| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Spanyolországi találka PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
tvrtok, 30.jna 2011 - 10:26 hod.
obrázok

Ez év májusában egy felejthetetlen élményben volt részem, mivel azon szerencsés diákok közé tartozhattam, akik részt vehettek a spanyolországi Avilában megrendezett COMENIUS-PROJECT találkozóján. Góra Adriana és Lőrincz Nikolett tanárnők vezetésével a mi iskolánk 8 tagja Mihálka Mátyás, Štrbík Adrián, Tamás Ádám, Mejía Santiago, Pató Krisztina, Futó Vivien, Góra Máté és Kecskeméti Judit képviselhette Szlovákiát.

Rajtuk kívül még négy ország, Dánia, Belgium, Csehország és természetesen a hazai, spanyol csapat vett részt a találkozón. A célunk az volt, hogy megismertessük hazánk irodalmát prezentáció formájában, természetesen angol nyelven, valamint az, hogy kommunikáljunk. Még itthon, Párkányban összedugtuk a fejünket, mindenki beleadta a tudásának legjavát. Számomra nemcsak az ottlét volt különleges. Be kell, hogy valljam, életemben először ültem repülőgépen. Csodálatos, amikor ez a hatalmas monstrum a felhők fölé emelkedik, de még elképesztőbb, amikor földet ér. A madridi repülőtéren megvártuk a belga és a dán delegációt, majd együtt megnéztük Madrid belvárosát. Később visszatértünk a repülőtérre és a közben megérkező cseh diákokkal együtt vonultunk be Avilába, a rendezvény helyszínére. Nagyon szivélyesen fogadtak. A kommunikáció már az első perctől kezdve angol nyelven zajlott, ráadásul kétágyas szobákba, más ország tanulójával szállásolták el Bennünket. Én egy kedves, Dániából érkezett lánnyal oszthattam meg a szobámat. Olyannyira összebarátkoztunk, hogy köszönhető a mai technológia vívmányainak, a világháló segítségével, azóta is tarjuk a kapcsolatot. A másnapi prezentációk ismertetése nagyon jól sikerült, látva a tanárok tekintetét, szerintem mindenki elégedett volt. De még korántsem volt vége a napnak. Külön csoportokat alkottunk, és a „házigazda” diákok megmutatták az iskolájukat. Bejártunk minden „zegzugot”. A legszebbnek a könyvtárukat tartottam, de a sportpályájuk, a modern felszerelésű osztálytermeik, a rengeteg díjak, diplomák, serlegek és még a kicsi, de rendezett parkjuk sem volt elhanyagolható látvány. És ez még semmi. A nap fénypontja a városban lévő várfal, templomok, katedrálisok megtekintése volt. Elutaztunk megnézni Európa egyik legrégebbi egyetemét (Szalamanka). Láttuk az eredeti padokat. Érdekesség, hogy akinek nem sikerült diplomát szerezni, egy ún. szamárkapun keresztül hagyhatta el az egyetemet, ellentétben azzal, akinek sikerült, az a főkapun távozhatott. A Madrid-i kiránduláson nagy hatással volt rám a Prado múzeum, benne a szobrokkal, híres festők képeivel, festményeivel. Az operaházat, parlamentet és a királyi kastélyt sajnos csak kívülről szemlélhettük meg, de így is szép látvány tárult elénk. A szállásunk közvetlen közelében még sikerült egy monostort megtekintenünk. Szerencsénk volt, mert éppen egy nagy ünnepség kellős közepébe csöppentünk, állítólag, egy évben két alkalommal van ilyen nagyszabású ünnep a templomban. Elérkezett a búcsúzás ideje a várostól, a kedves házigazdáktól, a szobatársainktól és irányt vettünk újra a madridi repülőtér felé. Ugyanaz a feszültség izgalom és csodálatos élmény kavargott bennem, bennünk, mint az iderepülésünk alkalmával.
Kecskeméti Judit, az iskola diákja
 
Dnešný deň

Piatok, 06.decembra 2019
as: hodn

Dnes m meniny: Mikul
Zajtra m meniny: Ambrz

Kalendár udalostí
« < December 2019 > »
N P U S P S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1399
mod_vvisit_counterVčera2140
mod_vvisit_counterTento týždeň11236
mod_vvisit_counterTento mesiac14062
mod_vvisit_counterCelkom3033565