| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

ČitateÄžskĂ˝ list: tĂŠma Sobieskeho ulica PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Utorok, 26.júna 2012 - 08:13 hod.

Nedávno sa do rúk redakcie dostal čitateľský list. Autor listu sa sťažuje na stav úseku Sobieskeho ulice (úsek od kultúrneho domu). Uverejňujeme jednotlivé časti listu.“Kedy môžeme očakávať rozhlas, poriadny, použiteľný chodník na oboch stranách cesty, ktorý neobsadia autá stavebných firiem? Roznášanie reklamných letákov by sme si prosili aj mimo obdobia prichádzajúcich volieb. Sľuby plynule prichádzajú. Nedá sa všetko zakrývať tým, že keď sa dostavia Sobieski rezidencia, opeknie aj ulica, pretože to potrvá ešte dobrých pár rokov. Udržiavať a rekonštruovať netreba len sídliská a ich okolie! Je ľahké nasťahovať sem ľudí s horším sociálnym postavením. Ešte viac zničia obraz ulice, ukradnú všetko s čím sa dá hýbať, dane a za odpad neplatia, pritom denný cirkus je garantovaný. Aký obraz ponúka ulica tomu, kto sa tam práve prechádza? Život je aj za kultúrnym domom, ba aj nižšie! Týmto listom by som chcel upozorniť na podobné problémy!“


Náš mesačník si vypýtal názor viacerých poslancov aj zástupcu primátora. Nasledujú ich odpovede.

KornĂŠlia SlabĂĄkovĂĄ:

„Ak vyzerĂĄ situĂĄcia tak, ako je to opĂ­sanĂŠ, nie je to dobrĂ˝ a vyhovujĂşci stav. Ja osobne som sa tĂ˝mto problĂŠmom eĹĄte nezaoberala. Ale sĂş na MsÚ prĂ­sluĹĄnĂŠ oddelenia a v MZ prĂ­sluĹĄnĂŠ odbornĂŠ komisie, ktorĂ˝m rieĹĄenie tohto problĂŠmu prinĂĄleŞí. Preto by som odporučila autorovi obrĂĄtiĹĽ sa nielen na poslancov, ale aj na MsÚ. Autor mĂĄ pravdu v tom, Ĺže  asi aĹž po dokončenĂ­ Rezidencie by mohlo a malo nastaĹĽ vĂ˝raznĂŠ zlepĹĄenie vzhÄžadu danej lokality. Čo by sa mohlo dovtedy upraviĹĽ, akĂŠ veÄžkĂŠ investĂ­cie by to boli, to uĹž je prĂĄve na posĂşdenĂ­ odbornĂ­kov, prĂ­padne MZ. MyslĂ­m si, Ĺže je dobrĂŠ, Ĺže autor tento problĂŠm naznačil. A určite by bolo potrebnĂŠ sa nĂ­m zaoberať”.


Frantiťek Árendås:

