| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Olajkutak lesznek a Duna mentén? PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 2
SlabVynikajce 
Piatok, 31.jla 2009 - 09:40 hod.

Párkányban is keresik a lelőhelyet

Az elmúlt hónapban több szlovákiai médium is arról számolt be, hogy a környezetvédelmi tárca kőolaj- és földgázlelőhelyeket feltételez a Dunamenti-síkságon. Mint megtudtuk, valóban vannak olyan kutatási eredmények, amelyek mindezt megalapozzák, így meglehet, hogy az elkövetkező hónapokban Párkány környékén is lelőhelyek után kutatnak a szakemberek.

 

Miklós László, MKP-s politikus, egykori környezetvédelmi miniszter a Párkány és Vidékének elmondta, hogy létezik olyan előzetes feltérképezés, amely a lelőhelyek létét sejteti. Geológiai kutatásokról van szó. Ezek kimutatják, hogy a Dunamenti–síkságon, tehát a Nagyszombattól Párkányig húzódó szakaszon olyan rétegződések alakultak ki a földben, amelyek harmadkori szénhidrogén-lelőhelyek létét bizonyítják. Miklós László ennek ellenére úgy véli, hogy a gazdasági válság nem éppen a legmegfelelőbb időszak arra, hogy egy ilyen kockázatos és kérdéses vállalkozásba belekezdjen a kormány. A kutatásra 35 millió eurót, tehát több mint 1 milliárd koronát fordít a tárca. A környezetvédelmi minisztérium nyilatkozata is csak feltételezett lelőhelyekről beszél, tájékoztatásuk szerint „a korábbi felmérésekből arra lehet következtetni, hogy a területen több helyütt jelentős szénhidrogén-lelőhelyek lehetnek”. A tárca nyilatkozatából kiderült, hogy a vizsgálódás első fázisa augusztustól, felszíni kutatásokkal kezdődik. Amennyiben ezek bizonyítják a szénhidrogén-lelőhelyek létezését, a kutatás második fázisaként megvalósulna az első próbafúrás és 2013-tól megkezdődhetne a kőolaj vagy földgáz kitermelés a Dunamenti-síkságon. Habár környezetbarát módon térképeznék fel a forrásokat, kérdéses, hogy a jövőben milyen hatással lenne a környezetre a termelési fázis, tehát egy olajkút beindítása. Droppa György, a Dunakör elnöke szerint a kutakat sokféleképpen lehet működtetni: míg például Hollandiában nincsenek környezetvédelmi hatásai, Afrikában nagy problémákat okoz a nyersanyag kinyerése. Droppa György lapunktól értesült a feltételezett lelőhelyekről. Mint mondta, Szlovákia és Magyarország számára is áldásos lenne a források léte. „Minkét ország kőolaj hiánnyal küzd, így Szlovákiának saját forrása lenne, nem kellene az orosz és az arab államoktól függni” – magyarázta szavait. A projekt helyességét ezzel igazolja a környezetvédelmi tárca sajtószóvivője is. Jana Kaplánová nyilatkozata szerint „elég visszatekinteni a januári gázválságra. Tudatosítani kell, hogy az állam energetikai biztonsága mindennél fontosabb. Ha pozitív eredményekkel végződne a felmérés, a földgázt akár exportálhatnánk is, ami csak segítség lenne az ország gazdaságának“.

 

Szép É.     
 
Dnešný deň

Sobota, 30.mja 2020
as: hodn

Dnes m meniny: Ferdinand
Zajtra m meniny: Petronela

Kalendár udalostí
« < Mj 2020 > »
N P U S P S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
« < Jn 2020 > »
N P U S P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1057
mod_vvisit_counterVčera1388
mod_vvisit_counterTento týždeň5803
mod_vvisit_counterTento mesiac59673
mod_vvisit_counterCelkom3448954