| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Rozdielne názory vo veci rozpočtu PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
Utorok, 04.oktbra 2011 - 11:35 hod.

Trinásteho septembra opäť zasadalo mestské zastupiteľstvo. Rokovali aj o Mestských dňoch aj o začiatkoch ostatných kultúrnych podujatí. Prejednali problémy financovania Prvého Štúrovského regionálneho festivalu, ako aj tohoročný rozpočet, o jeho udržaní boli názory rozdielne.

Na začiatku zasadania sa primátor mesta Ján Oravec poďakoval za dlhoročnú prácu  odchádzajúcej riaditeľke Mestskej knižnice Zuzane Kodayovej. Rozoberali aj program Mestských dní. Vysvitlo, že z politických dôvodov sa ich zúčastní málo vedúcich politikov, preto sa neuskutoční ani futbalový zápas. „ Je ťažké postaviť tých politikov dnes vedľa seba, ktorý si ešte pred 10 rokmi podávali ruky”- argumentoval Oravec. Hovorilo sa aj o sťahovaní  škôlky na Bartókovej ulici, čo sa však neuskutoční. Dôvodom je, že na základe skoršieho rozhodnutia mestského zastupiteľstva zostane Cirkevná škôlka na pôvodnom mieste na Družstevnej ulici, a preto sa nemá maďarská škôlka kde presťahovať.
Miroslav Chalmovský kritizoval začiatky kultúrnych podujatí. Na základe nariadenia mestského zastupiteľstva sa musí dodržovať nočný kľud, to znamená po 22 hodine by malo byť ticho, preto sa musia podujatia začať včas, aby boli do 22 hodiny ukončené. Oravec uznal, že priniesli nesprávne rozhodnutie, preto je potrebné to zmeniť. Mesto by sa malo rozdeliť na zóny a na jednotlivých miestach by mal byť nočný kľud v inú hodinu. O všetkom môže zastupiteľstvo rozhodnúť na ďalšom zasadnutí. František Árendáš sa zaujímal o predaji papierenského závodu. Podľa neoverených informácií je už veľmi blízko k podpise dohody, z dôvodu obchodného tajomstva vedenie závodu nechce viac prezradiť.
Zoltán Csepregi pripomenul v júli usporiadaný regionálny festival a jeho financovanie. Podpis zmluvy sa natiahol, preto festival a jeho financovanie vo výške 15 tisíc Eur bolo platené vlastného vrecka mesta a kultúrneho strediska. Vypisovateľ projektu, Ministerstvo Poľnohospodárstva a regionálneho rozvoja určilo vážne podmienky na prevod financií, navyše by financovali v trojročnom intervale ďalšie podujatia. Dôležitým bodom je, aby na festival bolo vyhlásené verejné obstarávanie, a tým musia preukázať dopredu celý program na tri roky. Podľa Oravca je otázne, aké bude riešenie. Môže sa stať, že festival nebude mať pokračovanie. „Keď chceme, aby na javisku vystúpila Omega alebo Elán, tak predsa nemôžme vypísať konkurz a na javisko postaviť toho, kto ponúkne najlepšiu cenovú ponuku” dodal ako príklad primátor.
V piatom bode schôdze zastupiteľstvo rozdalo viac tisíc eur. 3300 dostal Farský úrad. Z toho sa opraví veža na kostole, konkrétne hodiny na veži, ktoré už boli vyše roka nefunkčné. Forma Fest, a jeho zakladateľ hudobná skupina Jó világ van  na základe rozhodnutia niektorých komisií nedostal finančnú podporu. Toto rozhodnutie vetoval Juraj Himmler a podal nový upravený návrh.  Ako povedal, Forma Fest prilákal mladých ľudí z oboch strán Dunaja, do mesta priniesol kultúrne oživenie. „ Jedná sa o moderné kultúrne podujatie, ktoré musí mesto v každom prípade podporovať”- poznamenal. Skupina nakoniec dostala 500.- Eur na vydanie CD a 400.- Eur na spomínaný festival. V ôsmom bode primátor poďakoval Nataše Šimonkovej, riaditeľke kina za bezproblémové prevedenie digitalizácie, aj za to, že kino neodoberá peniaze od mesta, ale ich mestu prináša. Pri prerokovaní rozpočtu prvého polroka nastali rozdielne názory. Podľa Oravca sa prívod peňazí od štátu normalizuje, nastal poriadok, navyše mestské organizácie od začiatku roka šporia, preto nie je dôvod na úpravu rozpočtu. László Szigeti, predseda finančnej komisie žiada mimoriadne zasadnutie v danej veci. Podľa vyjadrenia primátora sa posnažia urobiť všetko, aby bol rozpočet nulový. Priznal, sú problémy pri predaji niektorých nehnuteľností, ale zatiaľ to vyzerá tak, že rozpočet je udržateľný. Z úveru, ktoré si mesto vzalo vo výške 200 tisíc Eur, už niečo použilo, ale aj splatilo. László Szigeti nechápe, z čoho ten optimizmus, pretože príjem sa už nedá dostať do tej miery, aby neboli mínusy.  V bode o Mestskej polícii vysvitlo, že sa nebude rozširovať kamerový systém, konkurz neschválili a kvôli úsporným opatreniam ich nevie rozšíriť ani mesto.
Preklad g.p.

 

 
Dnešný deň

Piatok, 19.aprla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Jela
Zajtra m meniny: Marcel

Kalendár udalostí
« < Aprl 2024 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes7082
mod_vvisit_counterVčera9323
mod_vvisit_counterTento týždeň37651
mod_vvisit_counterTento mesiac143503
mod_vvisit_counterCelkom3609606