| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

ZabudnutĂ­ hrdinovia PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 3
SlabéVynikajúce 
Utorok, 13.decembra 2011 - 11:32 hod.

Na vojnovom cintoríne Červenej armády v Štúrove, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, je pochovaných 5 248 vojakov v 168 jednotlivých a 8 skupinových hroboch. Na malých hroboch sú umiestnené náhrobné kamene, na ktorých sú uvedené mená padlých vojakov, alebo je len napísané „večnaja slava geroju“. Žiaľ z celkového počtu pochovaných, menný zoznam obsahuje v súčasnosti len 897 mien, ostatní sú neznámi. Vďaka pátracej skupine Hviezda v Rusku sa tento údaj onedlho rozšíri na rovných 900. Prostredníctvom Ruského veľvyslanectva na Slovensku dostanú traja vojaci, ktorí sú tu pochovaní pamätnú tabuľu s menom, a to dvaja Hrdinovia Sovietskeho zväzu a jeden vojak. V závere II. svetovej vojny sa odohrali tie najvýznamnejšie boje práve v okolí Štúrova. Životné osudy dvoch Hrdinov ZSSR pochovaných na „Ruskom cintoríne“ v Štúrove teraz uverejníme na základe informácií poskytnutých Stanislavom Bursom, človekom, ktorý má na srdci osud a zachovanie pamiatky padlých vojakov ČA. Musím podčiarknuť, že sa jedná o materiál, ktorý je prvýkrát publikovaný na Slovensku! Výnimočným je oboznámiť sa s osudmi vojakov, ktorí zomreli v bezohľadnom boji v tomto kraji, bez ohľadu na ich národnosť.

     Nikolaj Semenovič Artamonov sa narodil v roÄžnĂ­ckej rodine 21. mĂĄja 1919 v dedine Nekljudovka. V roku 1941 bol odvedenĂ˝ do radov ČA. Po ukončenĂ­ vojenskej leteckej ĹĄkoly bol v roku 1942 ako stĂ­hač v hodnosti podporučíka preradenĂ˝ na docvičenie k bojovĂŠmu Ăştvaru. Svoj prvĂ˝ zostrel nepriateÄžskĂŠho lietadla dosiahol 25. jĂşla 1943 v priestore Kalinina, keď k zemi odporúčal nemeckĂŠ prieskumnĂŠ lietadlo Hs-126. Po absolvovanĂ­ 165 bojovĂ˝ch letov /z ktorĂ˝ch bolo 32 prieskumnĂ˝ch/, v ktorĂ˝ch absolvoval 42 vzduĹĄnĂ˝ch sĂşbojov, bol uĹž v hodnosti nadporučíka. 10. marca 1944 bol zaradenĂ˝ ako pomocnĂ­k veliteÄža vzduĹĄnej streÄžby pluku.
     Svoje poslednĂŠ vzduĹĄnĂŠ vĂ­ĹĽazstvo kpt. N.S. Artamonov dosiahol 11. marca 1945, keď sa mu podarilo v priestore Hercegfalva (MR) zostreliĹĽ nemeckĂş stĂ­hačku Fw 190. TĂ˝m pĂĄdom mal na konte celkovo 28 samostatnĂ˝ch a 8 skupinovĂ˝ch zostrelov nepriateÄžskĂ˝ch lietadiel.
