| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Egy véradás, három emberélet PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 4
SlabVynikajce 
tvrtok, 30.jna 2011 - 10:29 hod.
obrázok

Adj vért, életet adsz – szól az oly sokszor ismételt mondat. És valóban így igaz. A vér semmivel sem pótolható. Párkányban évről-évre növekedik az adakozók száma, júniusban másodízben tüntették ki a legaktívabbakat.

Szlovákiában évente 180 ezer vérkészítményre van szükség, világszinten 26,5 millióra. A folyamatos és kiegyensúlyozott ellátást maguk az önkéntes adakozók biztosítják. A véradók világnapja alkalmából megrendezett párkányi kitüntetésen azoknak mondtak köszönetet, akik a legtöbbször ajánlották fel az egyik legfontosabb „testnedvüket”. Szigeti László, a képviselő testület MKP-s tagja beszédében elmondta, Szlovákiának az egészségügy terén nem sok oka van az ünneplésre, a véradás és a véradók kitüntetése azonban egy örömteli esemény. „Sokszor díjazunk ismert embereket, de számtalan olyan ismeretlen segítő van, akik ugyanúgy kitüntetést érdemelnek. Az önkéntes véradás az egyik leghumánusabb tevékenység, mert vele a legdrágábbat, az emberi életet adjuk vissza, mentjük meg” – fejtette ki Szigeti László. Kiderült, néhány évvel ezelőtt Párkányban mindössze nyolcan kezdték el ezt a tevékenységet, ma már havonta több tízen mennek el a csoportos véradásokra. Az átadón 17 személyt tüntettek ki, a Jánsky-plaket arany fokozatát Briganyová Iveta és Machaj Ján kapta. A rendezvényen Szigeti Lászlón kívül részt vett RNDr. Meszárosová Daniela, az Országos Transzfúziós Szolgálat érsekújvári kirendeltségének vezető orvosa, Lutišanová Zita, a Szlovák Vöröskereszt érsekújvári szervezetének elnöke, egyben a vöröskereszt legfelsőbb tanácsának tagja, Ficzová Marta, a Szlovák Vöröskereszt érsekújvári szervezetének igazgatója, MUDr. Bieliková Antónia, a párkányi szerevezet elnöke, valamint a Dôvera, Union és az Általános Egészségbiztosító képviselői. A vért egyébként a 20. század óta használják, ekkor sikerült a vércsoportok pontos meghatározásának köszönhetően megfelelő szinten összepárosítani a beteget és a donort. Nagyobb műtéteknél, életmentő kezeléseknél elengedhetetlen a jelenléte. Az előttünk álló időszakban, a szabadságolások, üdülések, iskolai szünetek miatt kisebb a véradói aktivitás, viszont megnő a közúti- és más jellegű balesetek száma. Éppen ezért fontos, hogy egyre többen bekapcsolódjanak ebbe a néhány tíz percet igénybe vevő folyamatba. Egyes alkalmakkal egyébként 4,5 decilitert vért vesznek le, a férfiak évente 4-szer, a nők 3-szor adakozhatnak. Véradó lehet bárki, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét (nem múlt el 60 éves) és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. Egy véradással három ember életét menthetjük meg: egy egységből vörösvértest-koncentrátum, plazmakészítmény és vérlemezke-koncentrátum készül. A legközelebbi véradás szeptemberben 22-én lesz a Vadas Thermal Hotelban.

K.-Sz.É.
További kitüntetettek:
Jánsky-plaket ezüst fokozat: Takáč Roman, Varga Miloš, Kaplan Peter, Kardoš František,  Jánsky-plaket bronz fokozat: Bronz- plaket: Babindai Patrik, Czápa Peter, Dobsonyová Alžbeta, Magyarová Erika, Srenová Katarína, Szabó Attila, Tóbiás Július, Tóbiásová Renáta, Nagy František, Očakovský Ladislav, Vasová Eva   

A rendezvény támogatói: Billa spol.r.o., Vintop-Karkó Búcs, Eszterházy cukrászda, Fa Convertis s.r.o – Béres József, El Camino étterem Párkány. Köszönjük!

 
Dnešný deň

Sobota, 30.mja 2020
as: hodn

Dnes m meniny: Ferdinand
Zajtra m meniny: Petronela

Kalendár udalostí
« < Mj 2020 > »
N P U S P S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
« < Jn 2020 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1092
mod_vvisit_counterVčera1388
mod_vvisit_counterTento týždeň5838
mod_vvisit_counterTento mesiac59708
mod_vvisit_counterCelkom3448989