| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Zsigmond Sebők PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Piatok, 31.júla 2009 - 08:56 hod.

Zsigmond Sebők (Sternfeld) sa narodil 22. septembra 1861 v Štúrove (podÄža niektorých údajov v Parkáň-Náne). V školskom roku 1871/72 začal študovaĹĽ na vyššom gymnáziu rádu Svätého Beňadikta v Ostrihome. Po maturite bol poslucháčom  prírodných vied na peštianskej polytechnike a filozofie na filozofickej fakulte. Priskoro stratil otca. Mnohopočetnú rodinu vychovávala matka, ktorá pracovala v dedinskom obchode. V roku 1895 sa oĹženil s Erzsébet Rákosi, mladšou sesternicou spisovateÄža a Ĺžurnalistu Jenő Rákosiho. NáklonnosĹĽ k novinárstvu ho však čoskoro priviedla na Ĺžurnalistickú dráhu. V roku 1880 sa stal spolupracovníkom peštianskych novín „Független Hírlap“ a „Fővárosi Lapok“, v roku 1882 „Pesti Hírlap“. Svoje články zverejňoval aj na stránkach ostrihomských novín „Esztergom és Vidéke“. Neskôr publikoval aj vo viedenských a berlínskych novinách. Od roku 1884 pôsobil ako vnútorný spolupracovník „Szegedi Napló“, v roku 1887 sa vrátil k novinám „Pesti Hírlap“ a od roku 1892 „Budapesti Hírlap“. Ako vedúci besednice často písal parlamentné zvesti, poviedky, rozhovory, recenzie a úvodné články. V roku 1909 spolu s Elekom Benedekom zaloĹžil a redigoval detský časopis „Jó Pajtás“. Okrem toho bol riadnym spolupracovníkom detského časopisu Lajosa Pósu „Az Én Ujságom“. Vo významných novinách „Új Idők“ väčšinou písal pod pseudonymom Keve, ďalej spolupracoval s „Esti Újság“ a na krátky čas aj s „Magyar Hírlap“. Bol pomocným redaktorom v humoristickom týĹždenníku Viktora Rákosiho „Kakas Márton“. Jeho prvá kniha pod názvom „Postavy“ vyšla v roku 1887. Jeho novely vychádzali v „Magyar Géniusz“ (1892-1903), „Hét“ a „Új Idők“. Vo viacerých poviedkach s dojímavou citlivosĹĽou opisuje svoje rodisko, napr.: jarmočnú atmosféru Parkanu spred sto rokov. Často publikoval pod pseudonymami Colon, Plautus, Servatius, Plubius, Nádi HegedĹąs, Zsiga bácsi. Po sebe zanechal okolo 60 diel. Zsigmond Sebők sa stal klasikom maďarskej detskej literatúry. Do svojich diel zapracovával záĹžitky získané zo spravodajských ciest. Pri tzv. „potulkách“ vychádzali aj „omrvinky do dejín literatúry“ a „kolority“. Alfréd Deésy v roku 1920 nakrútil film z jeho diela pod názvom „DobroduĹžstvá Pána Macka”. Popri dielach, ktoré sú klasickými tvorbami detskej literatúry, jeho novely svedčia o najväčších spisovateÄžských kvalitách, hoci sú menej známe. V r. 1891 ho prijali za riadneho člena Petőfiho spolku, v r. 1892 do Dugonicsovho spolku a v r. 1904 do Kisfaludyho spolku. V roku 1998 osadili na jeho počesĹĽ v Štúrove pamätnú tabuÄžu. Od roku 1999 v Náne organizujú rozprávkové stretnutia pod jeho menom, čím neskorí potomkovia dávajú hold svojmu slávnemu predchodcovi. Málokto vie, Ĺže na pamiatku Zsigmonda Sebőka v roku 1936 postavili v Budapešti sochu, ktorá dodnes stojí v „Európa liget“ pod Hradom. Autorom je akademický sochár Gyula Maugsch a znázorňuje spisovateÄžovu najslávnejšiu figúru Macka s Líškou. Zsigmond Sebők zomrel 4. júna 1916 v Budapešti.

Július Juhász 

 
Dneťný deň

Utorok, 16.apríla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Dana a Danica
Zajtra má meniny: Rudolf

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Apríl 2024 > »
N P U S Š P S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes4216
mod_vvisit_counterVčera6290
mod_vvisit_counterTento týŞdeň10507
mod_vvisit_counterTento mesiac116359
mod_vvisit_counterCelkom3595937