| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Megmenekült a párkányi mozi PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 1
SlabVynikajce 
Utorok, 04.oktbra 2011 - 11:21 hod.
obrázok

A párkányi Danubius mozi negyedik hónapja működik az új, 3D-s technológiával. Azóta megtöbbszöröződött a nézők és a vetítések száma, ráadásul magyar szinkronos filmek is műsorra kerültek. Az elmúlt hónapokról, és a következők terveiről a filmszínház igazgatójával, Simonkoná Natasával beszélgettünk. 

Már több mint 4 hónapja digitális, 3D-s moziként működik a 90. életévét betöltő párkányi filmszínház. Milyenek az első tapasztalatok?
A digitalizációval előnyös helyzetbe kerültünk. A szolgáltatásaink jobb minőségűek lettek, kiváló a hangzás és a képvilág is. Sikerült elérni, hogy a lassan elfogyó nézőkör visszatérjen, ráadásul több 100, vagy akár 1000 új látogatót szereztünk. A felújítás eredményét már júniusban éreztük. Ez volt az első hónap, így sokan jöttek kíváncsiságból is. Nyáron ismert, új filmeket vetítettünk és a turisták is gyakran betértek hozzánk, sikeres hónapok vannak a hátunk mögött. Így, hogy az országos mozikkal egy időben játsszuk a legújabb filmeket, s mindezt akár 3D-ben, sokat nyerünk. Ha csupán digitalizáltuk volna a mozit, ma nem tartanánk itt.

Nézzünk egy összehasonlítást. Milyen volt a látogatottság 2010 nyarán és milyen 2011-ben?
Tavaly nem a megszokott rendszer szerint vetítettünk, így összehasonlítás céljából a 2009-es eredményeket lehet alapul venni. Ekkor, mint ahogy most is, napi két filmet kínáltunk. Délután egy családi-, vagy gyerek filmet, este pedig felnőtteknek szólót. 2009-ben havi 1000 ember tért be hozzánk, idén ez a szám meghaladta a 2000-et. Nagyot dobott a nézőszámon az is, hogy végre sikerült magyar filmeket vetíteni.

Ami a magyar nyelvű filmeket illeti, hosszú évek problémájáról, sőt, kritikájáról van szó.
A magyarországi forgalmazóknál már sokszor kilincseltem, a területi jogokra hivatkozva azonban nem hozhattak át a határon magyar szinkronnal rendelkező filmeket. Szlovákia legnagyobb forgalmazója szintén kosarat adott. A dunaszerdahelyi mozival összefogva azonban most már két olyan szlovákiai forgalmazót is találtunk, akik partnerként együttműködve egy magyar féllel, s a jogi kérdéseket, akadályokat egymás között rendezve, be tudják biztosítani számunkra mindezt.

Egyelőre csak néhány film nézhető meg magyarul. Mi várható a jövőben?
Számunkra az lenne a legjobb, ha az összes film kétnyelvű lenne. Úgy gondolom, ez már csak az idő kérdése. Ha a forgalmazó látni fogja, hogy megéri magyar nyelvű filmekkel foglalkozni, hozni fogja azokat. Erre már ígéretünk is van a részükről. Mindaddig azonban a gyermek filmek és a nagy szenzációk biztosan magyarul és szlovákul is láthatóak lesznek.

Egy kis matek: mit mutatnak a számok?
A mozi nyitását a nyárra időzítettük, hisz akkor van Párkányban a legtöbb potencionális néző. A bevétel megháromszorozódott. A 3D-s vetítések belépőjegye borsosabb, de egy egészen más minőséget kap cserébe a néző. Az új technológiát muszáj megfizetni, magas többek között a speciális szemüvegek karbantartásának az összege is. Ha számokról beszélünk, nézzük meg a Harry Potter esetét. Az előző szériáknál 300-400 néző tért be hozzánk, most 800, s ebből 500 jegy a magyar verzióra kelt el.

Több néző, több bevételt jelent. A kiadások oldala is növekedett.
A forgalmazó a bevétel 50 százalékát, plusz adó, kapja meg. Nőttek a kiadások is: többet vetítünk, más a technológia, így ez természetes. Ennek ellenére a mozi anyagi helyzete javult, így bízom benne, hogy sikerül csökkenteni a város mozira szánt kiadásait is.

