| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Legyünk résen! Sok a hamis euró! PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 1
SlabVynikajce 
Utorok, 24.marca 2009 - 14:28 hod.
Az utóbbi hónapok híradásai szinte heti rendszerességgel számoltak be itt-ott felbukkanó hamis euró bankjegyről. Fals bankók Nyitra megye több településén is feltűntek: Udvardon, Csúzon, Kisújfalun, Kürtön, Fűrön és Párkányban is találtak csalóka papírpénzt. Ezért nem árt résen lenni, különösen a nagyobb címletek esetén ajánlott a fokozott figyelem.

 

Az érsekújvári járásban 20 és 50 eurós akadt fenn a rostán, januárban 30 bankót foglaltak le a rend őrei. A hamis pénzt általában szórakozóhelyeken, boltokban, helyezik forgalomba a csalók. A turpisságra legtöbbször csak a bevétel leadásakor, a postán vagy a bankban derül fény. Az eddigi tapasztalatok szerint leginkább a magasabb címletek – tehát 20, 50 és 100 eurós - esetén kell résen lenni, félő azonban, hogy a kisebb értékű pénzjegyek és az érmék is hamisításra kerülnek. Az év első hónapjában 11 alkalommal bukkantak hamis euróra Párkányban az üzletesek, leginkább 50 eurós került forgalomba. A bankjegyeket kisebb helyeken, így például büfékben, újságárus bódékban, üzletekben sütötték el sikeresen a csalók. Február elején járókelőket megállítva próbált meg hamis euróin túladni egy szélhámos, arra kérve a gyalogosokat, hogy 50 euró készpénz fejébe utaljanak át bankszámlájára ugyanannyit. A nyitrai kerületi rendőrkapitányság arra figyelmeztet, hogy az utcán ne váltsunk fel pénzt senkinek, a boltosokat pedig arra inti, hogy győződjenek meg a bankjegyek hitelességéről. Hamisítás és nem engedélyezett pénz és értékpapír-készítés miatt akár 10 éves börtönbüntetés is járhat. A fals euró mennyisége egyébként Európa-szerte növekszik, Szlovákia az euró, így a hamis pénz keresésére is rendőrkutyák kiképzésével készültek. Hogyan lehet fölismerni a hamis bankjegyet?A valódi pénzjegy ropogós és „szilárd”, a nyomás helyenként domború. Szemrevételezésnél tartsuk a bankjegyet ellenfénybe, és ellenőrizzük a vízjelet. A bankjegy két felső sarkában látható jelek kombinációja kiadja a bankó névértékét. A biztonsági szál sötét, apró betűkkel olvasható rajta az „EURO” felirat és a pénz névérték. Döntsük ide-oda a bankjegyet, hogy ellenőrizhessük: a hologramban váltakozva látjuk-e az euró jelét és a névértéket (az 5, 10 és 20 eurós esetében), illetve a névértéket és egy ablakot vagy ajtót (az 50, 100, 200 és 500 eurós esetében). A hamisítók az érmékkel is csalnak, leggyakrabban kéteurós kerül a célkeresztbe. Az euró érmék enyhén mágnesesek, ezért a mágnes azokat csak enyhén vonzza. A valódi érméken a belső fehér és a külső, aranyszínű gyűrű erősen eltérő, a középső rész dombornyomott ábrája éles rajzolatú. A peremen éles, recézet és államonként eltérően felirat is lehet benne.
Szép (forrás: www.securifocus.com)  
 
Dnešný deň

Utorok, 23.jla 2019
as: hodn

Dnes m meniny: Oga
Zajtra m meniny: Vladimr

Kalendár udalostí
« < Jl 2019 > »
N P U S P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1895
mod_vvisit_counterVčera2798
mod_vvisit_counterTento týždeň4693
mod_vvisit_counterTento mesiac64240
mod_vvisit_counterCelkom2709537