| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

DomĂĄce je znovu hitom... PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 1
SlabéVynikajúce 
Utorok, 13.septembra 2011 - 08:26 hod.
obrĂĄzok

Roky, alebo skôr desaťročia bola hlavným vinníkom za obezitu masť. Teraz ju čaká rehabilitácia, pretože vedci prišli na to, že niektoré druhy „zdravého“ margarínu sú zlé pre náš organizmus. Ktovie, možno ešte zažijeme, že aj domáci chlieb bude znovu považovaný za zdravý.

MastnĂŠho chleba s cibuÄžkou?

Pred pár desaťročiami žili ľudia z toho, čo si sami vyprodukovali. Je faktom, že k ťažkej fyzickej práci nebolo nič treba, ako dobrý krajec domáceho chleba so slaninkou a cibuľkou, alebo natretý masťou. Aj to je pravda, že vtedy ešte nepoznali toľké choroby, ale tiež nepoznali pojem obezita a vysoký cholesterol ako civilizačnú chorobu. Je faktom aj to, že vtedy mastný chlieb bol iný ako ten dnešný. Viac si ho vážili ako teraz, dnes ho však dokonca považujú za hlavného vinníka obezity. Ukázalo sa však, že nie chlieb a masť sú hlavným vinníkom týchto chorôb.

Chlieb nĂĄĹĄ kaĹždodennĂ˝...

Podľa pekárov netreba chleba obviňovať za obezitu. Problémom je, že múka nie je taká istá, akú mleli naši predkovia. Žiaľ, zmenil sa aj dopyt. „Môj starý otec, keď zomlel pšenicu, otruby vytriedil, a tým kŕmili zvieratá. Dnes je najvyhľadávanejším práve celozrnný chlieb- teda otrubový– povedal nám jeden pekár. Medzi rôznymi pekárskymi výrobkami sa ani nevieme zorientovať, toľko ich je. Domáci chlieb už nie je v móde, a keď ho aj kupujeme, tak skôr len s nafúknutými prísadami. Domáci chlieb je však možno menší, ale dlho ostáva čerstvý, preto ho obľubujú kamiónisti a lodiari.

MasĹĽ uĹž rehabilitovali

Rozpomeňme sa, aké boli ozajstné domáce oškvarky a masť vytopená z oškvarkov. Túto pochúťku zdá sa, že už rehabilitovali, veď stále viac súťaží organizujú v topení masti. Ba dokonca aj na recepciách hostí čakajú častokrát oškvarkové pagáče, alebo mastný chlieb s cibuľkou. Akoby chceli upozorniť na tradičné pochúťky. Vedci dokonca prišli na to, že prirodzená masť je oveľa menej škodlivá, ako niektoré margaríny. Pred niekoľkými rokmi však tvrdili pravý opak.

Omyly

Mýlime sa, keď si myslíme, že masť je škodlivá, aj keď roky, alebo skôr desaťročia tvrdili pravý opak. Masť práve naopak, obsahuje veľmi potrebné látky, aby sa organizmus „mastil“. Okrem toho, že je zdrojom energie, dobre sa vstrebáva v črevách. To však nemôžeme hovoriť o niektorých margarínoch, olejoch, u ktorých sa ani nedozvieme z etikety, aké látky obsahujú. Bez pochýb najzdravší z olejov je olivový, lebo tento obsahuje najviac potrebných látok pre ľudský organizmus. Omylom je, že musíme ho používať aj napríklad pri pečení mäsa. K tomu je dobrá aj masť, veď jej hlavnou zložkou je kyselina olejová, tak isto, ako pri olivovom oleji. Bravčová masť je oveľa stabilnejšia, oveľa menej oxiduje pri skladovaní, ako ktorýkoľvek olej. Na olivový olej sa najviac podobá husacia masť, preto nebojme sa aj ju používať v kuchyni!

Čo treba vedieť o margaríne?

Margarín dal vyrobiť vraj v 19. storočí Napoleon III. pre svoje vojsko. Veľmi rýchlo sa to rozšírilo po celom svete, ale začali pri výrobe používať stále viac olej ako masť. Olej však nebol taký tuhý ako masť, preto aby dosiahli tvrdšiu formu, museli ho spracovať. Pri tom však vznikli neprirodzené zložky, ktoré vraj už môžu byť oveľa škodlivejšie pre ľudský organizmus, ako masť. Je zaujímavé, že vysoký počet zvýšeného cholesterolu a hromadné ochorenie na cukrovku zaregistrovali práve v období, keď sa rozšíril margarín. Chorým zakázali jesť vajce, masť, ale nariadili jesť ryby, a to mastné morské ryby. Vychádzali pri tom z teórie, že Eskimáci jedia práve takéto ryby. To však nebrali do úvahy, že oni žijú v úplne iných podmienkach, a k rybám si dávajú len málo zeleniny a cukru. Je zaujímavé, že si nebrali ako príklad z masajských kmeňov, ktorých strava predstavuje 66 percent masť, mlieko a mäso. Problém je to, že pri vytvorení rôznych diét nebrali do úvahy regionálne rozdiely a rôzne životné štýly. Ak by sa u nás osvedčila hore uvedená diéta, nemuseli by sme teraz hovoriť o obezite ako o civilizačnej chorobe.

Na čo používali naši predkovia masť?

Ešte pred nedávnom používali masť a rastlinný olej aj v liečbe, ale napríklad s nimi aj svietili. Olej získali aj z ľanu, maku a z tekvicových jadierok. Olej však bol aj ako pôstne jedlo, veď v niektorých regiónoch olej pokvapkaný na chlebe znamenal skutočnú pochúťku.
Je zaujímavé, že o všetkom, čo naši predkovia konzumovali, ktosi vyhlásil, že je to škodlivé. Dnes však výrobcovia urobia všetko, aby produkovali také výrobky, ktoré sa aspoň trošku podobajú na domáce. Všetka snaha však je márna. To kvázi domáce, sa ani prirovnať nedá skutočným domácim dobrotám. To určite potvrdí ten, kto už pil kravské mlieko „priamo od kravy“, alebo ochutnal maslo, tvaroh, alebo syr vyrobené z mliekarensky nespracovaného kravského mlieka. Alebo ten, ktorý bol pri domácej zabíjačke. Ale k tomu, aby sme pochopili, že nie prirodzené a tradičné je zlé, musíme vidieť ešte veľa nových civilizačných chorôb, a na to treba vymyslieť veľa nových diét a liekov, aby z toho (len) niektorí mali veľký profit. Možno potom budeme pri výbere diét rozvážnejší...
M. C.

 
Dneťný deň

Sobota, 20.apríla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Marcel
Zajtra má meniny: Ervín

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Apríl 2024 > »
N P U S Š P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes6494
mod_vvisit_counterVčera10733
mod_vvisit_counterTento týŞdeň47796
mod_vvisit_counterTento mesiac153648
mod_vvisit_counterCelkom3614452