| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Nincs igĂŠny az ĂĄllamilag tĂĄmogatott hőszigetelĂŠsre PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Piatok, 31.júla 2009 - 09:20 hod.
Párkányban egyelőre nincs érdeklődés az Állami Lakásfejlesztési Alap által meghirdetett hőszigetelési program iránt. A tömbházak zöme a hatvanas-hetvenes években épült. A kölcsönt csak 20 évnél régebbi épületek hőszigetelésére lehet igényelni, tehát a párkányi 40-50 éves tömbházak sikerrel pályázhatnának.

 

Olyan kamatmentes kölcsönről van szó, amelynek futamideje 15 év, és nem szükséges hozzá önrész sem, a lehetőség mégsem keltette fel a lakóközösségek érdeklődését. „Akadnak olyanok, akik úgy gondolják, bár ők a tulajdonosok, a társasházuk felújítását a lakáskezelő vállalatnak kellene megoldania. Mi csak közvetítő szerepet tudunk játszani a felújítás előkészítésében, a munkálatokkal járó költségeket a lakástulajdonosoknak kell állnia. A kezdeményezésnek is az egyes lakóközösségektől kell elindulnia. A vállalat a tervezet kidolgozásában, az építkezési engedély intézésében, a közbeszerzésben, a hitel felvételében és a kivitelező kiválasztásában tud segíteni” – tájékoztatta lapunkat Folk Róbert, a lakáskezeléssel megbízott Enerbyt cég igazgatója. Párkányban eddig mindössze két kisebb társasház felújítását kérték a lakók, ami állami támogatás nélkül valósult meg. A vasútállomásnál egy hat családnak otthont adó társasház felújítása 13,3 ezer euróba (400 ezer korona), a Lidl melletti tömbház hőszigetelése 23,3 ezer euróba (700 ezer korona) került. „Egyik esetben sem történt tetőszigetelés, a Lidl melletti panelház esetében mégis csaknem 30 százalékos megtakarítást könyveltünk el az idei elszámolásoknál. Egy teljes hőszigetelésnél – ami magában foglalja a falaké mellett az erkély és a tető szigetelését is – a távfĹątés költségeinek 40 százaléka takarítható meg. A lakók viszont általában csak a falak szigetelésére gondolnak” – mondta Folk. Az első államilag támogatott tömbház-felújítás Párkányban ősszel kezdődhet meg. „2000-től évente meghirdetik azt a programot, amelyre 2007-ben és 2008-ban nyújtottuk be a pályázatot. Ez utóbbi pozitív elbírálást kapott, így egy 173,3 ezer eurós (5,2 millió korona) beruházásnak köszönhetően valósul meg egy Szövetkezeti soron található panelház rekonstrukciója közel 63 ezer euró (1,9 millió korona) állami támogatással. A sikeres pályázat egyik feltétele az volt, hogy a lakók is járuljanak hozzá a beruházáshoz. A lakóközösség ezért vállalta, hogy 60 ezer eurót (1,8 millió korona) fordít az erkélyek hőszigetelésére” – említette meg pozitív példaként a 32 családnak otthont adó, négyemeletes panelházat az Enerbyt igazgatója.

Gulyás Zsuzsanna (Új Szó, 2009. június 9.)
 
Dneťný deň

Piatok, 19.apríla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Jela
Zajtra má meniny: Marcel

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Apríl 2024 > »
N P U S Š P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes6302
mod_vvisit_counterVčera9323
mod_vvisit_counterTento týŞdeň36871
mod_vvisit_counterTento mesiac142723
mod_vvisit_counterCelkom3608825