| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

DesaĹĽ rokov slúŞi zrekonĹĄtruovanĂ˝ most MĂĄrie ValĂŠrie PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Utorok, 13.septembra 2011 - 08:17 hod.

Medzi Ĺ tĂşrovom a Ostrihomom existoval priechod cez Dunaj uĹž v dobe bronzovej (pribliĹžne pred 3000 rokmi).

 

Z rímskeho obdobia (170 po Kr.) pochádza najstaršia písomná zmienka o používaní brodu-prievozu. Gejza I. v roku 1075 daroval „10 čeladníkov veslárov“ na prevádzku prievozu v Kakate. Dôležitosť tunajšieho prievozu dokazuje aj fakt, že Ondrej II. v roku 1215 ustanovil, že každý, kto sa pohybuje v tomto priestore, musí použiť prievoz v Kakate. Turci v roku 1585 tu postavili pontónový most, ktorý slúžil až po Parkanskú bitku v roku 1683. Po oslobodení od Turkov fungoval na Dunaji opäť prievoz, a v roku 1762 bola do prevádzky zaradená nová mobilná konštrukcia, tzv. lietajúci most. V roku 1842 bol odovzdaný a zaradený zase pontónový most, ale neustále sa zosilňovali požiadavky na postavenie stáleho železného mosta.
Most bol slávnostne odovzdaný 28. septembra 1895. S povolením kráľa bol pomenovaný podľa princeznej Márie Valérie, dcéry Františka Jozefa I. 20. storočie mostu vôbec nežičilo. Prvý krát ho vyhodili do vzduchu v roku 1919, druhýkrát v roku 1944. Kým prvý krát sa muselo na rekonštrukciu čakať 8 rokov, druhý krát to už trvalo neuveriteľných 57 (!) rokov (bol to jediný most na Dunaji).
Zmeny v ´89-tom posilnili hlas občianskych iniciatív, ktoré volali po obnove mosta. Prvá takáto demonštrácia sa konala ešte v decembri 1989, keď ľudia z oboch brehov Dunaja vyšli na okyptený most, aby vyjadrili svoj úmysel, že „Chceme most“. Potom nasledovali rôzne fóra, stretnutia, prednášky a koncerty, ktoré boli hnacou silou prepojenia okypteného mosta. Tí, ktorí mali pocit, že obnova mosta je pre nich dôležitá, sa týmito akciami snažili spojiť to, čo napokon patrilo k sebe.
V prvej polovici 90-tych rokov sa konečne začalo s prípravou obnovy mosta. Na rokovaniach komisie pre obnovu mosta, ako aj vedúcich pracovníkov zainteresovaných ministerstiev oboch krajín bolo dohodnuté, že sa bude iniciovať využitie podpory PHARE, ktorú ponúkla EÚ. Malo to symbolický význam, že slovenský a maďarský minister pri príležitosti storočnice odovzdania mosta predložili spoločnú žiadosť Európskej komisii, ktorá ešte v decembri toho istého roka dala kladnú odpoveď. V roku 1999 bola podpísaná Dohoda medzi vládami SR a MR o obnove mosta cez Dunaj. Po odsúhlasení Finančného memoranda, stavebné práce sa začali 18. októbra 2000 a 11. októbra 2001 bol most slávnostne odovzdaný do prevádzky.
Túžobne očakávaný sen mnoho tisíc ľudí sa stal skutočnosťou. V tých úžasných chvíľach odovzdania mosta, slzy v očiach presne vyjadrili pocity ľudí. Boli sme vierohodnými svedkami jedného vzkriesenia, lebo most pomenovaný podľa princeznej Márie Valérie znovu ožil. Lebo tento most je vo svojej fyzickej podstate nie len priemyselné veľdielo, ale oveľa viac: „Most medzi brehmi a srdcami“.

JĂşlius JuhĂĄsz

 
Dneťný deň

Sobota, 20.apríla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Marcel
Zajtra má meniny: Ervín

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Apríl 2024 > »
N P U S Š P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes3274
mod_vvisit_counterVčera10733
mod_vvisit_counterTento týŞdeň44576
mod_vvisit_counterTento mesiac150428
mod_vvisit_counterCelkom3612945