| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Komoly fejlesztésbe kezdett az Enerbyt PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
tvrtok, 30.jna 2011 - 10:38 hod.
obrázok

Hosszú idő után jelentős beruházás kezdődött városunk hőszolgáltatójánál, az Enerbyt kft.-nél, melynek teljes értéke meghaladja a két és fél millió eurót. Ugyan a hőcserélők átépítése okoz majd az elkövetkező hetekben átmeneti zavart a melegvíz-szolgáltatásban, végeredményeként csökkeni fog a hőveszteség, mindez a későbbiekben pozitívan jelentkezik számláinkon.


 

A városi tulajdonban lévő lakáskezelési és hőgazdálkodási vállalat vezetője, Szórád György lapunknak nyilatkozva elmondta, a múlt évben kidolgozott fejlesztési stratégia értelmében kerül sor az elöregedett, nagy hőveszteséggel működő rendszer leváltására. Az új hőcserélőkkel a forró vizes rendszerről meleg vizesre térnek át, így csökkentve a primárrendszer vízhőmérsékletét, mely lényeges hőveszteség csökkenést is jelent. „A jelenlegi kazánházat kogenerációs rendszerrel bővítjük ki, amellyel a fűtőszezonon kívül meleg vizet fogunk előállítani. Emellett villanyáramot termelünk majd, amellyel komoly hatásfoknövelést érhetünk el a gázfelhasználásban” – fejtette ki az ügyvezető. A projekt utolsó szakaszként kicserélik a lakóházak között lévő csöveket, melyek elöregedtek, így a hőszigetelés elavultsága miatt nagy a hőveszteségük. Szórád szerint a hőcserélők és a csövek cseréje mindenképpen sürgős és elodázhatatlan, a kogenerációs egység pedig jelentősen lerövidíti a befektetés megtérülési idejét. „A fejlesztés teljes tervezett értéke meghaladja a 2 és fél millió eurót, melynek kisebb részét önerőből, nagyobb részét banki hitelből fogjuk finanszírozni. Az elmondottak a következő években hatással lesznek a hő árára is. Az első évben megközelítőleg 8 százalékkal emelkedik a hő egységára, majd várhatóan a harmadik évtől fokozatos csökkenni fog, vagy az esetleges jövőbeli gázáremelkedéseket negatív hatását fogja jelentősen mérsékelni” – magyarázta el az Enerbyt vezetője. Mint megtudtuk, a beruházás ideje alatt fennakadások lesznek a melegvíz-ellátásban. Ez fokozatosan, körzetenként fogja érinteni a lakosokat, az érintett házakat azonban időben értesítik. A kiesések egy-két naptól kezdődően maximálisan két hétig fognak tartani, a szünet hossza a technikai adottságoktól függ. Szórád György a melegvíz nélküli napokkal kapcsolatosan elmondta: a város vezetésével sikerült egyezséget kötni, és az érintett lakótelepek a Teraszok iskolaépületében található tornatermi zuhanyzót a reggeli és az esti órákban is, természetesen ingyen, igénybe vehetik, így enyhítve a kellemetlenségeket. „Mindig előre fogjuk tájékoztatni a lakosokat a melegvíz-ellátás szüneteltetéséről, és az egész kivitelezést igyekszünk úgy megoldani, hogy minél kevesebb kellemetlenséget okozzunk. Minden esetleges kellemetlenségért megértésüket és elnézésüket kérjük” – fűzte hozzá az igazgató. A hőcserélők felújítása egyébként már megkezdődött és szeptember elejéig tart. A melegvíz leállások fokozatosan, körzetenként követik egymást. A kogenaráció építése is idén kezdődik, s év végére szeretnénk üzembe helyezni azt. A vezetékcserék kisebb része az elkövetkező hónapokban valósul meg, a nagyobb azonban jövőre. E beruházás részeként megújul és korszerűvé válik a szövetkezet-sori óvoda, a Humanita, a Sporthotel és a sportcsarnok elavult fűtésrendszere is.
A kogeneráció: azonos primerenergia bázison – egy folyamaton belül – két különböző energiafajta (villamos és hő) előállítását jelenti, a villamosenergia felvásárlását és annak árát az állam garantálja.

 

 
Dnešný deň

Sobota, 20.aprla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Marcel
Zajtra m meniny: Ervn

Kalendár udalostí
« < Aprl 2024 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes6196
mod_vvisit_counterVčera10733
mod_vvisit_counterTento týždeň47499
mod_vvisit_counterTento mesiac153351
mod_vvisit_counterCelkom3614495