     Dňa 25. marca 1945 sa začala Bratislavsko – BrnenskĂĄ operĂĄcia. Artamanovi vojaci so svojimi stĂ­hačkami Lavočkin La 5Fn operovali z poÄžnĂŠho letiska nachĂĄdzajĂşceho sa v blĂ­zkosti Ĺ˝eliezoviec. OdtiaÄž kpt. N.S. Artamonov 26. marca 1945 vyletel na svoje poslednĂŠ dva bojovĂŠ lety, aj keď nemusel. Doktor pluku mu zakĂĄzal letieĹĽ, lebo zdravotne nebol v poriadku. On odmietol jeho nĂĄmietky a vyletel na prieskumnĂ˝ let do priestoru Nitry a VrĂĄbel. Od VrĂĄbel smerom na Levice objavil nemeckĂş motorizovanĂş kolĂłnu smerujĂşcu k frontu. Po pristĂĄtĂ­ vĂ˝sledky svojho prieskumu zahlĂĄsil veliteÄžovi divĂ­zie Judakovi.
     Ako sprĂĄvny veliteÄž vyletel kpt. Artamonov na čele „lavočiek“ ich pluku. Aby neboli spozorovanĂ­, kolĂłnu obleteli veÄžkĂ˝m oblĂşkom a začali na ňu Ăştok z 800 m odzadu. Po znĂ­ĹženĂ­ letu na účinnĂ˝ dostrel sa na ceste rozpĂştalo peklo a  jedna ohnivĂĄ drĂĄha z nich si naĹĄla svoju obeĹĽ. Počas “šturmovky” na kolĂłnu naplno zasiahla „lavočku“ kpt. Artamonova. TĂĄ po zĂĄsahu začala vo vzduchu okamĹžite horieĹĽ. RanenĂ˝ pilot s poslednĂ˝m zbytkom unikajĂşcich sĂ­l nasmeroval svoju horiacu fakÄžu do nemeckej kolĂłny. Po dopade do jej radov podriadenĂ­ hrdinskĂŠho pilota uvideli, ako na ceste nastal veÄžkĂ˝ vĂ˝buch. Do tohto priestoru okamĹžite vyslali ÄžudĂ­, aby jeho telesnĂŠ pozostatky previezli do Ĺ˝eliezoviec. Vďaka tomu vieme, Ĺže kpt. Artamonov zahynul v priestore Teliniec. Po prevoze jeho telesnĂ˝ch pozostatkov do Ĺ˝eliezoviec bol zo vĹĄetkĂ˝mi vojenskĂ˝mi poctami pochovanĂ˝. Nemal tam vĹĄak dlhĂ˝ odpočinok, lebo o rok neskĂ´r bol exhumovanĂ˝ a opätovne pochovanĂ˝ na vtedy budujĂşcom sa cintorĂ­ne padlĂ˝ch sovietskych vojakov v Ĺ tĂşrove. No tentokrĂĄt bol uloĹženĂ˝ do jednĂŠho zo spoločnĂ˝ch hrobov, bez označenia o koho sa jednĂĄ.
     Na prĂ­kaz PrezĂ­dia najvyĹĄĹĄieho sovietu ZSSR bola npor. N.S. Artamonovi 19. augusta 1944 za dosiahnutĂŠ bojovĂŠ zĂĄsluhy udelenĂĄ ZlatĂĄ Hviezda Hrdinu Sovietskeho zväzu a Leninov rĂĄd. V materiĂĄloch MÚ Ĺ tĂşrovo je doteraz evidovanĂ˝ pod p. č. 337.

