| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

PetĂ­cia pre vlakovĂŠ spoje PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 1
SlabéVynikajúce 
Pondelok, 27.augusta 2012 - 09:53 hod.
obrázokPOZOR: Kedˇchcete podporiť petíciu, podpisové hárky nájdete na stavebnom oddelení MsÚ, v budove mestského múzea a vo vestibule mestského úradu pri informačnom pulte!
OdvolĂĄvajĂşc sa na racionalizačnĂŠ dĂ´vody a zefektĂ­vnenie vlakovej prepravy odbor Ĺželezničnej dopravy Ministerstva dopravy a SlovenskĂĄ ĹželezničnĂĄ spoločnosĹĽ od  9. decembra 2012, keď vstĂşpi do platnosti novĂ˝ cestovnĂ˝ poriadok, zruĹĄĂ­ rĂ˝chlik Ĺ tĂşrovčan v súčasnosti odchĂĄdzajĂşci zo Ĺ tĂşrova rĂĄno o 4.50 hod.

Namiesto osobnĂ˝ch vlakov odchĂĄdzajĂşcich zo Ĺ tĂşrova rĂĄno o 3.57 hod. do LevĂ­c a 4.05 do NovĂ˝ch ZĂĄmkov od 9. decembra  bude premĂĄvaĹĽ iba jeden osobnĂ˝ vlak – a to do NovĂ˝ch ZĂĄmkov s odchodom zo Ĺ tĂşrova o 4.30 hod .

Proti zruĹĄeniu rĂ˝chlika Ĺ tĂşrovčan uĹž aj vlani protestovalo skoro 150 ÄžudĂ­. PodÄža informĂĄciĂ­ redakcie sa cestujĂşci k tomu chystajĂş aj  teraz, pretoĹže sĂş rozhorčenĂ­ z plĂĄnovanĂ˝ch zmien.

„Je veÄžmi neprĂ­jemnĂŠ, Ĺže novĂ˝ cestovnĂ˝ poriadok uĹž nepočíta s osobnĂ˝m vlakom odchĂĄdzajĂşcim zo Ĺ tĂşrova o 4.05 hod, s ktorĂ˝m sa vedeli Ĺ tĂşrovčania dostaĹĽ do Bratislavy na začiatok rannej zmeny o 6. hodine. NajhorĹĄie je ale to, Ĺže zruĹĄia aj rĂ˝chlik Ĺ tĂşrovčan, ktorĂ˝m iba podÄža vlastnĂ˝ch skĂşsenostĂ­ cestuje pravidelne zo Ĺ tĂşrova 120 – 150 ÄžudĂ­ a v Gbelciach a v Strekove pristĂşpi ďalĹĄĂ­ch 70-80 ÄžudĂ­. Nonsens, Ĺže kĂ˝m z NovĂ˝ch ZĂĄmkov skoro kaĹždĂş polhodinu odchĂĄdza rĂ˝chlik do Bratislavy, tak tĂşto moĹžnosĹĽ, aj to iba malĂş, odoberĂş zo Ĺ tĂşrova“ povedal redakcii Juraj Gavlas, obyvateÄž BĂ­ne, ktorĂ˝ pracuje ako manager v Bratislave a pravidelne cestuje so spomĂ­nanĂ˝mi linkami. PodÄža neho je v ĹĄtĂşrovskom regiĂłne aj tak veÄžmi vysokĂĄ nezamestnanosĹĽ, na druhej strane rĂ˝chlikom Ĺ tĂşrovčan cestuje dostatočnĂŠ mnoĹžstvo cestujĂşcich na jeho ponechanie.  

Podľa cestujúcich výsledok kompromisu medzi rezortom dopravy a železničnou spoločnosťou, v tomto prípade osobný vlak odchádzajúci zo Štúrova o 4.30 nie je vyhovujúci, pretože ľudia nedôjdu do Bratislavy načas ráno na 6.00 na začiatok rannej zmeny, navyše čas bude tesný aj pre tých, ktorým sa práca začína o 7.30. Pritom tento vlak zastaví všade, ale z hľadiska pristupujúcich znamená dôležitejšiu zastávku iba Gbelce a Strekov.

