| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Áldatlan állapotok a „poliklinikán“? PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
tvrtok, 28.janura 2010 - 07:48 hod.
A párkányi rendelőintézet ügyeletére (ahogy egyes rendeléseire is) város-, sőt, régió-szerte egyre több panaszt hallani. Egyes rendelések sűrűsége kevésnek bizonyul, szinte minden egyes váróteremben tumultus van. Lapunk nemrégiben egy olyan olvasói levelet kapott, amely az ügyelet hiányosságaira hívja fel a figyelmet. Sürgős, halaszthatatlan esetben okosabb, ha a gyorsmentőszolgálatot hívjuk.

 

„Ez az év is jól kezdődött. A 40 éves lányom Újév délelőttjén, 10 óra körül rosszul lett. Borzasztó tolófájásos görcsöket kapott, kiverte a verejték, rázta a hideg, lezsibbadt a bal fele, erős hányás késztette. Leírni is sok, nem még hogy elviselni. A rendelőintézet készültségéről másfél óra múlva értek haza, orvosi segítség nélkül. Két doktornő is szolgálatos volt. A „felnőtt” orvos nem volt a helyén, mentővel kísérte a lábát eltörő édesanyját Érsekújvárba. A másik doktornő nem volt hajlandó megvizsgálni a lányomat, mondván, ha megteszi, baja származhat belőle. Kérdem én, ki halott már ilyet? Egy orvos nem arra esküszik föl, hogy gyógyítson? Ráadásul szolgálatot teljesített. Ki tilthatta meg neki, hogy szolgálat közben megvizsgáljon egy sürgős esetet? Az éppen házon kívül lévő doktornő nővére azzal bocsájtotta haza a lányomat, hogy később telefonon érdeklődjön arról, megérkezett-e már az orvos. A lányom egyre rosszabbul lett, nagy kínokat élt át. Az unokáim siratták, kérték, hogy segítsen már valaki. Azt hitték, meghal az anyjuk. Telefonáltunk a készültségre, a helyzet nem változott. A nővér azt mondta, fél kettő előtt biztosan nem érkezik vissza a doktornő, mert még el kell vinni az édesanyját Szőgyénbe és ha nem bírunk várakozni, hívjuk a 155-öt. Így is tettem. Újra, ráadásul többször is el kellett magyaráznom, mi a probléma, mire végre a vonal túloldalán lévő hang közölte, hogy küldi a gyorsmentőt. Összességében 3 és fél órába került, mire orvosi segítséget kapott a lányom. A gyorsmentős orvos vesegörcsöket állapított meg, beinjekciózta és a kórházba vitette. Sokszor csak perceken múlik az emberi élet… Úgy érzem, ez az eset nem tűr hallgatást. Nyilvánosságot követel” – áll a levélben.    

Lapunk a rendelőintézet vezetőjén keresztül az érintett orvosokat és az ügyeletet garantáló doktorokat is megszólította. Válaszukból kiderült, hogy a „poliklinikán” gyermek és felnőtt ügyelet is van. „Sürgős esetben minden egyes orvos kötelessége az elsősegélynyújtás. Az ügyeleten elvégzett munkáért a szolgálatos orvosok és nővérek a felelősek” – áll az ügyeletet garantáló orvosok levelében.

Az éppen ügyeletben lévő gyermekorvos az alábbi szavakkal magyarázta az esetet: „A páciens nem volt közvetlen életveszélyben, ezért a nővér azt ajánlotta neki, várja meg a felnőttek vizsgálatára szakosodott orvos érkezését. Mivel hirtelen fellépő gyomorfájdalomról volt szó és a családtagok az ellátást követelték, azt ajánlottam nekik, hívják ki a gyorsmentőt. Az ilyen tünetek vérteszteket és sebészeti kivizsgálást kívánnak, ezeket pedig az Újév első napján csakis a kórházakban tudták elvégezni. Mint ember, értem, hogy bármilyen fájdalom esetében az egy perc is örökkévalóságnak tűnik. Mint orvos, tudom, hogy a gyomortáji fájdalom csalóka lehet, és egyes esetekben az analgetikum beadásával további problémákat idézhetünk elő”.

A felnőtt orvos magyarázata szerint január 1-én a nővér szólt neki, hogy Szőgyénben baleset történt és nagy valószínűséggel bokatörésről és fejsérülésről van szó. „Véletlenül az édesanyámról volt szó. 9.30-kor indultam az esethez, mert a fejsérülést olyan sérülésként ítéltem meg, amelyet a kórházig kell kísérni” – áll a magyarázatban. Kérdéses, ha valóban akkora nagy volt a baj, akkor miért nem a 155-öt tárcsázták ahelyett, hogy Párkányból ügyeletes orvos indul a helyszínre és miért engedték rögtön haza a megsérült beteget? „Miután visszaértem, rögtön felkerestem a görcsölő pácienst. Addigra a gyorsmentő is odaért, és a beteg már jobban érezte magát, a görcsök is csillapodtak. A gyorsmentőszolgálat orvosával konzultálva vesegörcsöket állapítottunk meg” – zárul a levél.

A párkányi ügyeletnek (nem az orvosokról, hanem magáról a rendszerről beszélek) lássuk be, számtalan hibája van. Kisebb eseteket, így például csonttörést, vagy vértesztet kívánó esetet sem tudnak rendesen ellátni, ügyeletkor ugyanis nem működik a röntgen, ahogy a laboratórium sem. Előfordult már az is, hogy egy mélyebb sérülést Esztergomban varrtak össze az ügyeletes orvosok, Párkányból ugyanis Érsekújvárba küldték volna a sérültet, ami ugye majd 50 kilométerre van.    

Sz.É.               

 
Dnešný deň

Pondelok, 23.septembra 2019
as: hodn

Dnes m meniny: Zdenka
Zajtra m meniny: ubo

Kalendár udalostí
« < September 2019 > »
N P U S P S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1659
mod_vvisit_counterVčera2365
mod_vvisit_counterTento týždeň1659
mod_vvisit_counterTento mesiac55439
mod_vvisit_counterCelkom2865094