| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

III. Sobieski JĂĄnos visszatĂŠrt PĂĄrkĂĄnyba PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Štvrtok, 06.novembra 2008 - 14:49 hod.
52e
 „1543-ban a törökök elfoglalták Esztergom várát, s vele szemben a Duna partján lévő település, mai nevén Párkány is a török félhold uralma alá került. Ekkortájt erre fele nehéz idők jártak. Az ország felett hatalmas felhők tornyosultak. Az emberek féltek, rettegésben éltek. Veszélybe került a kereszténység puszta léte is. Míg nem XI. Ince pápa kérésének eleget téve III. Sobieski János, lengyel király, hadvezér és Lotharingiai Károly osztrák főherceg, parancsnok elindultak, hogy a törökök által elfoglalt területeket felszabadítsák…”

 

A párkányi LIMES-ANAVUM Regionális Kulturális Társulás és Párkány önkormányzata szervezésében október 24-én és 25-én városunk leghíresebb és egyben legjelentősebb történelmi eseményének, az 1683. október 9-én lezajlott „Párkányi csata” 325. évfordulójának méltó megünneplésére került sor.   Pénteken „A szabad Közép-Európa múltja és jövője” címmel érdekfeszítő nemzetközi konferencia zajlott a helyi VMK-ban. Az előadók Szakács Lajos, hadtörténész Budapest (a Sobieski család leszármazottja), Arkadiusz Adamczyk professzor Lengyelország, Duka-Zólyomi Árpád, EP-képviselő Szlovákia, Sógor Csaba, EP képviselő Románia és a Magyar OrszággyĹąlés Európai Uniós Főosztálya képviseletében Szesztay Ádám voltak. Vojtech Dangl pozsonyi hadtörténész előadását Juhász Gyula tolmácsolásában hallgathattuk meg. A tartalmas előadásokat Farkas Iván parlamenti képviselő vezette fel. Ezt követően a Városi Múzeumban Győrfi Lajos szobrászmĹąvész kiállítását tekinthettük meg. A tárlatot a Magyar MĹąvelődési Intézet és KépzőmĹąvészeti Lektorátus képviseletében Prókai Gábor nyitotta meg. Másnap az emlékünnepség ünnepi szentmisével folytatódott a római katolikus Szent Imre plébánia templomban. A főcelebráns Székely János segédpüspök volt. KözremĹąködtek Stilla Pectus női kamarakórus és a Szivárvány Vegyeskar. A templomból az ünneplő vendégsereg átvonult a szoboravató ünnepség színhelyére, a Sobieski utcán, a plébánia előtt újonnan kialakított kis parkhoz. Az összegyĹąlteket Szép Rudolf, Párkány alpolgármestere és Németh József, Esztergom alpolgármestere köszöntötte. Az emlékünnepség főszónoka Zenon Kosiniak Kamysz, a lengyel hadügyminiszter helyettese volt. A nemzeti színĹą szalagok átvágásával megtörtént a díszes kőalapzatra ráhelyezett III. Sobieski János törökverő lengyel király bronzból készült lovasszobrának a felavatása. Győrfi Lajos, szobrászmĹąvész legújabb monumentális alkotása igencsak szépre sikeredett. Az emlékmĹąvet Székely János segédpüspök és Pólya Csaba református lelkész áldották meg. Ünnepi beszédet mondtak: Dušan Čaplovič, szlovák miniszterelnök helyettes, Szentiványi Gábor, a magyar külügyminisztérium államtitkára, Csáky Pál, parlamenti képviselő, az MKP elnöke és Bogdan Wrzochalski, lengyel tanácsos. Dániel Erzsébet, a LIMES-ANAVUM Regionális Kulturális Társulás és szoborbizottság elnöke minden anyagi és erkölcsi támogatónak megköszönte a segítséget és az emlékmĹąvet a civil szervezet nevében átadta Párkány városának. Az emlékünnepséget Szigeti László, parlamenti képviselő vezette le. KözremĹąködtek Dráfi Mátyás, Jászai díjas színmĹąvész és Ölveczky András, a komáromi „Álmodozók” diákszínpad tagja. A szoboravató emlékünnepség koszorúzással zárult. Az emlékmĹą megálmodói Sóky Árpád, Šedivý József, Bartusz Gulya építészmérnök és Barta Gulya festőmĹąvész voltak.

 52a

2003-ban a „Párkányi csata“ 320. évfordulójának alkalmából megrendezett I. történelmi konferencián elfogadott MEMORANDUM a párkányi diadal dicsőségére felállítandó emlékmĹą szándékáról szólt. Megalakult a szoborbizottság, amely tevékenységével az emlékmĹą mihamarabbi megvalósítását tĹązte ki céljául. Az önfeláldozó munka oroszlánrészét Dániel Erzsébet vállalta magára. Fő feladatának tekintette a lovasszobor összköltségének (4,5 millió korona) az előteremtését. A sok utánajárás, kilincselés, levelezés során bizony számtalan akadályba ütközött. De úgy látszik a szobor ügy sikeres kimenetelének érdekében mindent megmozgatott. Ugyanis III. Sobieski János, lengyel király, hadvezér, 325 év múltán lám visszatért Párkányba. Ez alkalommal bronzszobor formájában, bizonyára békés szándékkal, hirdetvén a lengyel-magyar, lengyel-szlovák, illetve mindhárom nemzet közti barátság és együvé tartozás eszméit.

52b

Cucor Roland

 
Dneťný deň

Streda, 03.júla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Miloslav
Zajtra má meniny: Prokop

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Jún 2024 > »
N P U S Š P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týŞdeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1