| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

NovĂ˝ rok, staronovĂŠ vedenie mesta, novĂŠ moĹžnosti pre Ĺ tĂşrovo? PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Štvrtok, 17.februára 2011 - 08:34 hod.
V závere roka 2010 sa dotiahli do konca viaceré dávnejšie plánované investície, ale vysvitlo aj to, Ĺže z projektu výstavby prístavu zatiaÄž nebude nič, naopak Nánanská ulica sa môĹže konečne dostaĹĽ na prvé miesta v poradí. Uzamknutý závod je stále na predaj, ďalší moĹžný investor klope na dvere, a záujem nie je iba o územie bývalého papierenského závodu. V škôlke na Lipovej je málo detí, o jeho osude sa rozhodne po zápise detí. Aj o týchto veciach sme sa rozprávali s primátorom mesta Jánom Oravcom.

Mnohých prekvapilo, Ĺže ste vyhrali voÄžby s takým veÄžkým náskokom. Čomu pripisujete tento výsledok?

Jedným z dôvodov môjho úspechu je doterajšia práca. Druhým, Ĺže som sa nepredstavil akokeby som mal čarovný prút a mávnutím plnil všetky Ĺželania. Opísal som skutočné problémy a ich riešenia. Väčšina Äžudí pochopila, Ĺže to sú reálne moĹžnosti, oproti tým sÄžubom, ktoré vopred neboli uskutočniteÄžné. U mnohých počas kampane vysvitlo, Ĺže riadeniu samosprávy príliš nerozumejú. To všetko spôsobilo to, Ĺže som voÄžby vyhral s takým náskokom. 

Dlho sa nevedelo, kto bude nový zástupca primátora. V kruhoch obyvateÄžstva sa šepkalo viac mien, nakoniec vysvitlo, zástupcom bude Kornélia Slabáková. Štúrovo tak má vo funkcii zástupcu primátora prvú Ĺženu. 

Kornélia Slabáková je poslankyňou mestského zastupiteÄžstva uĹž niekoÄžký cyklus, a aj osobne sme v dobrom vzĹĽahu. V niektorých veciach máme rovnaký názor, ĹĽaháme za jeden povraz, aj preto výber padol na ňu. Myslím si, Ĺže to bolo najlepšie riešenie aj z pohÄžadu poslancov aj z môjho.

 Po dvoch mesiacoch sa ešte nedá poriadne vytvoriĹĽ mienka, ale predsa: aký je nový poslanecký zbor? 

Väčšinu zvolených poslancov osobne poznám. S niektorými som sa zatiaÄž iba zdravil. Nepracoval som s nimi spolu, preto so záujmom očakávam, ako budú fungovaĹĽ v tejto pozícii. Keď budú schopný odloĹžiĹĽ rôzne záujmy – myslím tým aj stranícke – bokom, a pracovaĹĽ v prospech mesta, určite nebudú medzi nami väčšie nezhody názorov. Dúfam, Ĺže sa nám podarí behom nasledujúcich 4 rokov s mestom napredovaĹĽ. 

Máte uĹž plány na rok 2011? 

Rozpočet bol schválený uĹž v roku 2010. Niektoré vlaňajšie investície treba ešte dofinancovaĹĽ, preto sa nemôĹžeme príliš hýbaĹĽ. Aj na ďalšie investície máme nejaké financie. Chceli by sme nájsĹĽ riešenie na opravu Nánanskej cesty, aj v tom prípade, keď sa potvrdia informácie, podÄža ktorých Slovenská správa ciest neobnoví túto cestu. V kaĹždom prípade priÄžahlú časĹĽ by sme chceli daĹĽ do poriadku, bude to jedným z hlavných prípravných prác. V roku 2012 by sme sa chceli cestou konkurzu alebo úveru dostaĹĽ k peniazom a začaĹĽ obnovu. 

Jedná sa o veÄžkú investíciu. 

Z dôvodu chýbajúcej konkrétnej predstavy zatiaÄž odhadujeme hodnotu investície na 600-700 tisíc eur. Samozrejme do konečného riešenia by sme chceli zabudovaĹĽ aj kriĹžovatku Hlavnej ulice a Nánaskej cesty, predstavujeme si tam kruhový objazd. Ak sa nebudeme vedieĹĽ dohodnúĹĽ so správou ciest, budeme to musieĹĽ vyriešiĹĽ na vlastné náklady, ale chceli by sme z nich vyĹžmýkaĹĽ nejaké spoločné financovanie. 

Otvorením obchodného centra sa na spomínanom mieste stala premávka zloĹžitejšou. 

Áno, premávka narástla, a to je teraz zima, čo bude v lete?! OpäĹĽ to bude predstavovaĹĽ jeden veÄžký problém. Preto by sme chceli tento dopravný uzol čo najskôr vyriešiĹĽ. V centrách miest takého typu ako je Štúrovo je veÄžmi málo času na realizáciu takýchto investícií. V lete nás zdrĹžuje turistická sezóna v zime počasie. Aj z tohto hÄžadiska je to zloĹžitá investícia, ale dúfam, Ĺže aj tak tento problém budeme vedieĹĽ vyriešiĹĽ. 

V kampani bolo počuĹĽ, Ĺže sa prihlásil ďalší záujemca na územie papierenského závodu. 

Áno, aj keď v decembri veÄžký pohyb nebol, v januári si opäĹĽ vypýtam informácie od generálneho riaditeÄža. Dúfam, Ĺže dostanem pre nás optimistické odpovede. 

Ak dobre viem, aj druhý moĹžný investor sa prihlásil. Firma by sa chcela usadiĹĽ mimo územia závodu. 

