| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

A párkányi artézi forrás története PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
Utorok, 24.marca 2009 - 14:37 hod.
Mélyen városunk felszíne alatt fontos forrásvonal húzódik. A helybéliek számára bizonyíthatóan erre a tudományos tényre csak a 20. század közepén az első geológiai fúrásnak köszönhetően derült fény.

A régmúlt időkben Párkány bizonyos részeit nagy árterületek képezték. Ezeken a helyeken szinte egész évben úgymond állt a víz. Ám ma már kevesen tudják, hogy ezek mellett városunk egyik pontján még egy artézi forrás is létezett. A múlt század 30-as éveinek végén az akkori városi vezetőség többek között e forrás körüli kis építmény létrehozásának a gondolatát vetette fel. Ennek kialakítására a Szent Imre tér végén a mostani Casablanca étteremmel majdhogynem szembeni helyen került sor, ahol az artézi forrás szabadon csordogált. A földbe mélyített, kibetonozott téglalap alakú négyszögben (kb. 2x3 méter), amely vaskorláttal volt körbevéve lépcsők vezettek az artézi forrás vizéhez. A helyi lakosoknak az új építményt 1940-ben adták át. Az avató ünnepségen beszédet mondott Dlouhy László Párkány akkori polgármestere. Díszőrséget álltak a párkányi cserkészek. A kiépült artézi forrást a helybéliek örömmel fogadták és használták. Ám nem sokáig. Ugyanis 1949-ben ment végbe a Duna mellett található „öreg fürdő” – Vadas II. (épült 1952-ben) termálvíz forrásának a feltárása. A geológiai fúrás 97 méter mélységig történt (41 Celsius, 7 liter/szekundum). Sajnos ennek következtében érdekes módon a városi artézi forrás vize lassan apadozni kezdett. Napjai meg voltak számlálva. Miután a forrás végleg eltűnt, a helye még sokáig üresen tátongott, majd földdel betemették és annak egykori létezését az emberek mára már szinte teljesen elfelejtették. Ha netán arra sétálunk, az építmény beton teteje a földből még úgy ahogy látszódik. Az egykori párkányi artézi forrás vizének csobogása már régóta nem hallatszik, ám egyik művileg kialakított távoli „társa” ott található a Sétálóutca közepén, hogy főleg a tikkasztó nyári kánikulákban az arra járók-kelők szomjukat olthassák belőle, mint azt hajdanán a helyiek az artézi forrás üdítő vizéből tették.        

Cucor Roland 
 
Dnešný deň

Utorok, 23.jla 2019
as: hodn

Dnes m meniny: Oga
Zajtra m meniny: Vladimr

Kalendár udalostí
« < Jl 2019 > »
N P U S P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1895
mod_vvisit_counterVčera2798
mod_vvisit_counterTento týždeň4693
mod_vvisit_counterTento mesiac64240
mod_vvisit_counterCelkom2709537