| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Ĺ kolĂĄci dĂ˝chajĂş smog PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Utorok, 07.júna 2011 - 12:14 hod.

Každé ráno musia žiaci škôl na Adyho ulici vdychovať výfuky vyše 200 áut. Rodičia sú ochotní spraviť všetko pre pohodlie svojich ratolestí, privážajú ich až pred školu, a tým pomaly svojich potomkov otrávia.

V jedno nĂĄhodne vybratĂŠ rĂĄno sme spočítali koÄžko ĂĄut prejde Adyho ulicou pred vyučovanĂ­m, t.j. medzi 7.00 a 8.00 hodinou. VĂ˝sledok prevýťil vĹĄetky naĹĄe očakĂĄvania.  Keby sme vĹĄetkĂ˝ch 228 ĂĄut, ktorĂŠ v tej dobe ulicou preĹĄli poloĹžili na seba, dostali by sme veĹžu vypúťżajĂşcu smrad vyĹĄĹĄiu  ako Eifelova veĹža.
Väčšina rodičov prichĂĄdza pribliĹžne pol hodinu pred vyučovanĂ­m. V prĂ­pade jednĂŠho auta sa to nezdĂĄ, ale okolo 8 hodiny uĹž mĂ´Ĺžeme sledovaĹĽ,  ako oblak smogu usadĂĄ na okolie. DĂ´vodom znečisĹĽovania ovzduĹĄia sĂş ĹĄkodlivĂŠ plyny z vĂ˝fukov benzĂ­novĂ˝ch ĂĄut a mikroskopickĂŠ častice sadze z vĂ˝fukov naftovĂ˝ch motorov.
Podľa imunológa v Štúrove, Norberta Száraza patrí znečistenie ovzdušia medzi najčastejších päť príčin vzniku alergií a astmy. Štúrovo a jeho okolie je viac ohrozované aj z dôvodu dobrej klímy pre život rastlín vyvolávajúce alergiu. Pomerne vysoká peľová koncentrácia a znečistené ovzdušie prispeje k vzniku alergie a pľúcnych onemocnení už v mladom veku.
Podľa Száraza v celoštátnom meradle, ale aj v okolí pred desiatimi rokmi trpelo nejakou alergiou približne 10% obyvateľstva. Dnes je to viac ako 30%, a keď prirátame alergiu na lieky, roztoče a rôzne iné alergie, môžeme konštatovať, že aj v Štúrove je každý druhý človek citlivý na nejaký alergén. Situáciu zhoršuje aj znečistenie ovzdušia školskej ulice, deti sa už v mladom veku stávajú náchylnými na rôzne choroby.
PodÄža odbornĂ˝ch vĂ˝skumov je sadza z dieselovĂ˝ch motorov tvorenĂĄ z takĂ˝ch malĂ˝ch častĂ­c, Ĺže sĂş schopnĂŠ v prĂ­pade bezvetria drĹžaĹĽ sa v ovzduĹĄĂ­ aj niekoÄžko hodĂ­n, ktorĂŠ potom tam ĹžijĂşci  dlhĂş dobu vdychujĂş. V pĞúcach uloĹženĂŠ nečistoty potom spĂ´sobujĂş rĂ´zne alergie a napomĂĄhajĂş pri ochorenĂ­ dĂ˝chacĂ­ch orgĂĄnov. Ĺ tudenti  a ĹĄkĂ´lkari na Adyho ulici dĂ˝chajĂş tento smog celĂŠ doobedie, vetrajĂş nĂ­m triedy, preto sa vĂ´bec nedivme, Ĺže počet astmatikov a alergikov za poslednĂŠ roky postupne narastĂĄ.
Koller PĂŠter
Preklad g.p.

 
Dneťný deň

Utorok, 16.apríla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Dana a Danica
Zajtra má meniny: Rudolf

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Apríl 2024 > »
N P U S Š P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes5798
mod_vvisit_counterVčera6290
mod_vvisit_counterTento týŞdeň12089
mod_vvisit_counterTento mesiac117941
mod_vvisit_counterCelkom3597036