Máme jednu ponuku na vytvorenie pracovných miest. Rokovania sú v začiatočnom štádiu. Záujemca si prehliadol viacej miest na Slovensku. Urobíme všetko preto, aby sa rozhodol pre nás. Podarilo sa nájsĹĽ aj výhodné miesto. Bola by to taká prvá pomoc, kým sa usporiada územie bývalých papierní a neobsadí ho investor. 

To znamená, Ĺže záujemca o územie závodu má veÄžké plány, ten čo by sa usadil mimo závodu menšie. Konkrétne údaje teda môĹžeme očakávaĹĽ začiatkom februára? 

Presne tak. Stretneme sa so zástupcami firmy, naša ponuka vzbudila ich pozornosĹĽ, a postúpili ju zahraničnému majiteÄžovi. Ak si vyberú nás, tak sa koncom januára budeme s touto témou zaoberaĹĽ dopodrobna. 

Čo môĹže rozhodnúĹĽ pri Štúrove? 

Hocijakú od nás moĹžnú pomoc sme sÄžúbili. A nakoÄžko sa jedná o firmu, ktorá pracujev automobilovom priemysle, ani pre nich nie je vedÄžajšie, Ĺže na druhej strane Dunaja je závod Suzuki. 

Vo veci prístavu sa mal investor o zrealizovaní komplexu vyjadriĹĽ do 31. decembra. Nevyjadril sa. 

Zmluva vypršala. Oslovíme ho, aby aj protokolárne odovzdal územie. Polovica predajnej ceny zostane u nás, to sú penále. Bude na rozhodnutí zastupiteÄžstva, či budú opäĹĽ jednaĹĽ s vlaňajším záujemcom, alebo vypíšu nový konkurz. 

Materská škôlka na Lipovej ulici má problémy kvôli nedostatku detí. Tento rok môĹže byĹĽ pre nich rozhodujúci. Našlo sa nejaké riešenie? 

Počet detí nenarástol, preto rokujeme so zamestnancami škôlky. Sú dve alternatívy: buď sa im zníĹži pracovná doba a budú pracovaĹĽ za zníĹženú mzdu, alebo niekoÄžkých prepustíme. Na základe ich rozhodnutia do konca júna je platná prvá verzia, pracujú na 70% úväzok. O ich osude rozhodne počet zapísaných detí. PoĹžiadal som dotyčných, aby aj vo vlastnom záujme urobili všetko preto, aby sa zvýšil počet detí. 

V iných škôlkach nie je takýto problém? 

Škôlky na Adyho a Bartókovej ulici sú plné. Počet detí nezodpovedá ani v škôlke na DruĹžstevnom rade, ale nie je stav taký kritický ako na Lipovej. Jedným z riešení by bolo spojiĹĽ spomínané škôlky. 

Úplne iná téma. V čase nášho rozhovoru je všetko zÄžadovatené, či sa jedná o chodníky , alebo cesty. Aj počas sviatkov bola situácia kritická. V decembri a v januári nikto nemôĹže hovoriĹĽ, Ĺže ho zima prekvapila. 

Boli problémy s údrĹžbou ciest a v konečnom dôsledku som uĹž musel zasiahnuĹĽ ja, aby sa urobili potrebné kroky. So vzniknutou situáciou a jej zodpovednosĹĽou sa budeme zaoberaĹĽ. Stav chodníkov kontrolovala mestská polícia, podÄža mojich informácií viacerých napomenula a rozdala aj pokuty. 

Nástupom zástupkyne primátora podÄža Vás môĹžeme očakávaĹĽ nejaké dobré riešenia v otázkach komunálneho odpadu, čistoty, poriadku a v údrĹžbe zelených zón? Na zasadnutiach mestského zastupiteÄžstva bola Kornélia Slabáková jednou z tých, ktorá mala najviac kritických príspevkov k spomínanej téme. 

Bude maĹĽ moĹžnosĹĽ realizovaĹĽ sa v danej situácii, zvedavo to očakávam. V roku 2012 by sme chceli začaĹĽ s novou koncepciou. RiaditeÄž AVE ale aj pracovník príslušného oddelenia MsÚ dostali za úlohu vypracovaĹĽ priehÄžadnú ale jednoznačnú koncepciu. V budúcnosti nebudú otázne veci ako, kto má nárok kontejner, kto nie, či má nárok zadarmo, alebo nie, aká je situácia s úradne neobývanými rodinnými domami atď. Oslovíme aj podnikateÄžov, aby vypracovali program na hospodárenie s odpadom. Odpad pochádzajúci z podnikania odvezú smetiari iba v prípade, ak bude maĹĽ podnikateÄž zmluvu. Tak to bude priehÄžadnejšie, čo je komunálny odpad, za čo platí občan, respektíve mesto, a čo je odpad pochádzajúci z podnikania, čoho odvoz musí jednoznačne hradiĹĽ podnikateÄž. Prvá koncepcia sa očakáva na máj, k tomu patriace uznesenia môĹžeme prijaĹĽ koncom roka. ZaoberaĹĽ sa treba aj so selektívnym zbieraním odpadu, čo aj funguje aj nie. Musí byĹĽ jednoznačné, Ĺže separácia je potrebná, čo prinesie zníĹženie komunálneho odpadu. 

Preklad: g.p.

 
Dneťný deň

Sobota, 20.apríla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Marcel
Zajtra má meniny: Ervín

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Apríl 2024 > »
N P U S Š P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes4632
mod_vvisit_counterVčera10733
mod_vvisit_counterTento týŞdeň45934
mod_vvisit_counterTento mesiac151786
mod_vvisit_counterCelkom3613666