Je pozoruhodné, že za boje v našom regióne získal ocenenie „hrdinu“ aj jeden letec, ktorý tu bol zostrelený a prišiel o nohu. Jedná sa o letca Nikolaja Sergejeviča Jegorova, ktorý za ťažké zranenie v boji v okolí Štúrova dostal to najvyššie vyznamenanie udeľované v ZSSR.
     Aleksej Fedorovič Lebedev sa narodil 14. marca 1924 v Bunjakovke v sedliackej rodine. V mĂĄji 1943 dostal Aleksej Lebedev povolĂĄvacĂ­ rozkaz do radov ČA. Po absolvovanĂ­ vojenskej ĹĄkoly mu bola pridelenĂĄ hodnosĹĽ podporučíka a funkcia veliteÄža čaty. V januĂĄri 1945 jeho pluk viedol boje na ĂşzemĂ­ nachĂĄdzajĂşcom sa na severnej strane rieky Dunaj. Tam mali prĂ­sluĹĄnĂ­ci 2. prĂĄporu 677. streleckĂŠho pluku 5. januĂĄra 1945 zaujatĂŠ pozĂ­cie v blĂ­zkosti obce BelĂĄ. Vojaci Lebedevovej čaty videli, Ĺže asi 300 m pred nimi na neveÄžkej vyvýťenine sa rysujĂş kontĂşry nemeckĂ˝ch zĂĄkopov. O druhej v noci 6. januĂĄra 1945 zavolal mladĂŠho veliteÄža na svoje veliace stanoviĹĄte veliteÄž pluku mjr. Borodin. Bolo mu jasnĂŠ, Ĺže nepriateÄžskĂŠ pozĂ­cie mĂ´Ĺžu dobiĹĽ len v rĂĄmci nečakanĂŠho Ăştoku, keď dokonale vyuĹžijĂş moment prekvapenia. „Do svitania musĂ­ byĹĽ dedina naĹĄa! To je Ăşloha vaĹĄej čaty. Viem, Ĺže ste chlapĂ­ci, verĂ­m, Ĺže nesklameš…“ – povedal veliteÄž pluku podporučíkovi Lebedevovi. O 03.00 hod. vyrazil dvadsaĹĽročnĂ˝ veliteÄž so svojimi podriadenĂ˝mi. V momente, keď im k nepriateÄžskĂ˝m zĂĄkopom ostĂĄvalo len pĂĄr desiatok metrov, nočnĂŠ ticho preruĹĄila dĂĄvka guÄžometu a nočnĂş krajinu osvetlili vystrelenĂŠ svetlice. MladĂ˝ veliteÄž vtedy chytil dva granĂĄty a začal sa plaziĹĽ k postaveniu guÄžometnĂŠho hniezda. Keď bol od neho vzdialenĂ˝ tak 8 aĹž 10 metrov, hodil do neho postupne obidva granĂĄty. GuÄžomet zmÄşkol. Vojaci sa zodvihli zo zeme k Ăştoku. V tom momente nemeckĂ˝ guÄžomet opätovne oĹžil. Lebedev sa vtedy zodvihol zo zeme a vlastnĂ˝m telom zakryl nepriateÄžskĂ˝ guÄžomet. PodriadenĂ­, vidiac čo sa stalo, sa vrhli do Ăştoku a v momente dobili nepriateÄžskĂŠ pozĂ­cie. Po boji LebedevovĂ­ spolubojovnĂ­ci naĹĄli iba bezduchĂŠ telo svojho veliteÄža odpočívajĂşce stĂĄle na Ăşsti umlčanĂŠho guÄžometu. O kus ďalej od neho leĹžali traja zabitĂ­ nemeckĂ­ vojaci a jeden ranenĂ˝.
     TelesnĂŠ pozostatky mladĂŠho hrdinu ppor. Alekseja Fedoroviča Lebedeva boli za smĂştočnej hudby ĹĄesťčlennĂŠho vojenskĂŠho orchestru a za čestnĂ˝ch sĂĄlv zo samopalov a puĹĄiek, pochovanĂŠ 1 km juhozĂĄpadne od osady MalĂĄ Tata (časĹĽ obce KamennĂ˝ Most). NeskĂ´r boli exhumovanĂŠ a Ăşdajne prevezenĂŠ na cintorĂ­n padlĂ˝ch sovietskych vojakov v dedine BelĂĄ. A odtiaÄž ku konečnĂŠmu odpočinku na centrĂĄlny cintorĂ­n padlĂ˝ch sovietskych vojakov v Ĺ tĂşrove. A. F. Lebedev tu odpočíva v spoločnom hrobe pod p. č. 547.
     O hrdinskom čine ppor. A.F. Lebedeva jeho priamy nadriadenĂ˝, veliteÄž 677. streleckĂŠho pluku mjr. Borodin, uĹž 11. januĂĄra 1945 napĂ­sal nĂĄvrh na udelenie titulu Hrdina ZSSR in memoriam. Na jeho podklade  bol ppor. A. F. Lebedevovi PrĂ­kazom PrezĂ­dia NajvyĹĄĹĄieho sovietu ZSSR dňa 28. aprĂ­la 1945  udelenĂ˝ titul Hrdina ZSSR In memoriam a Rad Lenina.
     Členovia pĂĄtracieho oddielu Hviezda, nachĂĄdzajĂşci sa v dedine Ĺ˝elannoje, sa snaĹžia napraviĹĽ krivdy, ktorĂŠ boli v rĂĄmci stalinskĂ˝ch čistiek a represĂĄliĂ­ spĂĄchanĂŠ na Lebedevovej rodine, ale nielen na nej… Vďaka ich iniciatĂ­ve uĹž o svojom zabudnutom rodĂĄkovi vedia aj obyvatelia jeho rodnej obce. A hlavne na ich počin mu bol v rodnej Bunjakovke odhalenĂ˝ 9. mĂĄja 2010 pamätnĂ­k a bude jeho meno uvedenĂŠ na mieste jeho poslednĂŠho odpočinku (spolu so spolubojovnĂ­kom Artamonovom a vojakom Knopovom) aj na pamätnej tabuli umiestnenej na vojnovom cintorĂ­ne Červenej armĂĄdy v Ĺ tĂşrove.

 

MateriĂĄl Stanislava Bursu spracoval JĂşlius JuhĂĄsz

 
Dneťný deň

Streda, 03.júla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Miloslav
Zajtra má meniny: Prokop

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Jún 2024 > »
N P U S Š P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týŞdeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1