| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Tíz éve szolgál a felújított Mária Valéria híd PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
Utorok, 13.septembra 2011 - 08:18 hod.

Párkány és Esztergom térségében már a bronzkorban (mintegy 3000 éve) is létezett átkelőhely a Dunán.

A római korból (Kr. u. 170-ből) már írásos dokumentummal is rendelkezünk gázló és rév meglétéről. I. Géza király 1075-ben „10 háznép hajóst“ adományoz a kakati rév működtetésére. A rév jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy II. Endre 1215-ben kötelezővé tette minden errefelé közlekedőnek a kakati rév használatát. A törökök 1585-ben hajóhidat építettek itt, mely az 1683-as Párkányi csatáig szolgálta az átkelést. Ezután ismét rév működött a Dunán, majd 1762-ben egy új szerkezetet, a repülőhidat állították forgalomba. 1842-re viszont ismét hajóhidat készítettek, de mindinkább erősödött az igény egy állandó vashíd megépítésére.
Ennek ünnepélyes átadására 1895. szeptember 28-án került sor. A király engedélyével a hidat Mária Valéria főhercegnőről, I. Ferenc József lányáról nevezték el. A híd a 20. században a megpróbáltatások egész sorát „élte” át. Először 1919-ben, majd 1944-ben robbantották fel. Míg az első alkalommal 8 évet kellett várni a felújításra (de addig is gyalogpalló szolgálta az átkelést), a második alkalommal – egyedüli Duna-hídként – ez már 57(!) évet vett igénybe.
A 89´-es változások felerősítették azon civil kezdeményezések hangját, amelyek a híd újjáépítését szorgalmazták. Az első ilyen megmozdulás még 1989 decemberében történt, amikor a híd mindkét csonkjára kivonultak az emberek, hogy hangot adjanak abbéli szándékuknak, hogy „Hidat akarunk!”. Ezt aztán különféle fórumok, megbeszélések, előadások, koncertek követték, melyek mozgatói, erjesztői voltak a hídcsonkok összekapcsolásának. Akik akkor úgy érezték, hogy fontos számu(n)kra a híd felépítése, ilyen megmozdulásokkal igyekeztek összekovácsolni azt, ami egyébként is összetartozott.
A 90-es évek első felében végre megkezdődött a Mária Valéria híd újjáépítésének előkészítése. A két ország által létrehozott hídbizottságok és a minisztériumi vezetők tárgyalásain megállapodtak az EU által felajánlott PHARE támogatás igénybevételének kezdeményezéséről. Szimbolikus jelentősége volt annak, hogy a szlovák és a magyar miniszter a Mária Valéria híd átadásának 100. évfordulóján nyújtotta be közös kérelmét az EU Bizottságának, ahonnan a kedvező válasz még az év decemberében megérkezett. 1999-ben aláírták a MK és a SZK kormányai közötti Egyezményt az Esztergom és Párkány városok közötti Duna-híd újjáépítéséről. A PHARE támogatásról szóló Pénzügyi memorandum aláírását követően, a kivitelezés 2000. október 18-án kezdődött és 2001. október 11-én a hidat ünnepélyes keretek között átadták a forgalomnak.
Ezzel emberek ezreinek féltve őrzött álma, sokáig csupán titkon dédelgetett óhaja vált valóra. Az átadás fennkölt pillanataiban a meg-megcsillanó könnyek hűen kifejezték azt, amit az emberek akkor éreztek. Egy feltámadásnak voltunk hiteles tanúi, mert a Mária Valéria főhercegnőről elnevezett híd újra életre kelt. Mert fizikai mibenlétében ez a híd nem csupán ipari remekmű, de annál sokkal több: „Híd partok és szívek közt”.

Juhász Gyula

 
Dnešný deň

Piatok, 19.aprla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Jela
Zajtra m meniny: Marcel

Kalendár udalostí
« < Aprl 2024 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes9467
mod_vvisit_counterVčera9323
mod_vvisit_counterTento týždeň40036
mod_vvisit_counterTento mesiac145888
mod_vvisit_counterCelkom3610631