| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

VĂĄĹženĂ­ občania PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Štvrtok, 30.júna 2011 - 09:56 hod.
Vážení občania,
Srdečne Vás všetkých touto cestou zdravím.

Chcem VĂĄs osloviĹĽ vo veci, o ktorej som niekoÄžkokrĂĄt hovorila na MZ, respektĂ­ve pĂ­sala v naĹĄom mesačnĂ­ku Ĺ tĂşrovo a okolie. A to – udrĹžiavanie poriadku a čistoty v naĹĄom meste. OrganizĂĄcia AVE a.s. mĂĄ tĂşto činnosĹĽ v plnej miere v pracovnej nĂĄplni. To vĹĄak neznamenĂĄ, Ĺže o poriadok a čistotu sa nemĂĄme staraĹĽ aj my, vĹĄetci občania nĂĄĹĄho mesta. Stačí mĂĄlo – nerobiĹĽ neporiadok totiĹž znamenĂĄ udrĹžiavaĹĽ poriadok. Prečo si niekto myslĂ­, Ĺže poodhadzovanĂŠ papiere z nĂĄkupov, cigaretovĂŠ krabičky, nezĂĄkonnĂŠ sklĂĄdky odpadu, atď by mal niekto inĂ˝ upratovaĹĽ, odhadzovaĹĽ? Ako len mĂ´Ĺže niekomu napadnúż ničiĹĽ spoločnĂ˝ majetok? A potom očakĂĄvaĹĽ, Ĺže to niekto opravĂ­. Tu tieĹž stačí mĂĄlo – predstaviĹĽ si, Ĺže je to VĂĄĹĄ sĂşkromnĂ˝ majetok, a celkom určite by sa nikomu nepáčilo, keby  ho niekto inĂ˝ ničil. Ako len mĂ´Ĺže niekomu napadnúż  „zmaÄžovať“ nejakĂ˝ dom, dokonca stenu cintorĂ­na?
Za poslednĂ˝ch niekoÄžko rokov – od znovupostavenia mosta MĂĄrie ValĂŠrie, postavenia peĹĄej zĂłny, promenĂĄdy pri Dunaji,  AQUARIA a mohla by som pokračovaĹĽ ďalĹĄĂ­mi  investĂ­ciami, naĹĄe mesto viditeÄžne opeknelo. TĂ­ nĂĄvĹĄtevnĂ­ci, ktorĂ­ neboli v Ĺ tĂşrove niekoÄžko rokov, sĂş nadĹĄenĂ­ a veÄžmi sa im tu páči. Je pravda, Ĺže je to hlavne v čase sezĂłny, keď je vĹĄetko krĂĄsne zelenĂŠ a rozkvitnutĂŠ.    
 Ĺ˝iaÄž, stane sa aj to, Ĺže kvety vysadenĂŠ v mestskĂ˝ch kvetináčoch po niekoÄžkĂ˝ch dňoch odtiaÄž zmiznĂş.
Je vecou nĂĄs vĹĄetkĂ˝ch, aby bolo naĹĄe mesto čistĂŠ, ĂşhÄžadnĂŠ, peknĂŠ. Ide len o to, aby sme si to vĹĄetci uvedomili a podÄža toho konali. 
Keď sa prejdeme po naĹĄom mestečku, po sĂ­dliskĂĄch, v centre, mĂĄme naozaj dosĹĽ zelene a trĂĄvnatĂ˝ch plĂ´ch. NičiĹĽ ich zaparkovanĂ˝mi autami (čo tak urobiĹĽ pĂĄr krokov naviac?) je prinajmenĹĄom nevhodnĂŠ. Hlavne vtedy, keď je pĂ´da po daĹždoch mokrĂĄ, vytvoria sa „vĂĄlovy“. Tam obnoviĹĽ trĂĄvnatĂş plochu je nĂĄročnĂŠ. Na sĂşkromnom majetku by si to, predpokladĂĄm, nikto nedovolil. A keď aj ĂĄno, je to vĂ˝lučne jeho vec. Ale – verejnĂŠ priestranstvĂĄ sĂş tieĹž niekoho – sĂş NÁS VĹ ETKÝCH. 
Vo viacerĂ˝ch ohÄžadoch je „zĂĄpadnĂ˝ svet“ ďaleko pred nami. Mimo inĂŠho aj v tom, Ĺže obyvatelia si neničia spoločnĂ˝ majetok v takej miere, ako u nĂĄs, na Slovensku. A tieĹž – sĂş ochotnĂ­ vĹĄĂ­maĹĽ si svoje okolie, a zakročiĹĽ proti tĂ˝m, ktorĂ­ robia zle. Som presvedčenĂĄ, Ĺže mnohĂ­ z VĂĄs mĂĄte osobnĂŠ skĂşsenosti. V mnohom sa chceme podobaĹĽ tomu svetu a ĹželĂĄme si, aby aj u nĂĄs istĂŠ veci fungovali  lepĹĄie. Je to ale na nĂĄs vĹĄetkĂ˝ch.
Začala sa dlhoočakĂĄvanĂĄ separĂĄcia odpadu. OdpadovĂŠ hospodĂĄrstvo je v súčasnosti tĂŠmou nanajvýť dĂ´leĹžitou. Ak nebudeme akceptovaĹĽ istĂŠ pravidlĂĄ (napr.stlačiĹĽ PET fÄžaĹĄu),  odpady pohltia celĂş naĹĄu Zem. ČiĹže aj nĂĄs! To chceme? Čo naĹĄe deti? Čo im zanechĂĄme do budĂşcnosti? KaĹždĂ˝ chceme v rĂĄmci rodiny pre naĹĄe deti len to najlepĹĄie. Ale Ĺžiadna rodina neĹžije oddelene. Ĺ˝ije v spoločenstve mesta, ĹĄtĂĄtu, svetadiela, Zeme. Je teda na nĂĄs vĹĄetkĂ˝ch, aby sme to najlepĹĄie chceli nielen pre svojich najbliŞťích, ale aj pre tĂ˝ch ostatnĂ˝ch – pre vĹĄetkĂ˝ch.
VĂĄĹženĂ­ občania, akosi  som sa rozpĂ­sala. Nechcem VĂĄs ale unavovaĹĽ rozvĂ­janĂ­m tejto tĂŠmy do detailov, lebo – dalo by sa! Ďakujem VĂĄm za čas, ktorĂ˝ ste venovali tĂ˝mto riadkom.
Myslím, že kto chce, pochopí, o čom píšem a snáď – veľmi si to želám, si aj uvedomí svoj podiel v tejto téme. Všetkým týmto občanom a tiež návštevníkom nášho mesta vopred ďakujem. A kto nie, toho je mi úprimne ľúto. Ten je ale sám proti sebe. ŠKODA.

PaedDr.KornĂŠlia SlabĂĄkovĂĄ, zĂĄstupca primĂĄtora
      

 
Dneťný deň

Štvrtok, 25.apríla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Marek
Zajtra má meniny: Jaroslava

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Apríl 2024 > »
N P U S Š P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes6538
mod_vvisit_counterVčera10580
mod_vvisit_counterTento týŞdeň33883
mod_vvisit_counterTento mesiac198902
mod_vvisit_counterCelkom3637206