Akkor tehát kijelenthető, hogy megmenekült az intézmény.
Úgy gondolom, hogy igen. 2012-től csak 2D-s és 3D-s filmeket gyártanak. A szlovákiai mozik 90 százaléka, körülbelül 135 mozi, szűnik ezzel meg. Jelenleg 7 olyan egytermes filmszínház van, amelyet digitalizáltak, mi a harmadikok voltunk. Jókor léptünk, ma már késő lenne. Igaz, az audiovizuális alap újabb pályázatot írt ki, azonban 3 támogatásra majd húszan jelentkeztek. Az év eleji számok is azt mutatták, hogy ha nem történt volna változás, 2011 végén lehúzhattuk volna a rolót. Januártól márciusig 200-250 nézőnk volt havonta, áprilisban csak 84. Júniusban már 680, júliusban 2300, augusztusban 2100. Kíváncsian várjuk az őszi számokat.

A turisták haza mentek. Hogyan tovább?
A kétnyelvű előadásokon több volt a hazai néző és az esztergomi, ami az őszre is biztató. Eddig úgy kellett várni arra, hogy vetíteni tudjunk, hogy meg legyen a minimális nézőszám, most pedig nem férnek be az emberek. Ez egy érdekes fordulat, és ez számunkra is hihetetlen. Továbbra is új filmeket fogunk játszani, küzdünk azért, hogy növekedjen a magyar verziók száma. Már most jelezték a forgalmazók, hogy több családi film érkezik, s egyre gyakrabban kerülnek vetítésre magyar felnőtteknek szánt alkotások is. Szeretnénk az iskolákkal is együttműködni. Igaz, a 3D-s moziért többet kell fizetniük, de cserébe egy új élményt jár. A tenger világát és más természeti jelenségeket nézhetnének meg oly módon, ahogy még sosem látták.

Milyen filmeket nézhetünk meg az elkövetkező hónapokban.
Ilyen többek között a Táncoló talpak 2, a Három testőr és a Cápák éjszakája 3D-ben, az Alkonyat folytatása, a Tintin kalandjai, karácsonyi családi filmek, a Csizmás kandúr, az Istenek harca történelmi film 3D-ben, illetve a Mission imposibble 4.

Milyen az új technika?
A munkánk egy része könnyebbé vált. Többet dolgozunk a film előtt, de maga a vetítés sokkal egyszerűbb. A filmet egy harddisken kapjuk, majd behúzzuk a gépbe. A végső állomás magyar verziója például 154 gigahertz volt, így maga a bejátszás másfél órát vett igénybe. A vetítés napján pedig egy digitális kulcs segítségével tudjuk megnyitni és lejátszani a mozit. Ez a kulcs órára, napra „bontja“ ki a filmet. Általában az előadás napján nyit és másnap zárul. Ha máskor is szeretnénk lejátszani, újra kell kérni a kódot.

Gondolom, maguk a nézők is reagáltak az újdonságokra.
Gyakoriak az olyan megjegyzések, hogy nem akarom elhinni, hogy ezt a filmet már Párkányban vetítik, nem kell Nyitrára menni. Vannak, akik azt mondták, hogy nálunk jobban érzik magukat, mint a pesti mozikban. Olyan emberek kezdtek el a vetítésekre járni, akiket még nem láttam a moziban – ez a magyar filmeknek is köszönhető. Olcsóbb a jegy is. Szlovákiai viszonylatban 7-8 euró a felnőtt belépő, 6,20 a gyerekeknek szóló, nálunk maximum 6 euró a 3D-s és 2-2,50 euró a „sima” film.

Mik a 2012-es tervek?
Még inkább felpergetni a dolgokat, lesz egy pár hónapos tapasztalatunk. 30 kilométeres körzetből szeretném idevonzani az embereket, a diákokat, az iskolákat. A falusi gyerekek sokszor még életükben nem jártak moziban. Akár egész napos programokat is szervezhetnénk nekik Párkányban más intézményekkel karöltve. Kulturális eseményeken is gondolkodunk, például élő közvetítéseket. Sajnos, most még nincs olyan kínálat, amellyel nyitni tudnánk. Bármilyen rendezvény, konferencia esetén is a rendelkezésre állunk, kis koncerteket, színdarabokat is vállalni tudunk. A hangtechnikánk magas szintű. A kérdés ezek után csak az, hogy milyen lesz az emberek anyagi helyzete...

Kasza-Szép Éva

 
Dnešný deň

Utorok, 23.aprla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Vojtech
Zajtra m meniny: Juraj

Kalendár udalostí
« < Aprl 2024 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes3291
mod_vvisit_counterVčera7412
mod_vvisit_counterTento týždeň10703
mod_vvisit_counterTento mesiac175722
mod_vvisit_counterCelkom3625908