Ĺ tĂşrovo reklamovalo v liste

Mesto Štúrovo reklamovalo v uvedenej veci jednak na príslušnom župnom riaditeľstve osobnej železničnej dopravy, ako aj u hlavného vedúceho oddelenia železničnej dopravy rezortu dopravy. Obidva orgány odpovedali, ale z odpovedí vyplýva, že aj ministerstvo aj železničná spoločnosť ruka v ruke sa držia plánovaných zmien.

RiaditeÄž sekcie Ĺželezničnej dopravy a drĂĄh Jiří Kubáček v odpovedi mestu Ĺ tĂşrovo zdĂ´vodňuje, Ĺže zruĹĄenie  rĂ˝chlika Ĺ tĂşrovčan znamenĂĄ pre cestujĂşcich len menĹĄiu zĂĄĹĽaĹž, pretoĹže ho vlastne iba strieda osobnĂ˝ vlak odchĂĄdzajĂşci rĂĄno o 4.30 do NovĂ˝ch ZĂĄmkov. Tento vlak bude maĹĽ prĂ­chod do NovĂ˝ch ZĂĄmkov o 5.10 hodine, tam prestĂşpia na rĂ˝chlik R 872, ktorĂ˝ potom odchĂĄdza do Bratislavy o 5.21 hod.  Vo svojom liste ďalej poznamenal, Ĺže tĂ­, ktorĂ­ cestovali vlakom rĂĄno o 3.57 budĂş v Bratislave neskorĹĄie o 21 minĂşt, a tĂ­ čo v súčasnosti cestujĂş Ĺ tĂşrovčanom, budĂş v hlavnom meste o 6 minĂşt skĂ´r.

Podľa železničnej spoločnosti sú pre nich podstatné štátom hradené železničné kilometre, oni sa musia zmestiť do ministerstvom danej kvóty.

Na zruĹĄenie ĹĄtĂşrovskĂ˝ch liniek nĂĄm hovorca rezortu dopravy odpovedal emailom. V odpovedi vyjadril, Ĺže osobnĂ˝ vlak odchĂĄdzajĂşci do LevĂ­c o 3.57 si aj podÄža novĂŠho cestovnĂŠho poriadku ponechĂĄ pĂ´vodnĂş trasu, avĹĄak priznĂĄva, Ĺže o osobnom vlaku o 4.05 do Bratislavy viedli častĂŠ spory so Ĺželezničnou spoločnosĹĽou. Nakoniec vyhral nĂĄvrh Ĺželezničnej spoločnosti, to znamenĂĄ, osobnĂ˝ vlak o 4.30 do NovĂ˝ch ZĂĄmkov. PodÄža Ĺželezničnej spoločnosti preto, ak by vlak odchĂĄdzal skorej, to znamenĂĄ, zastihol by rĂ˝chlik R 870,  zmenĹĄil by sa počet cestujĂşcich.

Hovorca rezortu dopravy ohľadne rýchlika Štúrovčan povedal, že od 9. decembra z osobného vlaku s odchodom o 4.30 sa v Nových Zámkoch bude dať prestúpiť na rýchlik R 872 – na prestup bude 11 minút – a z Nových Zámkov do Bratislavy zostane doterajšia trasa rýchlika...

Ministerstvo neprešetrovalo možnosť ponechania rýchlika Štúrovčan na terajšej trase. Kvóta určených kilometrov na trase Štúrovo – Nové Zámky nedovoľuje zavedenie viac vlakov na tejto trase – dokončil vo svojej odpovedi hovorca ministerstva dopravy.

Podľa našich informácií sa pustili cestujúci do zbierania podpisov na ponechanie vlakov. V prípade, že chcete podporiť petíciu, podpisové hárky nájdete na stavebnom oddelení MsÚ, v budove mestského múzea a vo vestibule mestského úradu pri informačnom pulte.
- buch -
Preklad: gp  
 
Dneťný deň

Streda, 03.júla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Miloslav
Zajtra má meniny: Prokop

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Jún 2024 > »
N P U S Š P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týŞdeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1