| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Ésszel durrangassunk PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Nedeža, 14.decembra 2008 - 08:16 hod.

Karácsony környékén jelentősen megszaporodik a pirotechnikai eszközök vásárlásának aránya. Ilyenkor nem csak a fiatalabb korosztály szerez be néhány, a szilveszteri estét még változatosabbá tévő hanggránátot. A nagy durranások közepette azonban nem árt óvatosnak lenni: a petárdák ugyanis nem csak az állatokat ijesztik meg, hanem nekünk, embereknek is sérüléseket okozhatnak.

   

 

Karácsony környékén sokat lehet hallani arról, hogy Magyarországon csakis Szilveszterkor használhatók a pirotechnikai eszközök. Bármilyen meglepő, Szlovákiában is egész évben tilos a petárdázás, kivételt csupán az év utolsó napja képez. Mindez azért fura, mert a lakótelepeken már a tél beköszöntével megkezdődik a durrogtatás, és sok helyen szinte egész évben hallani petárda keltette zajokat. Szlovákiában nincs általánosan meghatározva, hogy december 31-én mettől meddig szabad „lövöldözni”, ezt a települések saját rendeletben szabályozhatják. Míg Magyarországon az előírások megszegéséért 50 ezer forintos bírság jár, Szlovákiában nem igazán tudják büntetni az ilyesmit – csak tettenérés esetén lehet bírságolni - a pénzbüntetés csupán 500 korona. Mivel Szlovákiában nem tiltott a petárdák egész évi árusítása, sok Duna túloldalán lakó nálunk szerzi be hanggránátját. Karácsony előtt, egyes határátlépések alkalmával ezért a pirotechnikai eszközöket is ellenőrizni szokták: a határon ugyanis szinte semmilyen komolyabb fajtát nem szabad átvinni, kivételt csak a játékos és a római gyertya jellegĹą „petárdák” (például születési tortákrat díszítő fények) képeznek. Sokan azonban nagyrakétákat és más tüzijátékokat is megpróbálnak a túloldalra csempészni, ezek már a második és a harmadik kategóriás eszközök közé tartoznak.
 
Magyar állampolgár egyébként csak az első típusnak megfelelő petárdákat vásárolhat és tarthat magánál. Ha valakit a tiltott fajta tartása miatt kapnak rajta, a hanggránátok elkobzásán kívül szabálysértési feljelentésre is számíthat. A pirotechnikai termék jogosulatlan birtoklása, felhasználása, a pirotechnikai tevékenységekre vonatkozó előírások megszegése esetén a rendőrség jelenleg 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot róhat ki.A petárdázással egyébként, főleg néhány pohár pezsgő után nem árt vigyázni: a komolyabb eszközök ugyanis különféle sérüléseket okozhatnak, és akár halláskárosodással is járhat egy fülhöz közel elrobbanó „gránát“.
 
A Szilveszter a házi kedvencek, főleg a kint tartózkodó kutyusok számára jelent rémálmot: a durranások ugyanis megijesztik őket. Ilyenkor ezért nem árt még alaposabban bezárni őket, hogy nehogy az újév napja kutyusunk keresésével, vagy betegségével kezdődjön  Szép
 
Dneťný deň

Streda, 03.júla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Miloslav
Zajtra má meniny: Prokop

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Jún 2024 > »
N P U S Š P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týŞdeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1