Stav viacerĂ˝ch ulĂ­c a verejnĂ˝ch priestranstiev v Ĺ tĂşrove naozaj nie je vo vyhovujĂşci. NetĂ˝ka sa to len ulice Sobieskeho. PatrĂ­ sem aj DruĹžstevnĂ˝ rad, GaĹĄtanovĂĄ ul., LipovĂĄ ul., Ĺ tefĂĄnikova  ul., Ĺ˝elezničnĂ˝ rad., ulica Pri garĂĄĹžach, Pri starej poĹĄte, DunajskĂĄ - ktorĂĄ je dokonca bez spevnenĂŠho povrchu, NĂĄmestie pri ĹĄtadiĂłne, najdiskutovanejĹĄia ulica je určite NĂĄnanskĂĄ cesta a mohli by sme menovaĹĽ ďalĹĄie a ďalĹĄie. Je pravdou, Ĺže Sobieskeho ulica je v poslednom obdobĂ­ „ako keby zabudnutá“, ale určite to mĂĄ svoje objektĂ­vne príčiny. Vieme, Ĺže v súčasnosti prebieha vĂ˝stavba čističky odpadovĂ˝ch vĂ´d a s tĂ˝m sĂşvisiacej infraĹĄtruktĂşry aj na uvedenej ulici. V tejto lokalite sa eĹĄte stĂĄle relizuje projekt vĂ˝stavby polyfunkčnĂŠho komplexu a vĂ˝stavba rodinnĂ˝ch domov, kde je nutnĂŠ zabezpečiĹĽ napojenie na inĹžinierske siete, čo samozrejme sĂşvisĂ­ so zĂĄsahom do verejnej komunikĂĄcie a chodnĂ­kov. Nebolo by asi rozumnĂŠ investovaĹĽ zbytočne finančnĂŠ prostriedky na rekonĹĄtrukciu chodnĂ­kov a cesty, pokiaÄž tieto prĂĄce nie sĂş ukončenĂŠ. Samozrejme, tĂ˝mto nie je vylúčenĂŠ zaradenie rekonĹĄtrukcie Sobieskeho ulice do plĂĄnu investĂ­ciĂ­ mesta. MusĂ­me si vĹĄak uvedomiĹĽ, Ĺže stav mestskĂ˝ch financiĂ­ nie je v ideĂĄlnom stave pre realizĂĄciu vĹĄetkĂ˝ch investičnĂ˝ch akciĂ­ v krĂĄtkom časovom horizonte a ak sa mesto nechce zadlĹžovaĹĽ, určite je nutnĂŠ rozvrhnúż tieto investĂ­cie na dlhĹĄie obdobie a sprĂĄvne určiĹĽ priority na zĂĄklade odbornĂ˝ch analĂ˝z. Jednou z moĹžnostĂ­, ako potrebnĂŠ financie zĂ­skaĹĽ, sĂş fondy z EÚ. Určite to nie je jednoduchĂŠ a Ăşspech vĂ´bec nie je zaručenĂ˝, ale myslĂ­m si, Ĺže sĂş vyuŞívanĂŠ na rozvoj nĂĄĹĄho mesta nedostatočne.
K mestskému rozhlasu: Podľa mojich zistení na mestskom úrade sú zodpovední zamestnanci poverení preskúmať možnosti realizácie a výšku potrebných finančných prostriedkov na rekonštrukciu zastaraného mestského rozhlasu a to nie len na Sobieskeho ulici, ale na celom území mesta. Realizácia určite bude vyžadovať nemalé investičné náklady. MZ sa touto témou bude určite v budúcnosti zaoberať. Viem, že som Vás mojou odpoveďou určite neuspokojil a nevyriešil sa tým osud Sobieskeho ulice, ale dúfam, že v blízkej budúcnosti sa tieto problémy určite vyriešia k spokojnosti obyvateľov tejto časti mesta a „stará ulica“ získa späť svoju vážnosť.

Gabriel KarakĂĄn:
OtĂĄzka mestskĂŠho rozhlasu bola uĹž niekoÄžkokrĂĄt tĂŠmou zasadnutĂ­ mestskĂŠho zastupiteÄžstva v uplynulom obdobĂ­ (tu nemyslĂ­m iba na terajĹĄie postavenie). RieĹĄenĂ­m problĂŠmu by bola vĂ˝mena starĂŠho nefunkčnĂŠho zariadenia na modernĂ˝ bezdrĂ´tovĂ˝ systĂŠm na celom ĂşzemĂ­ mesta, aj na stanici. Financovanie projektu by bolo formou konkurzu. Ak dobre viem, zodpovednĂ˝ odbornĂ­k mestskĂŠho zastupiteÄžstva uĹž urobil kroky vo veci. Bez finančnej podpory by sa to dalo uskutočniĹĽ len ako investĂ­ciu v tom prĂ­pade, ak by to mestskĂŠ zastupiteÄžstvo zaradilo medzi uskutočniteÄžnĂŠ investĂ­cie a samozrejme schvĂĄlilo potrebnĂŠ  financie. To vĹĄak v súčasnosti nie je jasnĂŠ, či by to iĹĄlo na ĹĽarchu mestskĂŠho rozpočtu alebo formou Ăşveru.

