| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

SĹĽahovanie a ostrovčeky na odpad odročenĂŠ PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Štvrtok, 02.augusta 2012 - 12:49 hod.
obrázokToho roku mesto nevytvorí ostrovy na odpad a ani knižnica sa nesťahuje do budovy školy na Terasách – vysvitlo na júlovom zasadnutí samosprávy. Poslanec Zoltán Csepregi sa spýtal, prečo sa nebude sťahovať knižnica a prečo v hlásení vypracovanom MsÚ sa prečo uvádza, že knižnica by rušila činnosť CVČ,. Podľa neho, keby sa tam nasťahovala v hlásení navrhovaná umelecká škola, tá by skôr rušila činnosť CVČ.
Opýtal sa aj na to, prečo MsÚ naproti deklarovanému úmyslu nezačal doteraz v rámci systému uskladňovania odpadu s vytváraním ostrovčekov na odpad pri panelových domoch.
Csepregi vytýkal aj to, že časť financií na vytvorenie ostrovov na odpad by mesto presmerovalo na spoločenstvo obyvateľov. „Takéto riešenie doteraz nikde neodznelo, navyše samospráva vyčlenila na tento účel 10 tisíc eur. Pokladám za nekorektné, že tieto náklady majú zaplatiť obyvatelia. Podľa toho by sme mali dať obyvateľom zaplatiť aj opravu ciest, chodníkov – však aj to používajú oni“ – rozoberal poslanec Csepregi.
Na pripomienky reagovali primĂĄtor JĂĄn Oravec a hlavnĂ˝ stavebnĂ˝ inĹžinier Miroslav Ĺ afranko.
Primátor ohľadne neskoršieho sťahovania knižnice povedal, že pri obhliadke terénu prišli na to, že knižnica v novom prostredí by mala byť na prízemí, už aj len preto, lebo pri nasťahovaní umeleckej školy by musela byť knižnica opäť narušená. Práve preto označili priestor jedálne ako vhodné miesto pre knižnicu. Na jej prestavbu by však potrebovali 300 tisíc eur, aby bola miestnosť vhodná na prevádzku knižnice. Nakoľko momentálne na to mesto nemá peniaze, MsÚ navrhoval odročenie uznesenia s tým, že v budúcoročnom alebo v nasledujúcich rokoch na to vyčlenia peniaze v rozpočte. Miestnosti na poschodí budovy vyčlenia na účely umeleckej školy.
Knižnica sa preto s určitosťou tohto roku nenasťahuje do budovy školy na Terasách.
Ako dôvod odkladu výstavby ostrovov na odpad Miroslav Šafranko udal veĞmi vysokÊ
nĂĄklady.
„Pôvodná myšlienka bola, že zberné nádoby by mali obyvatelia v uzavretých systémoch, v klietkach, od ktorých by mali kľúč iba obyvatelia daného vchodu, domu. Mesto plánovalo ku každému väčšiemu panelovému bloku vytvoriť jeden uzamykateľný ostrov na odpad“– vysvetlil Šafranko. „Žiaľ podľa predošlého rozpočtu by jeden taký ostrov, vybetónovanie a oplotenie stálo 4500 eur. Oddelenie výstavby hľadalo na internete aj také firmy , ktoré vyrábajú hotové, na miesto transportovateľné ostrovy. Tieto sú ešte drahšie, ich cena je 10 tisíc eur. Práve preto z rozpočtu vyčlenených 10 tisíc eur na tento účel, by tohto roku vybetónovali iba tie miesta, kde stoja kontajneri v blate, na nevhodnom mieste“ – povedal Miroslav Šafranko a dodal, že výstavbu 40 – 70 zberných ostrovov si pri uvedenej realizačnej cene mesto v súčasnom stave zo súčasného rozpočtu nemôže dovoliť.
To znamenå, Şe výstavbu ostrovov na odpad mesto odloŞilo na neskorťie.
Zoltán Csepregi naďalej nechápe, prečo by chceli časť financovania preniesť na obyvateľov, a prečo by sa výstavba ostrovov nemohla začať aj keď len postupne.
PrimĂĄtor JĂĄn Oravec naopak to vidĂ­ tak, Ĺže obyvatelia by mali prispieĹĽ do financovania. Ostrovy na odpad a kontrolovanĂ˝ zber odpadu by bol v ich zĂĄujme, pretoĹže oni vyrĂĄbajĂş odpad. – „Keď budĂş ostrovy hotovĂŠ, bude účinnejĹĄie aj hospodĂĄrenie s odpadom. OkamĹžite sa ukĂĄĹže, ku ktorĂŠmu bloku koÄžkokrĂĄt treba Ă­sĹĽ pre kontajnery, to znamenĂĄ, kto vyrobĂ­ viac odpadu. Nestalo by sa ani to, Ĺže z inĂŠho domu by preniesli odpad do ich kontajneru. K nĂĄdobĂĄm na odpad by sa nedostali „prehÄžadĂĄvači“ odpadu, bolo by to aj  v zĂĄujme obyvateÄžov“ – zdĂ´vodnil primĂĄtor.
Jedno je isté, tohto roku nezačnú s výstavbou ostrovov na odpad.

-buch- (preklad: gp)
 
Dneťný deň

Streda, 03.júla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Miloslav
Zajtra má meniny: Prokop

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Jún 2024 > »
N P U S Š P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týŞdeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1