| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

KarĂĄcsony – Megjelent az emberarcĂş Isten PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Utorok, 13.decembra 2011 - 11:42 hod.
obrĂĄzok

Ezen az ünnepen különleges érzés tölt el minden embert. Nemcsak a hívő ember gondol szeretteire, embertársaira. Ezen az ünnepen meg tudnak nyílni az emberi szívek. Különleges hangulatot áraszt ez az ünnep. Főleg karácsony éjszakája érinti meg az embereket. Ilyenkor együtt akarunk lenni azokkal, akiket szeretünk, tudunk embertársaink felé fordulni, tudunk szeretni.

Hogy miért van ez így? Erre feleletet kapunk a karácsonyi szentmise szövegeiben: „Fiú született nékünk…” (Iz.9,6). Beteljesült az isteni ígéret: megszületett az emberré lett második isteni személy, Jézus Krisztus. Isten megmutatta az ő arcát – szeretetét. Betlehemben egyszerű körülmények között, istállóban született meg a GYERMEK! Itt az Istennek gyermekarca van. Kit nem tud megindítani egy mosolygós gyermekarc? Ezért tölt el minket is a szeretet, mert Jézus születése óta, az emberarcú Isten megjelenése óta minden ember testvér, egy közös Atyának a gyermeke. Ez a karácsonyi esemény kötelez bennünket, hogy testvérünkhöz, Jézushoz hasonlítsunk. Nemesedjünk, legyünk jobb emberekké, szülessünk új emberekké, hogy az Ő példája szerint tudjunk szeretni.
Minden ember magának születik. Még az édesanya sem kezelheti őt úgy, mint saját tulajdonát. Minden ember magának születik és nem azért, hogy kegyetlen zsarnokok és diktátorok szolgaságba alázzák, nem azért, hogy gépek és hatalmasok rabszolgája legyen, nem azért, hogy felelőtlen vezetők, háborús kalandorok ágyútölteléke legyen.
Egy gyermekről tudjuk, hogy Isten akaratából nekünk született: Jézus az emberarcú Isten. Jézus, aki emberré lett és itt élt közöttünk. Megmutatta, hogy meglehet élni az Ő tanítását. Nem emberellenes az evangélium. Az evangéliumi tanítást minden korban lehet követni és szerinte élni. Ez az üzenet szól a XXI. század fogyasztói társadalmának is. Keresni kell a bajok gyökerét, hogy miért van olyan sok szétdúlt család, miért van oly sok lelkileg sérült gyermek és fiatal? Miért van az, hogy a munkaadó nem látja a munkásában az embert, csak a termelő „eszközt”, amit a legszélsőségesebben ki akar használni? Miért van az, hogy sokan csak a mások rovására akarnak élni? Miért van az, hogy az anyagi meggazdagodás érdekében el tudják tiporni az embertársat és megfosztják őt emberi méltóságától? A végső okot megtaláljuk karácsony üzenetében. Eljött közénk a megtestesült Isten „aki övéi közé jött, de övéi nem fogadták be” az ünnepi szentmise evangéliuma. Ha elfogadjuk a megszületett Gyermeket, ha elfogadjuk az Ő tanítását, sok változást hozhat az életünkbe. Ez a tanítás felismerteti velünk a másik emberben is az Isten arcát. Ez a szeretetünk megnyilvánulása lesz.
Karácsony a Gyermek képében megérkezett SZERETET ünnepe. Ahol nincs gyermek, ott nincs élet. A gyermek mosolya felolvasztja a felnőttek befagyott szívét. Karácsonykor ezt nagyon is érezzük.
„Adjátok tovább a szeretetet! Szeressétek a körülöttetek lévő embereket és ne figyeljétek, megérdemlik-e, vagy sem”. (Böjte Csaba ferences)
Azt kívánom minden párkányi lakosnak, hogy fogadja az isteni szeretetet és megkülönböztetés nélkül tudjon adni embertársainak a karácsony szeretetéből, hogy az eljövendő újesztendőben kevesebb legyen a szomorúság, több legyen az öröm.
Kegyelmekben gazdag karácsonyt és új esztendőt kívánok!

Mons. Magyar KĂĄroly, esperes

 
Dneťný deň

Streda, 03.júla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Miloslav
Zajtra má meniny: Prokop

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Jún 2024 > »
N P U S Š P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týŞdeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1