OtĂĄzka chodnĂ­kov tieĹž nie je pre nĂĄs novinkou. SpomĂ­nanĂĄ ulica vĹĄak eĹĄte nemĂĄ konečnĂş tvĂĄr. Tu by som poznamenal, Ĺže tu neprebieha iba, aj milĂ˝m čitateÄžom spomĂ­nanĂĄ, stavba „Rezidencie“, ale aj dokončenie „rodinnĂ˝ch domov“. TĂ˝m, Ĺže by pred jednotlivĂ˝mi stavbami  museli rezaĹĽ cestu a chodnĂ­k, zničil by sa novĂ˝ Ăşsek chodnĂ­ka.  Ako prĂ­klad by som spomenul ulicu Bocskaiho. Mohli ju skorej rekonĹĄtruovaĹĽ, ale poĹĄkodila by sa pri stavbe obchodnĂŠho centra. Ak aj tieto prekĂĄĹžky pominĂş, stĂĄle ostĂĄva otĂĄzka, z čoho vyplatĂ­ mesto popri terajĹĄej finančnej situĂĄcii  tĂşto investĂ­ciu. V prĂ­pade, Ĺže niekto parkuje na verejnom priestranstve poruĹĄĂ­ vĹĄeobecnĂŠ zĂĄväznĂŠ nariadenie mesta,  a v tom prĂ­pade je danĂ˝ postup rieĹĄenia.

Ä˝udĂ­ s horĹĄĂ­m sociĂĄlnym postavenĂ­m nenasĹĽahovalo mesto prĂĄve v tĂ˝chto dňoch. Mesto malo na tomto ĂşzemĂ­ vĹždy vo svojej nehnuteÄžnosti nasĹĽahovanĂ˝ch ÄžudĂ­ s horĹĄĂ­m sociĂĄlnym postavenĂ­m. To ste museli vedieĹĽ aj vtedy, keď ste na tomto ĂşzemĂ­ kĂşpili pozemok. Vlastne ani nerozumiem, prečo sa to pĂ˝tate. PĂ˝tam sa aj ja, kto si mĂ´Ĺže vyberaĹĽ susedov? Asi by nevyzerali dobre v „panorĂĄme“, lenĹže tĂĄto otĂĄzka nie je len stavebnĂŠho charakteru, ale aj sociĂĄlneho. Osobne mĂĄm jasno  o stave spomĂ­nanĂ˝ch nehnuteÄžnostĂ­. S viacerĂ˝mi poslancami a zĂĄstupcami Enerbytu sme preĹĄli tieto nehnuteÄžnosti s cieÄžom, aby sme v prĂ­pade potreby vedeli presne o ich stave. Napriek tomu: osobne navrhujem, aby ste upresnenĂş poĹžiadavku Ăşradne doručili naĹĄej komisii, komisia mnou navrhovanom programovom bode ho prerokuje, a dĂşfam, Ĺže vami spomĂ­nanĂĄ nĂĄmietka bude vypočutĂĄ. K tomu je potrebnĂŠ vedieĹĽ, Ĺže odbornĂĄ komisia mĂĄ iba navrhovaciu moĹžnosĹĽ smerom k mestskĂŠmu zastupiteÄžstvu. Ale verĂ­m, Ĺže aj mestskĂŠ zastupiteÄžstvo prerokuje vaĹĄu ĹžiadosĹĽ. Úplne sĂşhlasĂ­m s tĂ˝m, Ĺže nie len v okolĂ­ sĂ­dlisk treba udrĹžovaĹĽ poriadok, no na to treba nĂĄjsĹĽ potrebnĂŠ zdroje. Z hÄžadiska financiĂ­ sa moĹžnosti mesta veÄžmi zúŞili, preto vĹĄetky rozhodnutia treba viackrĂĄt premyslieĹĽ a problematiku preĹĄetriĹĽ z kaĹždej strĂĄnky. Aj v súčasnosti sa hromadĂ­ pred nami dlhĂ˝ zoznam investĂ­ciĂ­, a ĹžiaÄž, nevieme priniesĹĽ rozhodnutia, ktorĂŠ by vyhovovali kaĹždĂŠmu. V mene členov mojej komisie mĂ´Ĺžem povedaĹĽ, Ĺže my by sme boli najĹĄĹĽastnejĹĄĂ­, ak by sme z hÄžadiska investĂ­ciĂ­ mali oveÄža viac prĂĄce.

Preklad g.p.

 
Dneťný deň

Streda, 03.júla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Miloslav
Zajtra má meniny: Prokop

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Jún 2024 > »
N P U S Š P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týŞdeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1