| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

EmlĂŠkeiben ĂŠl az ember PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Štvrtok, 03.mája 2012 - 14:37 hod.
obrĂĄzok

Hamarosan itt a nyár, a szünidő, az üdülés, a kirándulás a kempingezés ideje. A cserkészek számára pedig a táborozásé. Egy csörgedező kispatak partja melletti tisztáson tábortűz fénye villan fel, cserkészek ülnek körülötte. Engedjék meg, hogy meghívjam Önöket közéjük és elmeséljem egy öregcserkész első táborozási élményét.

   

MĂĄr kisiskolĂĄs koromban vĂĄgyĂłdtam arra, hogy cserkĂŠsz legyek, ĂŠs nyĂĄron cserkĂŠsztĂĄborba menjek. MĂŠg inkĂĄbb vĂĄgyĂłdtam, miutĂĄn ĂŠdesanyĂĄm elengedett a bĂĄtyĂĄmmal GĂśdĂśllőre, a nagy nemzetkĂśzi cserkĂŠsztĂĄborba, a Jamboryt meglĂĄtogatni. Így mikor elsős gimnazista lettem, ÉrsekĂşjvĂĄrott, ahol a gimnĂĄziumnak volt cserkĂŠszcsapata, mindjĂĄrt be is iratkoztam ĂŠs a szĂźnidőben mĂĄr el is mentem kĂŠt hĂŠtre tĂĄborozni. Nagyon szĂŠp helyen voltunk.  RepiĹĄte ĂŠs BanskĂĄ Ĺ tiavnica kĂśzĂśtt egy kis patak mellet, amely kĂśrbe zĂĄrta a szikla alatti kis tisztĂĄst. Nagyon szĂŠpen teltek a napok, eljĂĄrtunk kirĂĄndulni is ĂŠs estĂŠnkĂŠnt tĂĄbortĂźzet gyĂşjtottunk. MĂĄr az utolsĂł hĂŠt kezdődĂśtt. A  tĂĄbortĹąz utĂĄn  takarodĂłt fĂşjtak, lefekĂźdtĂźnk ĂŠs hamar elaludtunk. Kis idő telhetett el, amikor arra ĂŠbredtĂźnk, hogy riadĂłt trombitĂĄlnak. Gyorsan felĂśltĂśzkĂśdtĂźnk ĂŠs a sĂĄtor előtt sorakozva vĂĄrtuk a tĂĄborparancsnokunk parancsĂĄt. Bejelentette, hogy ellensĂŠg tĂĄmadta meg a tĂĄborunkat ezĂŠrt minden raj sorba felsorakozik a patak mentĂŠn ĂŠs vĂŠdi a tĂĄbort. Embereket lĂĄttunk a tĂşlsĂł parton ide-oda szaladgĂĄlni. Egy kis idő mĂşltĂĄn csend lett ĂŠs lefĂşjtĂĄk a riadĂłt. Felzaklatottan fekĂźdtĂźnk le ĂŠs ĂĄlom nem jĂśtt a szemĂźnkre. Egyszer csak azt halottuk, hogy furcsĂĄn kezd zĂşgni az erdő ĂŠs egyre hangosabban. Majd hatalmas villĂĄmlĂĄsok csapdostak valahol a kĂśzelĂźnkben, amit a szikla Ăşgy hangban, mint fĂŠnyben mindig utĂĄnozott. Nagy zĂĄporeső kĂśvetkezett. MindnyĂĄjan a sĂĄtor egyik sarkĂĄba bĂşjtunk Ăśssze ĂŠs elkezdtĂźnk imĂĄdkozni. TĂśbb mint fĂŠlĂłrĂĄt tarthatott a szĂśrnyĹą idő, nekĂźnk vĂŠgtelennek tĹąnt. Meg is fogadtam, csak kerĂźljek szerencsĂŠsen haza, soha tĂśbbet nem megyek cserkĂŠsztĂĄborba. PĂĄr nap mĂşlva csomagoltunk ĂŠs indultunk haza. Az ĂşjvĂĄri ĂĄllomĂĄsra Ăşgy este hĂŠtre ĂŠrkeztĂźnk, az ĂŠn vonatom egy Ăłra mĂşlva indult PĂĄrkĂĄnyba. Úgy ĂŠjfĂŠltĂĄjban ĂŠrkeztem meg. Az Ăşton minden ĂĄllomĂĄs utĂĄn ĂĄllandĂłan figyeltem, hogy hĂĄnyan maradnak mĂŠg a vonaton. VĂŠgre megĂŠrkeztĂźnk. Rajtam kĂ­vĂźl csak a kalauzok szĂĄlltak ki. Az ĂĄllomĂĄson mĂŠg egy kicsit vĂĄrtam, hĂĄtha valaki mĂŠgiscsak jĂśn be a vĂĄrosba, de sajnos senki. Így aztĂĄn fĂŠlve elindultam a  vaksĂśtĂŠtben a hĂĄrom ĂŠs fĂŠl kilomĂŠteres keramiton be a vĂĄrosba. Mindig jobban kezdtem fĂŠlni. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy ahogyan ĂŠn lĂŠpkedek, ugyan Ăşgy valaki, lĂŠpkedve jĂśn utĂĄnam, ha megĂĄlltam a lĂŠpĂŠsek zaja is elmaradt. MĂĄr kivert a verejtĂŠk, amikor rĂĄjĂśttem, hogy ezt a zajt a csajkĂĄm okozza a hĂĄtizsĂĄkom tetejĂŠn. VĂŠgre elĂŠrtem az ĂĄllomĂĄsi Ăşt azt a rĂŠszĂŠt, ahol voltak mĂĄr hĂĄzak ĂŠs ahonnan mĂĄr ki volt vilĂĄgĂ­tva az Ăşt. Itt ĂşjbĂłl megfogadtam, hogy nekem elegem volt a tĂĄborozĂĄsbĂłl ĂŠs soha tĂśbbĂŠ nem megyek. Az Ăşj iskolaĂŠv kezdete előtt egy kicsit gondolkodtam, azutĂĄn megint jelentkeztem ĂŠs az Ăłta is mindig, ha lehetett voltam nyĂĄron cserkĂŠsztĂĄborban.

Fatter Imre, ĂśregcserkĂŠsz

 
Dneťný deň

Streda, 03.júla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Miloslav
Zajtra má meniny: Prokop

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Jún 2024 > »
N P U S Š P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týŞdeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1