szemünk elé tárulnak.
Másnap ünnepi testületi üléssel folytatódott az ünnepség. Elsőként Bugár Béla, a parlament alelnöke mondott beszédet. „A híd a Duna két partján kívül nemzeteket is összeköt. A második világháború után a romok látványa is tükrözte a két állam nem éppen felhőtlen viszonyát. Párkányban és Esztergomban győzött a jóakarat, a másik érdekeinek szem előtt tartása. A helyiek példát mutathatnak abban, hogy azt kell keresni, ami összeköt” - fogalmazott.
 Agócs Zoltán, hídépítő mérnök az építés, tervezés egyes momentumainak felelevenítése után hosszú jövőt kívánt a Mária Valéria hídnak. Tétényi Éva, Esztergom polgármestere szerint Európában nincs jelentősége annak, ki milyen nemzethez tartozik, s mióta nincs határ, olyan, mintha egy nagy család lennénk.
„Hát megéltük” – kezdte beszédét Oravec Ján, Párkány polgármestere. „Mikor megépült a híd, annak örültünk, hogy megéltük azt a pillanatot. Most pedig már 10 éve mindennek. A híd túlszárnyalta a vele kapcsolatos várakozásokat. A munkanélküliségi ráta alacsonyabb lett, különböző együttműködések, vásárlási turizmus alakult ki. Mi komolyan vettük a híd együttműködésről szóló üzenetét, s eszmei hidakat is építetünk” - fejtette ki,
Az ünnepélyes testületi ülésen Burián László atya Párkány Pro Urbe díját vehette át. „Szent Ágoston mondotta, a Teremtőd tudja, mi a szándéka Veled. A Jó Isten tudta, mi a szándéka Burián László atyával, amikor fogantatása pillanatában e korba, társadalomba helyezte” – mondta a laudációt olvasó Vitkó Andrea, képviselő. Burián László szerint a papok feladata többek között az is, hogy jellemes, értékes, becsületes embereket neveljen a társadalom számára.
Oravec Ján az ülés végén Gelle Péter világbajnokot is köszöntötte, s mint fogalmazott: míg „Laci bácsi” az élet világbajnoka, Gelle a kajaké. Végezetül azt kívánta, hogy az olimpia olyan sikert hozzon a számára, amilyenről álmodik. A hídünnep alatt különböző kulturális események zajlottak Esztergomban és Párkányban, majd 1800 embert mozgatott meg a 11. hídfutás, a két part lakói így újra együtt ünnepeltek, ünnepelték a tíz éves Mária Valéria hidat.
K.-Sz.É.
 
Dnešný deň

Streda, 24.aprla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Juraj
Zajtra m meniny: Marek

Kalendár udalostí
« < Aprl 2024 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes8737
mod_vvisit_counterVčera9352
mod_vvisit_counterTento týždeň25501
mod_vvisit_counterTento mesiac190520
mod_vvisit_counterCelkom3633037